Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

«Θα τον σκοτώσουν»: Οι γονείς του Ρομάν Προτάσεβιτς εκλιπαρούν για διεθνή παρέμβαση

«Σας παρακαλούμε σώστε τον. Θα τον σκοτώσουν εκεί»… Οι γονείς του Ρομάν Προτάσεβιτς απευθύνουν δραματική έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για την απελευθέρωση του 26χρονου δημοσιογράφου που κρατείται στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπως και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα, μετά την πρωτοφανή «κρατική αεροπειρατεία» του καθεστώτος Λουκασένκο.

Οι γονείς του, συνάδελφοι και η εξόριστη λευκορωσική αντιπολίτευση εκφράζουν φόβους για τη ζωή του Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος κρατείται χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο έχοντας εξαναγκαστεί σε ομολογία «εγκλημάτων» από το λευκορωσικό καθεστώτος που τον αποκαλεί τρομοκράτη -γεγονός που εάν μετατραπεί σε επίσημη κατηγορία δύναται να επισύρει ακόμη και τη θανατική ποινή.

Ταυτόχρονα, πρώην συνεργάτης του Προτάσεβιτς και ιδρυτής του αντιπολιτευόμενου καναλιού Nexta στο Telegram, όπου και εργαζόταν ο 26χρονος, δηλώνει μιλώντας στο BBC ότι οι δημοσιογράφοι και οι αντιφρονούντες φοβούνται για τη ζωή τους.

«Ο Ρομάν βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλους πολιτικούς κρατούμενους στη Λευκορωσία. Είναι προσωπικός εχθρός του Λουκασένκο» αναφέρει ο Στεπάν Πουτίλο από τη Βαρσοβία, όπου έχει καταφύγει. Επισημαίνει πως και ο ίδιος είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του στο παρελθόν, όμως τώρα πλέον πραγματικά φοβάται.

Δεκάδες ακτιβιστές της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, όλοι στην εξορία, συνεχίζουν να εργάζονται για να κρατήσουν ανοιχτό το δίκτυο Nexta, το οποίο λειτούργησε ως φωνή της αντιπολίτευσης και πλατφόρμα συντονισμού των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων του 2020 έπειτα από μία ακόμη προεδρική «νίκη» Λουκασένκο.

Οι περισσότεροι δεν θέλουν να γνωστοποιήσουν την ταυτότητά τους. Έχουν γονείς πίσω στη Λευκορωσία που θέλουν να προστατεύσουν…

Έχοντας απαντήσει με σκληρό πλαίσιο κυρώσεων -που περιλαμβάνει τον αεροπορικό αποκλεισμό της Λευκορωσίας- για την εκτροπή της πτήσης Αθήνα-Βίλνιους, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες το λευκορωσικό καθεστώς να απελεθερώσει και να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ρομάν Προτάσεβιτς και Σοφία Σαπέγκα.

Ουδεμία τέτοια πρόθεση διαφαίνεται, ωστόσο, από τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος παράλληλα εμμένει στο αφήγημα περί τρομοκρατικής απειλής για την άνευ προηγουμένου επιθετική ενέργεια να «κατεβάσει» στο Μινσκ την ευρωπαϊκή πτήση Αθήνα-Βίλνιους και να περάσει χειροπέδρες στον δημοσιογράφο και την Σοφία Σαπέγκα, η οποία επίσης φέρεται να εξαναγκάστηκε να «ομολογήσει» ότι ενεργούσε κατά του λευκορωσικού κράτους.

Οι γονείς του Προτάσεβιτς απευθύνουν δραματική έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει.

«Ζητώ, εκλιπαρώ, καλώ σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα να τον σώσει. Είναι μόνο ένας δημοσιογράφος, είναι μόνο ένα παιδί, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ… Εκλιπαρώ για βοήθεια. Σας παρακαλώ σώστε τον. Θα τον σκοτώσουν εκεί» δηλώνει η μητέρα του Νατάλια Προτάσεβιτς από την Πολωνία, όπου πλέον κατοικεί.

Ο πατέρας του Προτάσεβιτς, πρώην στρατιωτικός, δήλωσε επίσης ότι η δικηγόρος της οικογένειας Ινέσσα Ολένσκαγια επιχείρησε για δεύτερη ημέρα να επισκεφθεί τον 26χρονο δημοσιογράφο, εντούτοις δεν της επετράπη, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.

«Δεν γνωρίζουμε εάν είναι ακόμη εκεί [στη φυλακή του Μινσκ που είχε ανακοινώσει το καθεστώς ότι βρίσκεται], σε τι κατάσταση βρίσκεται, πως νιώθει.

Ένας από τους τρόπους που βασανίζουν οι αρχές είναι να μην λένε στους συγγενείς πού βρίσκονται οι δικοί τους έως την τελευταία στιγμή» ανέφερε ο Ντμίτρι Προτάσεβιτς, ο οποίος έχει εκφράσει φόβους ότι ο γιος του υπόκειται σε βασανιστήρια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πατέρα του Ρομάν Προτάσεβιτς.

«Μόλις κάλεσα τον Nτμίτρι Προτασέβιτς για να εκφράσω την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ με στην οικογένεια Προτασέβιτς και τη βαθιά μου συμπάθεια ως πατέρας. Επαναλαμβάνω την έκκληση της ΕΕ στις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον γιο του Ρομάν, τη Σοφία Σαπέγκα καθώς και όλους τους πολιτικούς κρατουμένους» αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.

KGB: «Τρομοκράτης και μισθοφόρος μαχητής»
Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της λευκορωσικής KGB, Ιβάν Τέρτελ, δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου της χώρας -παρουσία του Αλεξάντερ Λουκασένκο- ότι ο Ρομάν Προτάσεβιτς είναι «τρομοκράτης και μισθοφόρος μαχητής που συμμετείχε σε αιματηρά γεγονότα ως μέλος του τάγματος Azov, το οποίο σχετίζεται με έκτροπα και θανάτους αμάχων στην νοτιοανατολική Ουκρανία».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «όλα αυτά δεν είναι μόνο δικά μας στοιχεία και στοιχεία της ανάκρισης, αλλά και στοιχεία που παρουσιάζονται στα μέσα ενημέρωσης και που έχει παραδεχθεί προσωπικά ο Προτασέβιτς, και τα οποία είναι ευρέως προσβάσιμα».

Σύμφωνα με τον Τέρτελ, την εμπειρία που απόκτησε στην Ουκρανία ο Προτασέβιτς την «εφάρμοσε ενεργά» στην Λευκορωσία.

«Υπήρξε διοργανωτής και συντονιστής μαζικών ταραχών που έθεταν υπό απειλή την ζωή και την υγεία απλών πολιτών και των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Ο ίδιος είναι καθοδηγητής ενός από τα κανάλια του διαδικτύου, που η νομοθεσία μας έχει χαρακτηρίσει ως εξτρεμιστικό» ανέφερε.

Και συνέχισε υποστηρίζοντας:

Ο Προτάσεβιτς «συνεργάζεται ενεργά με την ανάκριση και ομολογεί παραδεχόμενος τις πράξεις του, περιγράφοντας τους χορηγούς της υπονομευτικής του δραστηριότητας κατά της Λευκορωσίας, τους μηχανισμούς υλοποίησής της, τις μυστικές υπηρεσίες που βρίσκονται από πίσω του, τους πολιτικούς και τις οργανώσεις.

«Ο Προτάσεβιτς ήταν μαζί μας στην ανατολική Ουκρανία, αλλά ως δημοσιογράφος»: Η δήλωση ανήκει στον ιδρυτή του τάγματος Azov, Αντρέι Μπιλέτσκι, την οποία παραθέτει η εφημερίδα Novaya Gazeta.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Προτάσεβιτς είχε επισκεφθεί το 2015 το Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ευθέως θέλω να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Ναι, ο Ρομάν πράγματι αγωνίστηκε μαζί με την Azov και άλλα στρατιωτικά τμήματα κατά της κατοχής της Ουκρανίας. Ήταν μαζί μας κοντά στο Σιρόκινο, όπου τραυματίσθηκε. Όμως το όπλο του ως δημοσιογράφος δεν ήταν το αυτόματο, αλλά ο λόγος του».

Αυτή την εγγραφή ανέβασε στο κανάλι του στο Telegram ο Αντρέι Μπιλέτσκι, ιδρυτής και πρώην διοικητής του τάγματος Azov, συνταγματάρχης της Εθνικής Φρουράς, και πρώην βουλευτής της ουκρανική Βουλής. Ο ίδιος αντιδρούσε σε δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αποκαλούν ήδη τον Προτασέβιτς μαχητή που πολέμησε στο πλευρό των Ουκρανών εθνικιστών.

Ο Μπιλέτσκι επανέλαβε ότι ο Προτασέβιτς αυτή τη στιγμή «είναι όμηρος, συλληφθείς με τρομοκρατικό τρόπο».

Παρόλα αυτά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξακολουθεί να κυκλοφορεί το εξώφυλλο του περιοδικού του Azov που είχε κυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 2015.

Στην φωτογραφία δίπλα στο σύνθημα «Χτίζουμε το μέλλον μας» στέκεται ένας νεαρός με στολή παραλλαγής και κράνος, με τα διακριτικά του συντάγματος, που κρατάει ένα αυτόματο στο στήθος του, ενώ δίπλα του είναι μία κοπέλα. Ο νεαρός μοιάζει πολύ με τον Προτάσεβιτς

Ωστόσο ο δικτυακός τόπος Insider, επικαλούμενος άτομα που υπηρέτησαν στο τάγμα Azov, αναφέρει ότι η φωτογραφία εικονίζει άλλο άτομο και συγκεκριμένα τον Αντρέι Σνίτκο, ο οποίος υπηρέτησε στο τάγμα το 2014 και σκοτώθηκε από έκρηξη χειροβομβίδας στις μάχες που γίνονταν για το Ιλοβάισκ. Αργότερα ο ιστότοπος Insider απέσυρε τη σχετική είδηση.

Ο αρχισυντάκτης του Euroradio και πρώην συνάδελφος του Προτασέβιτς, Πάβελ Σβερντλόφ, δήλωσε επίσης στην Novaya Gazeta ότι ο 26χρονος βρέθηκε στην περιοχή των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία ως freelancer δημοσιογράφος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By