Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θεοδωρικάκος: Διπλάσιος εξωτερικός χώρος για τα καταστήματα εστίασης – Οι πέντε ρυθμίσεις

Τη δυνατότητα να επεκτείνουν έως το διπλάσιο την άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου θα έχουν τα καταστήματα εστίασης, σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στον ΣΚΑΪ 100.3, την Τέταρτη αναμένεται να κατατεθεί η διάταξη του ΥΠΕΣ για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η εστίαση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τα μαγαζιά να ανοίξουν, να κάνουν τζίρους και να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας.

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τα καταστήματα εστίασης, που θα κατατεθούν στη Βουλή, είπε ότι θα προβλέπονται τα εξής:

1. Τα καταστήματα που διαθέτουν άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων έχουν την δυνατότητα, σε συνεργασία με τον δήμο, να διπλασιάσουν τον χώρο που χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

2. Εάν είναι εφικτή η πεζοδρόμηση χώρων, οι δήμοι θα την αποφασίζουν σε συνεργασία με την αστυνομία, χωρίς όμως να υπάρχουν πρόσθετες κατασκευές ή ηχορύπανση.

3. Ο επιπλέον χώρος στα καταστήματα εστίασης θα δίνεται χωρίς να χρεώνονται με επιπλέον δημοτικά τέλη.

4. Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να υπάρχει ανοικτός διάδρομος για τους πεζούς (τουλάχιστον 1.80 m) και να μη παρεμποδίζεται η πρόσβαση και η διέλευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

5. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η επέκταση χώρου, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να μειώσουν τα δημοτικά τέλη έως και 50%.

Ο κ Θεδωρικάκος επισήμανε ότι σε όσους παρανομούν θα τους επιβάλλεται την πρώτη φορά πρόστιμο και αν ξανακάνουν την παρανομία θα τους αφαιρείται η άδεια.

Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε ότι πρόκειται για έκτακτα μέτρα που δεν θα έχουν μόνιμο χαραχτήρα και σημείωσε ότι τις κατευθυντήριες γραμμές τις δίνουν οι λοιμωξιολόγοι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By