Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

The Times: H Eλλάδα απελαύνει τζιχαντιστές από προσφυγικούς καταυλισμούς

Πιστεύεται ότι από τον Μάρτιο του 2016 απελάθηκαν από τους ελληνικούς καταυλισμούς 120 τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει κατεπείγουσα δράση για την αντιμετώπιση ισλαμιστών εξτρεμιστών που έχουν διεισδύσει σε ένα μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων στη Λέσβο και φέρεται να εξαναγκάζουν τους μετανάστες να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος», γράφει η βρετανική εφημερίδα «The Times» επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο της αστυνομίας.

«Η Ελλάδα επικρίνεται όλο και περισσότερο από άλλες χώρες της Δύσης για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που υπομένουν χιλιάδες πρόσφυγες στο στρατόπεδο της Μόρια. Εδώ και καιρό υπήρξε φόβος ότι οι συνθήκες θα μπορούσαν να αποτελέσουν γόνιμο έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση», σχολιάζει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Η απέλαση των υπόπτων έρχεται εν μέσω παρατεινόμενων ανησυχιών σχετικά με το γεγονός ότι οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους εκμεταλλεύονται ροές προσφύγων από τη Συρία και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής για να διεισδύσουν στην Ευρώπη».

Πιστεύεται ότι, από τον Μάρτιο του 2016 απελάθηκαν από τους ελληνικούς καταυλισμούς 120 τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, όταν η ΕΕ συνήψε συμφωνία, σύμφωνα με την οποία σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες που είχαν εισέλθει στην Ελλάδα έπρεπε να επιστραφούν στην Τουρκία εκτός εάν τους χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο.

Αρκετοί από τους απελαθέντες υπόπτους συνελήφθησαν πέρυσι αφού προσπάθησαν ξανά να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.

«Οι πληροφορίες συνεχίζονται συνεχώς από τις ευρωπαϊκές αστυνομικές υπηρεσίες κι έχουμε πολλούς ανθρώπους στην περιοχή και πολλούς μηχανισμούς που εκτελούν ελέγχους σε υπόπτους», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Με περίπου 55 προσφυγικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων πέντε νησιά του Αιγαίου, στην Ελλάδα έχουν εγκλωβιστεί 60.000 μετανάστες από τότε που τα κράτη της Ε.Ε και των Βαλκανίων σφράγισαν τα σύνορά τους το 2015», υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, εκείνο το έτος, δύο τρομοκράτες που εμπλέκονται στις επιθέσεις στο θέατρο Bataclan στο Παρίσι έφτασαν στη Γαλλία μέσω της Ελλάδας. Και οι δύο παριστάνοντας τους πρόσφυγες, χρησιμοποίησαν πλαστά διαβατήρια της Συρίας για να εισέλθουν στη χώρα.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 924 πρόσφυγες στη Μόρια έχουν συλληφθεί για εγκλήματα όπως εμπορία ναρκωτικών και λαθρεμπόριο πλαστών διαβατηρίων.

Πέρυσι, μια ομάδα Βρετανών ερευνητών βοήθησε να αποκαλυφθεί ένα δίκτυο πώλησης πλαστών διαβατηρίων της Ε.Ε που είχε βοηθήσει χιλιάδες μετανάστες να φτάσουν στη Βρετανία.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι, ο καταυλισμός στη Μόρια φιλοξενεί πάνω πενταπλάσιους σε χωρητικότητα πρόσφυγες με μετανάστες να ισχυρίζονται ότι ο καταυλισμός έχει γίνει τόπος προσηλυτισμού από το Ισλαμικό Κράτος. Τα φερόμενα ως θύματα ισχυρίζονται ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει τον έλεγχο ενός τμήματος του στρατοπέδου και χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτη βία κατά των Σύρων και των Κούρδων.

«Η κατάσταση στη Μόρια και στο εξωτερικό δεν είναι καλή. Και δυστυχώς, υπάρχει πολλή εγκληματικότητα και βία που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος.

By