Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Θεοδωρικάκος: «Εφικτή για τη ΝΔ η αυτοδυναμία, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στο χθες του διχασμού και του λαϊκισμού»

Το αποτέλεσμα των χθεσινών γαλλικών εκλογών είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προεδρικές και δεν έπρεπε να αιφνιδιάσουν κανέναν – Οι υποσχέσεις Μελανσόν είναι αδύνατο να καλυφθούν – Ο ελληνικός λαός έχει και γνώση και κρίση από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Απόλυτα εφικτό θεωρεί τον στόχο της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο parapolitika fm, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στις χθεσινές εξελίξεις στη Γαλλία υπογράμμισε έμφαση ότι σε αντίθεση με τον γαλλικό, ο ελληνικός λαός, έχει εμπειρία, γνώση και κρίση από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και μπορεί να συγκρίνει, τι του συμβαίνει όταν επιλέγει δημαγωγία και λαϊκισμό…

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη συνέντευξή του αναφέρθηκε στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο στη Βουλή για την αστυνομική εκπαίδευση, στις πολιτικές εξελίξεις, στην κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο και τις τροχαίες παραβάσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής.


Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Σοβαρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη εκπέμπουν οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία

Αναμφίβολα το αποτέλεσμα του β΄γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών έχει ενδιαφέρον και φέρνει σοβαρές επιπτώσεις σ’ όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για την Γαλλία. Βρίσκω ότι το αποτέλεσμα είναι σε πλήρη συνέχεια με τις προεδρικές εκλογές και με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών και δε θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος μεγάλος αιφνιδιασμός. Αυτό που είναι εντυπωσιακό και προφανώς έχει καθορίσει το αποτέλεσμα είναι η τεράστια αποχή, η οποία υπερβαίνει το 50% που βάζει τη σφραγίδα. Κατά τη δική μου εκτίμηση είναι προφανές ότι δεν έχει περάσει ισχυρό διακύβευμα από την πλευρά του Προέδρου της Γαλλίας. Εξέλεξαν τον Μακρόν στην προεδρία αλλά φαίνεται ότι το διακύβευμα δεν κατάφερε να πείσει. Οι σοβαρές πολιτικές παρενέργειες πολέμου που δυστυχώς διεξάγεται στην Ευρώπη, η παράνομη, παράλογη και απάνθρωπη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει παρενέργειες που αφορούν το βιοτικό επίπεδο και το οικονομικό επίπεδο σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία σαρώνεται από ένα τρομερό κύμα ακρίβειας από μία βαθύτατη ενεργειακή κρίση. Το πρόγραμμα του επικεφαλής της αριστεράς του κυρίου Μελανσόν και στην προεδρική εκλογή και χθες στις βουλευτικές εκλογές, ήταν προτάσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως αυτό το κομμάτι με υποσχέσεις που ήταν προφανές ότι είναι αδύνατο να καλύψει γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα οι οικονομίες να καλύψουν αυτά τα πράγματα, οι οικονομίες οι οποίες να θυμίσω ότι προέρχονται από μία διετία καραντίνας.

Τα κοινωνικά αντανακλαστικά της Κυβέρνησης

Η κυβέρνηση παίρνει πολύ σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Πρωθυπουργός έχει αντιδράσει με σωστά αντανακλαστικά για να στηριχτεί το εισόδημα των πολιτών και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αφορά τη βενζίνη και γενικότερα τα καύσιμα αλλά ιδίως τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για αυτούς ήδη έχει ανοίξει ηλεκτρονική εφαρμογή και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν προστρέξει στην αίτηση για να πάρουν ως 600 ευρώ αναδρομικά για τις αυξήσεις. που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις θα επιχειρήσουν να τα επαναλάβουν στην Ελλάδα το πλεονέκτημα που έχουμε στην πατρίδα μας είναι ότι τα περάσαμε όλα αυτά πριν από δέκα χρόνια όταν μπήκαμε στα μνημόνια λόγω της τεράστιας κρίσης χρέους που αντιμετωπίζαμε όταν το δεκαπέντε οι Έλληνες έδωσαν την κυβέρνηση στους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ οι οποίοι έκαναν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που είχαν υποσχεθεί, άρα ο Ελληνικός λαός, πλέον, έχει εμπειρία, έχει γνώση, έχει κρίση και μπορεί να συγκρίνει, τι του συμβαίνει όταν επιλέγει δημαγωγία και λαϊκισμό και τι πιστώνεται και κερδίζει ως ασφάλεια και σιγουριά για το σήμερα και το αύριο, όταν επιλέγει σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ο Ελληνικός έχει μνήμη και κρίση

Δεν πρόκειται να γυρίσουμε στο χθες του διχασμού και του λαϊκισμού. Στην Ελλάδα, το πλεονέκτημα που έχουμε, είναι ότι τα περάσαμε όλα αυτά πριν από δέκα χρόνια όταν μπήκαμε στα μνημόνια λόγω της τεράστιας κρίσης χρέους που αντιμετωπίζαμε. Το 2015, οι Έλληνες έδωσαν την κυβέρνηση στους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, οι οποίοι έκαναν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που είχαν υποσχεθεί, άρα ο Ελληνικός λαός, πλέον, έχει εμπειρία, έχει γνώση, έχει κρίση και μπορεί να συγκρίνει, τι του συμβαίνει όταν επιλέγει δημαγωγία και λαϊκισμό και τι πιστώνεται και κερδίζει ως ασφάλεια και σιγουριά για το σήμερα και το αύριο, όταν επιλέγει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Κοιτάξτε, υπάρχει ένα τμήμα της κοινωνίας το οποίο προβληματίζεται πάρα πολύ με την ακρίβεια. Αλλά οι άνθρωποι βλέπουν ότι η Κυβέρνηση κάνει πολύ σοβαρή προσπάθεια. Έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται, γιατί αυτό που λέμε το κάνουμε πράξη, αλλεπάλληλα μέτρα στήριξης, ιδίως το μέτρο που αφορά τη στήριξη για την κάλυψη των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Καμία χαλαρή ψήφος- Στόχος η αυτοδυναμία, η οποία είναι εφικτή

Καθόλου χαλαρή δεν πρέπει να είναι η ψήφος στις εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική, γιατί ο καθένας αντιλαμβάνεται, ότι θα χρειαστεί και δεύτερη εκλογή στη συνέχεια με τον Εκλογικό Νόμο που έχει ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση. Είναι εφικτή η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές.
Θα πρέπει η βάση που θα έχει πάρει η Νέα δημοκρατία από τις εκλογές της απλής αναλογικής, να είναι πολύ υψηλή. Άρα καμία χαλαρή ψήφος, απλός θα πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε όταν έρθει η ώρα, 2 φορές.
Καμία χαλαρή ψήφος δεν επιτρέπεται, γιατί δεν επιτρέπεται να γυρίσουμε στο χθες του διχασμού, του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και της αποτυχίας. Η Ελλάδα στα δύσκολα, έχει ανάγκη από σταθερό χέρι στο τιμόνι και σωστό προσανατολισμό, που αυτά απέδειξε ότι τα έχει η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός μας, αυτά τα 3 δύσκολα χρόνια που αντιμετωπίσαμε πολλαπλές και αλλεπάλληλες κρίσεις που ήρθαν όλες από το εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εκλογών, έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα, με σαφήνεια, κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός της χώρας. δεν επιτρέπεται σε κανένα μέρος του Υπουργικού Συμβουλίου, να μιλάει. Θα είμαι στρατιώτης της παράταξης από την πρώτη μέρα μέχρι το τέλος.

Η Νέα Δημοκρατία είναι δίπλα στον πολίτη

Θα είμαι στρατιώτης της παράταξης από την πρώτη μέρα μέχρι το τέλος. Σε ότι αφορά τώρα την δραστηριότητα μου, είμαι ένα σημαντικό στέλεχος πιστεύω της Νέας Δημοκρατίας, όπου με στέλνει η παράταξη πηγαίνω. Επισκέφτηκα την Κοζάνη, αύριο έχουμε μεγάλη συγκέντρωση την πρώτη μετασυνεδριακή Κεντρική της Νέα Δημοκρατίας όπου με τον γραμματέα της πολιτικής επιτροπής, τον Παύλο Μαρινάκη θα μιλήσουμε για το θέμα της ασφάλειας στο Αττικό Άλσος και ασφαλώς φροντίζω πάντοτε να είμαι στις γειτονιές της Αθήνας και το Σάββατο θα μιλήσω σε πολιτική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στην Καλαμάτα. Ασφαλώς φροντίζω πάντοτε να είμαι στις γειτονιές της Αθήνας και του νότιου τομέα όπου θα πολιτευτώ με βάση την απόφαση του Πρωθυπουργού, γιατί μου αρέσει να συζητώ με τους πολίτες, να ακούω και τα μπράβο, να ακούω και τη κριτική γιατί έτσι προχωράει μπροστά η πολιτική, με αλληλεπίδραση.

Νέο νομοσχέδιο για αναβάθμισης της αστυνομικής εκπαίδευσης

Δίνουμε για διαβούλευση το καινούριο μας νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης. Η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας διαμορφώνεται στα πρότυπα των Ανώτατων παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο οποίο βρίσκεται η Σχολή Ευελπίδων. Όταν ψηφιστεί θα είναι πλέον ένα κανονικό πανεπιστήμιο. Αναβαθμίζονται τα προγράμματα σπουδών. Δίνεται έμφαση σε πολύ υψηλό ποιοτικό επίπεδο και διαδικασίες αξιολόγησης. Επίσης, ανοίγουμε ακόμα περισσότερο την Αστυνομική Ακαδημία στο προσωπικό της ακαδημαϊκής κοινότητας, το οποίο θα έχει καθοριστικό ρόλο στις εκπαιδευτικές διαδικασίες εμπεδώνοντας το αίσθημα της αξιοκρατίας το οποίο χρειαζόμαστε πάρα πολύ στην αστυνομία συνολικά.

Επαγρυπνούμε στον Έβρο

Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και δεν ανησυχούμε αλλα επαγρυπνούμε, διότι αυτή η απειλή εκδηλώνεται κάθε μέρα και κάθε νύχτα. Σχεδόν 1.000 παράνομοι μετανάστες επιχειρούν να μπουν από τον Έβρο και αποτρέπονται από την Ελληνική Αστυνομία η οποία έχει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων πάντοτε με σεβασμό στις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εκτιμά τον σαφή και αποτελεσματικό τρόπο που η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα της, γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία. Άλλωστε είναι μαζί μας και ο FRONTEX. Είμαστε ανθρωπιστές αλλά και υποχρεωμένοι να φυλάμε τα σύνορα της πατρίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε να μπει στην Ελλάδα, ούτε ένας παράνομος μετανάστης. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους εντός και εκτός Ελλάδας στην Ευρώπη και στη γειτονική Τουρκία, η οποία πρέπει να το συνειδητοποιήσει αυτό.
Το σχέδιό μας είναι ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό, εάν υπάρξει ακόμη πιο μαζική απειλή, υπάρχει πλήρης ετοιμότητα σε ελάχιστο χρόνο να βρεθούν εκεί ακόμη ισχυρότερες δυνάμεις της αστυνομίας, από αυτές που ήδη έχουμε διαθέσει.

Βρίσκουμε τρόπους και βγάζουμε τους αστυνομικούς στις γειτονιές

Από τη πρώτη μέρα που ήρθα σε αυτό το Υπουργείο, το βασικό καθήκον που εκπληρώνω είναι να βγάζω τους αστυνομικούς στις γειτονιές. Μόνο που ξέρετε εδώ υπάρχει το 70% του εγκλήματος στην Αττική αλλά είναι μόνο το 30% των αστυνομικών μας καθώς κάποιοι από τη δεκαετία του ‘80 έχουν φροντίσει να μην μπορείς να μεταθέσεις αστυνομικό από την υπόλοιπη Ελλάδα αν ο ίδιος δεν συμφωνεί. Κάνουμε όμως κάτι πολύ πρακτικό και ουσιαστικό. Ποιο είναι αυτό; Ψηφιοποιούμε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως είναι ο κρίσιμος τομέας της επίδοσης των δικογράφων. 1.500 αστυνομικοί ασχολούνται με το να επιδίδουν κάθε χρόνο ενάμιση εκατομμύριο δικόγραφα. Αυτό το Σεπτέμβρη οι αστυνομικοί αυτοί θα είναι στις γειτονιές. Οι ΟΠΠΙ, οι 300 ειδικοί φρουροί με την έγκριση από το ΣτΕ του εφαρμοστικού διατάγματος θα διατεθούν στα αστυνομικά τμήματα του λεκανοπεδίου.

Οι πρυτάνεις πρέπει να εφαρμόσουν όσα προβλέπονται από τον νόμο

Οι Πρυτάνεις θα πρέπει και εκείνοι να εφαρμόζουν τους νόμους, όπως απαιτούμε από όλους τους πολίτες να εφαρμόζουν τους νόμους. Εμείς, είμαστε έτοιμοι με τις Όμαδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και πρέπει να εφαρμόσουν όσα προβλέπονται.

Σε 8.500 έλεγχους της Τροχαίας βεβαιώθηκαν 4.354 παραβάσεις

Έχω ακούσει αρκετά παράπονα για την Τροχαία. Για αυτό το λόγο έχω συγκαλέσει συσκέψεις και έχω ζητήσει από την Τροχαία να εντατικοποιήσει τους ελέγχους. Θέλω να είμαι πολύ συγκεκριμένος. Εδώ πέρα ζω κυκλοφορώ και βλέπω. Αλλά, ελέγχω κιόλας ως πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας και αυτό που έχω να σας πω είναι ότι, κάθε Δευτέρα η Τροχαία θα ανακοινώνει τι ελέγχους έκανε την προηγούμενη εβδομάδα και τι αποτελέσματα είχαν αυτοί . Λοιπόν, για τις ημέρες που πέρασαν στην Αττική έγιναν σχεδόν 8.500 έλεγχοι, υπήρξαν 4.354 παραβάσεις, από ότι βλέπω πάρα πολλές από αυτές, για υπερβολική ταχύτητα, για μη χρήση προστατευτικού κράνους, για ποτό. Απαιτώ να ενταθούν αυτοί οι έλεγχοι για να ανταποκριθούμε σε αυτό που θέλουν οι πολίτες γιατί είναι υποχρέωση μας, γιατί όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για την ανθρώπινη ζωή, για να μην σκοτώνεται ο κόσμος στην άσφαλτο και ειδικά νέα παιδιά.

By