Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022

The brutalist Casa Mérida in Mexico

Στη Μέριδα, πρωτεύουσα της πολιτείας Γιουκατάν στο Μεξικό, ο Γάλλος designer Ludwig Godefroy δημιούργησε μια κατοικία, την Casa Mérida, γνήσιο παράδειγμα του αρχιτεκτονικού μπρουταλισμού.

Με την παρουσία του σκυροδέματος να είναι έντονη σε όλους τους χώρους και σε συνδυασμό με τις σκληρές άκρες και τραχιές επιφάνειες του, δεν αργεί να επαληθευτεί η παραπάνω άποψη.

Έντονο ενδιαφέρον, παρουσιάζει επίσης και η διαρρύθμιση των χώρων, καθώς εκ πρώτης όψεως το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου φαίνεται να είναι εκτεθειμένο με μόνο λίγους πλήρως κλειστούς χώρους. Γι’αυτό τον λόγο, όλη η κατοικία έχει μήκος τα 80 μέτρα αλλά πλάτος μόλις 8. Αυτή η αρχιτεκτονική τεχνοτροπία, είναι φανερή σε όλο το ιστορικό κέντρο του Γιουκατάν και οφείλει την εμφάνισή της πίσω στο χρόνο, όπου οι οικογένειες διαμοίραζαν την περιουσία τους με τέτοιο τρόπο ώστε σε ένα σπίτι να μπορούν να κατοικούν πολλά διαφορετικά μέλη της.

Έχοντας ως πηγή έμπνευσης την τοπική κουλτούρα και αισθητική αλλά και την επιθυμία των πελατών για την δημιουργία ενός κρυφού κρησφυγέτου σε μια τοποθεσία όπου θα μπορούν να απολαμβάνουν την δραστηριότητα του kitesurfing, ο αρχιτέκτονας βρέθηκε σε μια νέα πρόκληση. Ηταν η πρώτη φορά που δοκίμασε να κτίσει σε ένα τόσο ιδιόμορφο οικόπεδο, αλλά με πολύ προσπάθεια κατάφερε να μετατρέψει αυτό το γυμνό κτίσμα σε ένα ασκητικό κατάλυμα του 21ου αιώνα, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του πελάτη και στο γύρω αστικό περιβάλλον.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By