Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Θεοδωράκης: Αν δεν έχεις παιδεία, θα πηγαίνεις από κρίση σε κρίση και σε λίγα χρόνια θα έχεις νέο χρέος

«Το Ποτάμι είναι άνθρωποι που έχουν βαρεθεί το παλιό πολιτικό σύστημα, σκέφτονται “έξω από το κουτί” και θέλουν να είναι κάπου που θα ακούγεται η φωνή τους. Ένα χειροποίητο κόμμα είμαστε, με πολλές αδυναμίες αλλά και με μοναδικά προσόντα. Ανεξαρτησία και λογική. Δεν χρωστάμε σε κανένα, δε μας κρατάει κανείς και δεν είμαστε ιδεοληπτικοί» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο karfitsa.gr και το Βαγγέλη Στολάκη.

Ερωτώμενος τι θα έκανε αν γινόταν «Πρωθυπουργός για μια μέρα» η απάντηση που έδωσε ήταν ότι θα ξεκινούσε από την παιδεία και όχι από το χρέος γιατί «Αν δεν έχεις παιδεία, θα πηγαίνεις από κρίση σε κρίση και σε λίγα χρόνια θα έχεις νέο χρέος. Οι νέοι θα συνεχίσουν να φεύγουν στο εξωτερικό, όπως και οι επιστήμονες και η χώρα θα κυνηγάει την ουρά της».

Ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης είναι η απουσία του Μετρό και το ότι σήμερα δεν υπάρχουν δουλειές. «Βλέπεις παντού λουκέτα. Οι 6 στους 10 Θεσσαλονικείς είναι άνεργοι, λένε οι έρευνες. Κυρίως γυναίκες. Και αυτό δεν θα αλλάξει όσο μας κυβερνά μια κομματική παρέα που έχει το νου της μόνο πως θα βολέψει τους δικούς της στο κράτος» ανέφερε.

Παράλληλα είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που έριξαν, και σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζουν να ρίχνουν, λάσπη στο Ποτάμι. «Αυτοί ήταν στην πολιτική γιατί κέρδιζαν εξουσία και χρήμα, άρα δεν μπορούσαν να σκεφθούν ότι κάποιοι μπαίνουν στην πολιτική ανιδιοτελώς. Και φοβήθηκαν βέβαια ότι θα τους χαλάσουμε την πιάτσα. Για το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία είχαν πολλά να πουν, αφού κυβέρνησαν για δεκαετίες. Για μας τι μπορούσαν να πουν; Έριξαν λοιπόν μόνο λάσπη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε όσους πίστεψαν τα τρολ τόνισε ότι αυτό δείχνει πόσο απαξιωμένοι είναι οι πολιτικοί στην συνείδηση κάποιου κόσμου. «Δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως υπάρχουν άνθρωποι, πετυχημένοι στη δουλειά τους, που τα εγκαταλείπουν όλα για να ασχοληθούν με τα προβλήματα της χώρας. Για μας όμως έτσι ήταν. “Να ασχοληθούμε για λίγα χρόνια, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και μετά να έρθουν άλλοι και εμείς να γυρίσουμε στις δουλειές μας”. Όπως πρέπει δηλαδή να είναι η πολιτική. Όχι διά βίου επάγγελμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο karfitsa.gr:

-Πρόσφατα στο Facebook σας αναρτήσατε φωτογραφίες του σκύλου σας, του Σήφη. Είναι αυτό ανάρτηση πολιτικού αρχηγού; Ποιος σας το πρότεινε;

«Η ανάρτηση που λέτε έγινε την παγκόσμια ημέρα ζώων. Μπήκα στο γραφείο και κάποιος το ανέφερε. «Α, ο Σήφης», σκέφτηκα. Βρήκα κάτι φωτογραφίες από τον προηγούμενο χειμώνα και τις ανέβασα. Τόσο απλά. Ποιος να μου το πρότεινε δηλαδή;».

-Αυτός που σας προτείνει και τα διάφορα συνθήματα που βγάζετε κατά καιρούς. Ποιος είναι αλήθεια το Ποτάμι; Σε ένα από τα πρώτα σας σποτ έβγαιναν διάφοροι τύποι και έλεγαν «Εγώ είμαι το Ποτάμι».
«Αυτοί οι “τύποι” ήταν όλοι εθελοντές του Ποταμιού. Όχι ηθοποιοί σαν και αυτούς που βλέπουμε στις διαφημίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Το γυρίσαμε ένα μεσημέρι στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου λίγο πριν την Πειραιώς. Περιμέναμε το επόμενο σύννεφο για να κάνουμε την επόμενη λήψη. Το γύρισε ο Γιάννης Κασπίρης που πέθανε πρόσφατα. Είχαν ξαμοληθεί οι εθελοντές στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και παρακαλούσαμε τους μηχανόβιους να μην μαρσάρουν γιατί χαλούσαν το γύρισμα».

-Σήμερα «ποιοι είναι το Ποτάμι»;
«Αυτοί που ήταν πάντα. Άνθρωποι που έχουν βαρεθεί το παλιό πολιτικό σύστημα, σκέφτονται «έξω από το κουτί» και θέλουν να είναι κάπου που θα ακούγεται η φωνή τους. Ένα χειροποίητο κόμμα είμαστε με πολλές αδυναμίες αλλά και με μοναδικά προσόντα».

-Μπορείτε να μου πείτε δύο;
«Ανεξαρτησία και λογική. Δεν χρωστάμε σε κανένα, δε μας κρατάει κανείς και δεν είμαστε ιδεοληπτικοί».

-Πάντως όταν βγήκατε κάποιοι είπαν ότι εξυπηρετείτε συμφέροντα.
«Δεν το είπαν “κάποιοι” το είπαν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Αυτοί ήταν στην πολιτική γιατί κέρδιζαν, εξουσία και χρήμα, άρα δεν μπορούσαν να σκεφθούν ότι κάποιοι μπαίνουν στην πολιτική ανιδιοτελώς. Και φοβήθηκαν βέβαια ότι θα τους χαλάσουμε την πιάτσα. Για το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία είχαν πολλά να πουν, αφού κυβέρνησαν για δεκαετίες. Για μας τι μπορούσαν να πουν; Έριξαν λοιπόν μόνο λάσπη».

-Και έτσι να είναι, υπήρξαν άνθρωποι που πίστεψαν ότι κάποιοι κρύβονται πίσω από το Θεοδωράκη και το Ποτάμι.

«Αυτό είναι θλιβερό. Όταν δεν το λένε τρολ είναι θλιβερό. Δείχνει πόσο απαξιωμένοι είναι οι πολιτικοί στην συνείδηση κάποιου κόσμου. Σου λέει ο άλλος “η πολιτική είναι βρώμικη, για να μπαίνει λοιπόν κανείς στην πολιτική είναι και αυτός βρώμικος”. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως υπάρχουν άνθρωποι, πετυχημένοι στη δουλειά τους, που τα εγκαταλείπουν όλα για να ασχοληθούν με τα προβλήματα της χώρας. Για μας όμως έτσι ήταν. “Να ασχοληθούμε για λίγα χρόνια, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και μετά να έρθουν άλλοι και εμείς να γυρίσουμε στις δουλειές μας”. Όπως πρέπει δηλαδή να είναι η πολιτική. Όχι διά βίου επάγγελμα».

-Από την δημοσιογραφία βγάζατε περισσότερα λεφτά από ότι στην πολιτική;
«Θα αστειεύεσαι βέβαια. Εγκατέλειψα την δημοσιογραφία όταν οι Πρωταγωνιστές ήταν στο απόγειο τους. Η πρώτη εκπομπή σε διαφημιστικά έσοδα στη νυχτερινή ζώνη. Αλλά ποτέ δεν ήταν το χρήμα για μένα στόχος ζωής. Ίσως γιατί δεν έχω ακριβά χόμπι (Γέλια). Μαζεύω μολύβια και όχι ρολόγια».

-Είναι αλήθεια ότι πουλάγατε κουλούρια μαζί με τον πατέρα σας, στα νιάτα σας;
«Ναι γιατί σου κάνει εντύπωση; Έκανα αρκετές δουλειές του ποδαριού όπως όλα τα παιδιά που δεν τα έχουν βρει έτοιμα».

-Η πιο άσχημη δουλειά σας;
«Κουβαλάγαμε κούτες με πλαστικά “Tupperware” στα σπίτια. Τις είχε πιάσει αμόκ τις νοικοκυρές. Όσο πιο φτωχική περιοχή, τόσο πιο πολλά τάπερ. Σταμάτησα μετά από ένα χρόνο γιατί δεν άντεχα τον ήχο της χάρτινης κούτας στην μεταλλική καρότσα του φορτηγού. Και ήταν, να σου πω, η πιο καλοπληρωμένη δουλειά για εκείνη την εποχή».

-Πόσα λεφτά έχει αυτή τη στιγμή το Ποτάμι στο ταμείο του;
«Δεν το ξέρω. Λίγα πάντως. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι το Ποτάμι ζει με 50 περίπου χιλιάρικα το μήνα. Τα 30 είναι από την κρατική χρηματοδότηση, τα 15 είναι από τους βουλευτές του και τους ευρωβουλευτές του και άλλα πέντε είναι από τα πεντάευρα των εθελοντών του».

-Λίγα δεν είναι 50 χιλιάρικα για ένα κόμμα;
«Ανάλογα τι έξοδα έχεις. Εμείς δεν έχουμε γραφεία πουθενά στην Ελλάδα, δεν έχουμε «έξοδα παράστασης», δεν έχουμε κουστωδίες, δεν έχουμε διαφημιστικές εταιρίες. Και δεν έχουμε βέβαια ούτε ένα ευρώ δάνεια».

-Δεν έχετε δάνεια, γιατί είσαστε καινούργιο κόμμα.
«Δεν έχουμε δάνεια, παρότι μετείχαμε σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτός είναι ένας άθλος που μάλλον θα γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες (γέλια)».

-Είστε βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης. Ποια είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και ποιες οι δικές σας παρεμβάσεις για την επίλυσή τους;

«Δεν έχουμε μετρό – και θα έπρεπε να είχαμε εδώ και μια δεκαετία. Και σήμερα δεν έχουμε και δουλειές. Βλέπεις παντού λουκέτα. Οι 6 στους δέκα Θεσσαλονικείς είναι άνεργοι, λένε οι έρευνες. Κυρίως γυναίκες. Και αυτό δεν θα αλλάξει όσο μας κυβερνά μια κομματική παρέα που έχει το νου της μόνο πως θα βολέψει τους δικούς της στο κράτος».

-Αν γινόσαστε πρωθυπουργός για μια μέρα, ποιο θα ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που πηγαίνατε στη Βουλή και γιατί;
«Δεν αρκεί μια μέρα αλλά, για να μπω στο παιγνίδι σας, θα σας έλεγα ότι θα ξεκινούσα από την παιδεία».

-Και όχι από το χρέος;

«Αν δεν έχεις παιδεία θα πηγαίνεις από κρίση σε κρίση και σε λίγα χρόνια θα έχεις νέο χρέος. Οι νέοι θα συνεχίσουν να φεύγουν στο εξωτερικό, όπως και οι επιστήμονες και η χώρα θα κυνηγάει την ουρά της».

-Γιατί ναυάγησε ο διάλογος με την κυρία Γεννηματά;
«Γιατί το Ποτάμι δεν δημιουργήθηκε για να γίνει συμπλήρωμα ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε βέβαια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννηθήκαμε για να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Τους είπαμε λοιπόν εξ αρχής «πάμε για κάτι καινούργιο», με νέους ανθρώπους και νέα μυαλά. Ο κόσμος να αποφασίσει και όχι οι κομματικοί μηχανισμοί. Κωλυσιεργούσαν και τελικά είπαν ”όχι, προτιμάμε το μαγαζάκι μας”».

-Εσείς πάντως πάτε χειρότερα από το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις. Αυτό δεν σας φοβίζει;
«Αλίμονο αν τρέμανε τα πόδια μας με τις δημοσκοπήσεις. Και, δυο φορές αλίμονο αν γίνουμε λαϊκιστές ή δημαγωγοί, επειδή βγήκαν μερικές κακές δημοσκοπήσεις. Θα επιμείνουμε. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα καθαρό Κίνημα μεγάλων αλλαγών. Μην στοιχηματίσετε λοιπόν ότι το Ποτάμι θα στερέψει. Εκτός αν έχετε πολλά λεφτά να χάσετε».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By