Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

The Dalliance House… στην Κηφησιά

Tο σπίτι όπου χασομεράς, φλερτάρεις και πίνεις τα ωραιότερα κοκτέιλ στην Κηφισιά.

Το υπέροχο αυτό νεοκλασικό υπάρχει στην Κηφισιά για πάνω από 120 χρόνια. Θεμελιώθηκε ως μεγαλοαστική κατοικία, άλλαξε πολλές φορές χρήση και λειτουργία μέσα στα χρόνια και κατέληξε να γίνει ένας από τους πιο όμορφους χώρους διασκέδασης της Αθήνας.

4

Μεγαλοπρεπές και εμβληματικό απ” έξω, εκρηκτικό και συνάμα φιλικό στο εσωτερικό του, έχει ξεχωρίσει στα Βόρεια προάστια από τον Ιούνιο όταν και άνοιξε σαν Dalliance House.

Η ομάδα που επιμελήθηκε το έργο απαρτίζεται από τον Παναγιώτη Φούντα (NineDesign), την Κωνσταντίνα Παναγιώτου (INK-Architecture) και την Μαριλένα Σπανουδάκη-Μπακοπούλου. Οι τρεις τους είχαν ως βάση ένα νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο του 1890, το οποίο αξιοποιήθηκε αρχικά ως μια μεγαλοαστική οικία, αργότερα ως αποξηραντήριο φράουλας, τέλος, ως εμπορικό κατάστημα ρούχων.

Το στοίχημα ήταν να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αθηναϊκό all-day bar restaurant με χαρακτήρα και σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου, αλλά χωρίς να χάσει τη λειτουργικότητα και το μοντέρνο ύφος. Όταν ξεκίνησαν οι εργασίες το εσωτερικό του οικοδομήματος απεκάλυψε έναν θησαυρό που είχε κρυφτεί κάτω από γυψοσανίδες και σιδηροκατασκευές.

2

 

Μερικές υπέροχες τοιχογραφίες και σημάδια στον σκελετό του κτιρίου γοήτευσαν αμέσως την δημιουργική ομάδα και τους ιδιοκτήτες. Τα σημεία αυτά όχι μόνον δεν ξανακρύφτηκαν, αλλά πρωταγωνίστησαν στον χαρακτήρα της νέας χρήσης.

Το κτίριο εξωτερικά αντιμετωπίσθηκε με τρόπο που θα προσέδιδε ξανά την αίγλη και μεγαλοπρέπεια που αξίζει ένα τόσο εμβληματικό οικοδόμημα. Οι χρωματικές επιλογές, η έμφαση που δόθηκε στα έπιπλα εποχής εξωτερικού χώρου, οι μεταλλικές πέργκολες, τα πλατάνια όπως και ο φωτισμός αναδεικνύουν ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Οι δύο αυλές του Dalliance House είναι το κυρίαρχο σημείο της εξωτερικής εικόνας του και το πέρασμα στο σπίτι.

3

Τα εμφανή αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου, έδωσαν λύση στην αντιμετώπιση της εσωτερικής του διάταξης. Στην κεντρική είσοδο αποκτάται άμεσα μια γενική άποψη του χώρου καθώς εξελίσσεται σε 180 μοίρες, αποκαλύπτοντας από αριστερά προς τα δεξιά, το μπαρ, τον διάδρομο που οδηγεί στον δεύτερο όροφο του κτιρίου και το μοναδικό πετρόλ δωμάτιο.

Δεν υπάρχει σημείο μέσα στο Dalliance House που να μην μαρτυρά φροντίδα, άποψη και εκλεπτυσμένο γούστο. Κόντρα στην διάχυτη προχειρότητα, εδώ είναι ξεκάθαρο πως ζητούμενο ήταν το όλον και όχι τα επιπόλαια στοιχεία εντυπωσιασμού. Δεν είναι vintage, δεν είναι μπαρόκ, δεν είναι old school ούτε καν ένα χίπστερ αφαιρετικό στέκι. Τα έχει παντρέψει όλα.

5

 

Εντυπωσιακά mural με απεικονίσεις yakuza, βιομηχανική τσιμεντοκονία, chesterfield καναπέδες, αντικέ λεπτομέρειες, design φωτιστικά, βαριά ξύλινα έπιπλα, ποπ αρτ στοιχεία και ντελικάτες πορσελάνες  έχουν καταφέρει να ισορροπήσουν μέσα στα δωμάτια. Το κατόρθωμα εδώ είναι πως με όλα αυτά ο χώρος δεν είναι ασφυκτικός, αλλά σε κάνει να αισθάνεσαι σα να είσαι φιλοξενούμενος σε ένα σπίτι που δεν θες να αφήσεις ποτέ.

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

 

21

22

 

Πηγή: www.lifo.gr

Photos: Πάρις Ταβιτιάν

(Visited 1 times, 1 visits today)
By