Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Θαλάσσια επιχείρηση για την πάταξη δικτύων μετακίνησης μεταναστών

«Η απόφαση με την οποία καθιερώνεται μία ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την διάλυση του “επιχειρηματικού μοντέλου” των δικτύων διακινητών στη Μεσόγειο μόλις ελήφθη» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι

mogeriniA

Τα θεμέλια μίας άνευ προηγούμενου θαλάσσιας επιχείρησης με στόχο να αντιμετωπίσει τα δίκτυα διακίνησης μεταναστών στη Μεσόγειο, στον απόηχο πολύνεκρων ναυαγίων, έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η απόφαση με την οποία καθιερώνεται μία ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την διάλυση του “επιχειρηματικού μοντέλου” των δικτύων διακινητών στη Μεσόγειο μόλις ελήφθη» έγραψε η κ. Μογκερίνι στο λογαριασμό της στο Twitter.

«Τώρα οι προετοιμασίες ξεκινούν. Ελπίζω ότι όλα θα είναι έτοιμα προκειμένου η επιχείρηση να ξεκινήσει από τον Ιούνιο», επεσήμανε επιπλέον η κ. Μογκερίνι κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης τύπου.

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη αίσθηση του επείγοντος της κατάστασης» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι καθώς φθάνει το καλοκαίρι, περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν.

Η ίδια επέμεινε στην αναγκαιότητα να υπάρξει «ένα ψήφισμα υπό το κεφάλαιο 7» του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών με στόχο να υπάρξει ένα αδιαμφισβήτητο «νομικό πλαίσιο» που θα περιβάλλει την αποστολή.

Το κείμενο που ενέκριναν οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών μελών της Ε.Ε., μετά το πέρας συνόδου με τους ομολόγους τους της Άμυνας, παρουσιάζει τα στάδια για την ανάπτυξη αυτής της πρωτόγνωρης αποστολής με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές θαλάσσιες επιχειρήσεις που θα διεξαχθούν θα σέβονται πλήρως το διεθνές δίκαιο.

Οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ξεκινήσουν, χωρίς να απαιτείται το πράσινο φως του ΟΗΕ, από τον Ιούνιο επιχειρήσεις «εντοπισμού και παρακολούθησης των δικτύων μετανάστευσης μέσω της συλλογής πληροφοριών και με τη βοήθεια περιπολιών στην ανοικτή θάλασσα», περιγράφεται στο κείμενο.

Αντιθέτως, κάθε επιχείρηση που θα περιλαμβάνει ενδεχομένως χρήση βίας θα πρέπει να λάβει την έγκριση μέσω ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ. Αυτή η ψηφοφορία δεν πρόκειται να διεξαχθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με μία ευρωπαϊκή πηγή.

Η κ. Μογκερίνι εμφανίστηκε αισιόδοξη σήμερα το πρωί, καθώς διαβεβαίωσε ότι δεν συνάντησε «μεγάλη αντίσταση σε πολιτικό επίπεδο» όταν τάχθηκε υπέρ της υποβολής ενός σχεδίου ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από μία εβδομάδα.

Εφόσον ο ΟΗΕ τους το επιτρέψει, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να «επιβιβάζονται, να διεξάγουν έρευνες και να συλλαμβάνουν» τα πλοία που θεωρούνται ύποπτα ότι συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διακίνησης και επίσης να τα αναγκάζουν να αλλάζουν ρότα στην ανοιχτή θάλασσα αλλά επίσης στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Επιθυμούν επιπλέον να «απαλλάσσονται» από τα πλοία και άλλα «περιουσιακά στοιχεία» των διακινητών ή να τα «καθιστούν άχρηστα» σύμφωνα με το κείμενο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξάλλου ελπίζει ότι θα λάβει την απαραίτητη «συναίνεση» των αρχών της Λιβύης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By