Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Θα «κτίζουν» το αφορολόγητο ιατρικές δαπάνες και φάρμακα

Το υπουργείο Οικονομικών αποκαθιστά αδικίες του φορολογικού συστήματος που ταλαιπωρούν και επιβαρύνουν τους πολίτες, παρέχοντας τελικά τη δυνατότητα στους πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις από ιατρούς και φαρμακεία και αυτές να μετρούν για το αφορολόγητο.

Να σημειωθεί πως από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι αποδείξεις από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν μετρούσαν για το κτίσιμο του αφορολογήτου, ενώ έχει καταργηθεί και η εν λόγω φοροαπαλλαγή.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου υπέγραψε απόφαση με την οποία εντάσσονται στη λίστα των δαπανών που οδηγούν σε κτίσιμο του αφορολόγητου για το 2017, εκτός από τις επισκέψεις σε ιατρούς, φάρμακα και νοσήλια και τις εξής δαπάνες υγείας: μικροβιολογικές εξετάσεις, Φυσιοθεραπείες, οδοντιατρικές υπηρεσίες, φακοί επαφής και υγρά καθαρισμού, τεστ εγκυμοσύνης, προφυλακτικά, οινόπνευμα καθαρό, ιατρικά προϊόντα, γυαλιά μυωπίας, πατερίτσες, πιεσόμετρο, ζώνες παθήσεων και θεραπευτικές συσκευές.

Σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει σχετικά: «Υπογράφηκε από την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες της Ομάδας 6 (Υγεία) του Δείκτη Τιμών Καταναλωτών της ΕΛΣΤΑΤ προστίθενται στις κατηγορίες δαπανών οι οποίες υπολογίζονται στο ελάχιστο ποσό που πρέπει να πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες για το φορολογικό έτος 2017, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4446/2016».

Στο υπουργείο Οικονομικών αντιλήφθηκαν το λάθος να εξαιρεθούν οι σχετικές δαπάνες από εκείνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο και σε συνεννόηση με τους δανειστές τις επανέφεραν προκειμένου από εφέτος οι πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις για ιατρικές δαπάνες διότι διαφορετικά η φοροδιαφυγή είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει προηγούμενο.

Να σημειωθεί πως τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα δηλώνονται κανονικά εφέτος στις δηλώσεις, με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες έχουν κρατήσει τις αποδείξεις είτε από τα φαρμακεία είτε από τους γιατρούς και τα νοσηλευτικά κέντρα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By