Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Θεοδωρόπουλος vs Τσέτη: Το success story των επιχειρηματιών που διεκδικούν τη θέση του προέδρου στον ΣΕΒ

Εντός του Ιουνίου θα εκλεγεί ο νέος (ή η νέα) πρόεδρος στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και τα σενάρια για τον διάδοχο του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου έχουν ήδη φουντώσει. Αν και κανείς δεν επιβεβαιώνει ότι ο νυν πρόεδρος δεν θα διεκδικήσει μια νέα θητεία, όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με τις πληροφορίες του mononews.gr, φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε αλλαγή ηγεσίας.

Ο αρχαιότερος από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και αντιπρόεδρος, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, και η Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ (Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη) εκτιμάται ότι θα είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν την προεδρία στον ΣΕΒ, εφόσον δρομολογηθούν εξελίξεις διαδοχής του κ. Παπαλεξόπουλου.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος, από τους πλέον γνωστούς κι επιτυχημένους manager στην Ελλάδα, ένας επιδραστικός επιχειρηματίας που ξέρει να κλείνει απίστευτα deals, φαίνεται ότι επιθυμεί να αναλάβει τα ηνία του Συνδέσμου.

Απέναντί του, εκτός απροόπτου, θα βρίσκεται η κ. Τσέτη, η οποία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣΕΒ. Εχουν, λοιπόν, μεγάλο ενδιαφέρον τα προφίλ των δύο (πιθανών) διεκδικητών της θέσης του προέδρου. Να γνωρίσουμε ποιοι είναι, όχι μόνο ως επιχειρηματίες, αλλά και στην προσωπική τους ζωής.

Ιουλία Τσέτη: Το όραμα, ο Όμιλος, η Μύκονος και το νο1 προσόν ενός ηγέτη

Ιουλία Τσέτη

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, τις οποίες «τρέχει», εξάγουν προϊόντα σε 72 χώρες και απασχολούν 700 εργαζόμενους. Η μία τιμητική βράβευση διαδέχεται την άλλη, η παρουσία σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις είναι συνεχής και το ένα καινοτόμο προϊόν μετά το άλλο βρίσκει τη θέση του στα φαρμακεία. Παρόλα αυτά η Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ (Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη), δηλώνει πρώτα και πάνω απ’ όλα φαρμακοποιός.

Γυναίκα δυναμική, εργατική, ντόμπρα, με «τσαμπουκά» και ήθος σπάνιο, που δεν συνάδει με τις επιταγές της σύγχρονης κοινωνίας, δεν αναπαύεται στις δάφνες της. Εργάζεται άοκνα, χωρίς να παρεκκλίνει της πορείας της, ανεβάζοντας τον πήχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Όσοι την ξέρουν καλά, λένε ότι συνδυάζει τη σκληρότητα μιας επιχειρηματία με την ευαισθησία ενός βαθιά τρυφερού ανθρώπου, με αληθινό ενδιαφέρον για τους εργαζόμενούς της και τους ανθρώπους της.

Βέβαια, εκτός από την ενασχόλησή της με τις επιχειρήσεις, ξέρει και να ζει. Λατρεύει τη θάλασσα, το κολύμπι και το ψάρεμα. Ταξιδεύει συχνά και έχει αδυναμία στη Μύκονο, που την επισκέπτεται με κάθε ευκαιρία, καθώς διατηρεί εκεί εξοχική κατοικία. Επιπλέον βρίσκει χρόνο, για να ασχολείται με τα αμπέλια της στην Πάρο.

Στην τελετή αναγόρευσής της σε επίτιμη Διδάκτορα

Αποφεύγει τις κοσμικές εκδηλώσεις. Προτιμά να καλεί αγαπημένους φίλους ετών στο υπέροχα διακοσμημένη σπίτι της στα βόρεια προάστια και όσοι έχουν απολαύσει τη φροντίδα της, μιλούν για οικοδέσποινα από τις λίγες. Επίσης διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την οικογένειά της και επιτελεί φιλανθρωπικό έργο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Πιστεύει στην ανταλλαγή ενεργειών και πρεσβεύει ότι, όταν κάνεις κάτι καλό, θα «σου γυρίσει πίσω». Δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για όσα έχει.

Ιουλία Τσέτη: 5η γενιά φαρμακοποιών

Η κα Τσέτη γαλουχήθηκα σε ένα περιβάλλον, το οποίο νομοτελειακά, όπως έχει πει στο «Table for 2» του Mononews, την οδήγησε στη σημερινή της θέση. Με δύο γονείς αλλά και με παππούδες φαρμακοποιούς και, μάλιστα, με έντονα ερευνητικά ενδιαφέροντα, ο κύβος είχε ριφθεί προτού, καν, ενηλικιωθεί.

Ως παιδί παρατηρούσε και θαύμαζε τη δουλειά του φαρμακοποιού, τον επιστημονικό του ρόλο και την αλληλέγγυα διάστασή του σε σχέση με την κοινωνία. Μεγάλωσε με τις μυρωδιές του οινοπνεύματος, των φαρμακευτικών δρογών, της βανίλιας και της αμμωνίας, που τότε εμπορεύονταν τα φαρμακεία για τα πασχαλινά κουλουράκια των νοικοκυριών.

Με τον πατέρα της Κλέωνα Τσέτη, που “έφυγε” το 2010

Στα χρόνια που πέρασαν, σπούδασε στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Τμήματος Βιοφαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Manchester. Πλέον είναι και επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα «ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ», με στόχο να στηρίξει τη νέα γενιά επιστημόνων, ενισχύοντας το brain gain. Τα πάει πολύ καλά με τη νεότερη γενιά, αφήνοντάς της χώρο για έρευνα και δράση.

Από τον Ιούνιο του 2022 είναι Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Είναι επικεφαλής της Επιτροπής του ΣΕΒ για την ΙΣΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ.

Με την αδελφή της Ειρήνη και τους γονείς τους, Σόνια και Κλέων

Από τον Φεβρουάριο του 2021 είναι εκλεγμένη πρόεδρος του Α’ Διοικητικού Συμβουλίου του UN Global Compact Network Greece, του Ελληνικού Δικτύου του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών.

Τον Ιούνιο του 2022 η UNI-PHARMA βραβεύθηκε από το ΕΒΕΑ με την κορυφαία διάκριση για την «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» και το βραβείο επέδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κα Ιουλία Τσέτη βρίσκεται στις 75 προσωπικότητες της Ελλάδας, που έχουν χαρακτηριστεί ως «Inspirational Mentors», θεσμός που δημιουργήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό Οργανισμό επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece, με στόχο κορυφαίες προσωπικότητες της χώρας να εμπνεύσουν μαθητές, ώστε να δημιουργηθούν μαθητικές – start up-  επιχειρήσεις.

Οι UNI-PHARMA & InterMed είναι διεθνώς αναγνωρισμένες ως επίσημοι προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το 2024 ανακηρύχθηκαν «Top Employers» στην Ελλάδα για δεύτερη χρονιά, από το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Top Employer Institute.

Η UNI-PHARMA, την 1η Νοεμβρίου 2023, διακρίθηκε ως μία από τις έξι πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις της χώρας – Growth Winner – από τις GRANT THORNTON & EUROBANK, σε σύνολο 8.000 επιχειρήσεων.

Με όραμα και στρατηγική

Μότο της είναι ότι «με υπομονή και επιμονή καταφέρνουμε πολλά» και ότι «εμπόδιο στο όραμά μας δεν μπορεί να μπει κανείς». Με καινοτόμες ιδέες, όραμα και στρατηγική συνεχίζει, μαζί με την αδελφή της Ειρήνη, την πορεία του αγαπημένου τους πατέρα της Κλέωνα Τσέτη, ο οποίος ήταν φαρμακοποιός, ερευνητής, βιομήχανος και ήταν εκείνος, που έθεσε τα θεμέλια της Uni-Pharma το 1963.

Αν τη ρωτήσεις τι έχει σημασία στον αδηφάγο κόσμο του επιχειρείν, απαντάει άμεσα και απερίφραστα, το ήθος, η ισότητα, η συμπερίληψη, η αποδοχή της διαφορετικότητας. «Διανύουμε μία no gender εποχή, πρέπει να το καταλάβουμε αυτό», λέει.

Ως προς τις προτεραιότητες, ακολουθώντας και το πνεύμα της νέας εποχής, τοποθετεί στις πιο βασικές αυτήν της προστασίας του περιβάλλοντος (βιωσιμότητα, αειφορία, κυκλική οικονομία). Και το έχει αποδείξει έμπρακτα, οργανώνοντας, μεταξύ άλλων, δράσεις για τον καθαρισμό παραλιών και συμμετέχοντας ενεργά και η ίδια σε αυτές.

Με την αδελφή της Ειρήνη συνθέτουν ένα δυναμικό δίδυμο

Η επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ αναφέρει ότι το ηθικό επιχειρείν «πάει πακέτο» με τη βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου να υπάρχει ευημερία στην κοινωνία.

Όσο για τα χαρακτηριστικά, που πρέπει να έχει ένας επιδραστικός ηγέτης, επισημαίνει, μιλώντας στο «Table for two», ότι πρέπει να είναι συναισθηματικός, διορατικός και να συμμετέχει στην κοινωνία, δίνοντας έμφαση στις αξίες, που είναι βασισμένες στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

«Να μην σκεφτόμαστε μονάχα τις αντιξοότητες, από την πλευρά του επιχειρείν πρέπει να τολμάς», τονίζει.

Έρευνα και καινοτομία για τον ασθενή

Στην τελετή αναγόρευσής της σε επίτιμη Διδάκτορα, η κα Τσέτη δήλωσε συγκινημένη: «Εκλαμβάνω τη σημερινή ημέρα ως μια αναγνώριση αρχικά των προσπαθειών των φαρμακοποιών γονέων μου και παππούδων μου και ως μια προτροπή προς τη νεότερη γενιά φαρμακοποιών, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον ανθρωποκεντρικό ρόλο της επιστήμης μας. Σε όλη τη σταδιοδρομία μου ως φαρμακοποιός, έθεσα την κοινωνική ευαισθησία στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας».

Με επίκεντρο πάντα τον ασθενή, δεσμεύεται προσωπικά για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγειονομικής περίθαλψης και έχει συμβάλει στην προώθηση πρωτοβουλιών, οι οποίες επικεντρώνονται στην έρευνα και στην ανάπτυξη, καθώς και στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας φαρμάκων υψηλής ποιότητας στους ασθενείς.

Όπως έχει πει κατ’ επανάληψη, δεν δέχεται τον όρο ελληνικό φάρμακο. «Υπάρχει το φάρμακο υψηλών προδιαγραφών, που παράγεται στην Ελλάδα με τεχνογνωσία και υποδομές εφάμιλλες των ευρωπαϊκών», υπογραμμίζει.

Μόνο την τελευταία δεκαετία ο ΟΦΕΤ έχει επενδύσει περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. Την τριετία 2019-2021 οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση της ριζικής ανακαίνισης του πρώτου και ιστορικού εργοστασίου της UNI-PHARMA επί της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και της νεοσύστατης UniHerbo. Επίσης αγοράστηκε νέα αποθήκη στην Κάτω Κηφισιά, για την κάλυψη των αναγκών αποθήκευσης πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων του Ομίλου, ενώ ξεκίνησαν και νέες γραμμές παραγωγής στην InterMed.

Άνθρωπος φύσει και θέσει αισιόδοξος, η πρόεδρος του CEO του ΟΦΕΤ δηλώνει ότι η εξέλιξη και η τεχνολογία πάνε μαζί και ότι έρχονται νέα προϊόντα, πιο καινοτόμα, βασισμένα σε νέες τεχνολογίες.

Για πολλούς είναι η φωνή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας παράλληλα τη χώρα επάξια στο εξωτερικό.

ΣΠΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Ο δεινός dealer, η αγορά τροφίμων και το δυνατό αισθητήριο

Θεωρείται υπόδειγμα επιχειρηματία. Κυρίως γιατί, χάρη στο δυνατό του αισθητήριο και στο πείσμα του, κατάφερε σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως αυτό της αγοράς τροφίμων, μεταξύ άλλων, να διαπρέψει. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ένας από τους αντιπροέδρους του ΣΕΒ και ο αρχαιότερος μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, είναι ο CEO της Bespoke SGA Holdings.

Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών, αντιπρόεδρος της ΕΧΑΕ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος έμαθε τους σκληρούς όρους του παιχνιδιού από μικρός. Έχασε τον πατέρα του, όντας έφηβος ακόμη και αναγκάστηκε να αναλάβει τον απαιτητικό ρόλο του προστάτη της οικογένειας. Μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας, πλησίον  της λεωφόρου Αλεξάνδρας, κάτι που ίσως εξηγεί το πάθος του για τον Παναθηναϊκό.

Όταν πέθανε ο πατέρας του Γιάννης, ξεκίνησε να δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Recor A.E. Η ανάγκη για επιβίωση δεν άφηνε πολλά περιθώρια επιλογών στο νεαρό αγόρι, που αρχικός του στόχος ήταν να εξασφαλίσει το φαγητό της οικογένειας.

Όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος: «Δε νομίζω ότι στο ξεκίνημα είχα κάποιο όραμα. Βασικός στόχος μου ήταν να βγάλουμε μεροκάματο, να βγάλουμε τον μήνα, να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας».

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Deals με το «άγγιγμα του Μίδα»

Οι στενοί του συνεργάτες λένε για εκείνον ότι είναι «μαμούνι» και ότι έχει στόφα leader. Μια δυναμική, πολυσχιδής προσωπικότητα, που είναι αδυσώπητος, όπου χρειάζεται, αλλά και που παράλληλα έχει ένα πολύ «ανθρώπινο» προφίλ, προστατεύοντας πάντα όσους εκτιμά και αγαπά.

Εξάρουν την ταπεινοφροσύνη και τη γενναιοδωρία του, μιλώντας για έναν ζεστό άνθρωπο, που θέλει να ζει ήσυχα, χωρίς να εκτίθεται στα φώτα. Λένε ότι δεν αδικεί κανέναν και ότι κάθε φορά, που δείχνει σκεπτικός, είναι απλά γιατί οργανώνει την επόμενη στρατηγική του κίνηση στη… σκακιέρα του επιχειρείν.

Λίνα Δρούγκα και Σπύρος Θεοδωρόπουλος
Λίνα Δρούγκα και Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Με τη σύζυγό του, δημοσιογράφο και παρουσιάστρια Λίνα Δρούγκα, ξεκλέβουν χρόνο τα Σαββατοκύριακα, για να βρεθούν στη φύση. Οι περίπατοι και οι βόλτες στο βουνό είναι, άλλωστε, εκ των βασικών λόγων, που τους κρατούν αναζωογονημένους και fit. Αγαπούν να ταξιδεύουν εντός και εκτός συνόρων, άλλοτε οι δυο τους και άλλοτε με στενούς φίλους, που αποκαλούν οικογένεια.

Τους στενούς τους φίλους, άλλωστε, περιποιούνται και στην εμβληματική οικία τους στο Κεφαλάρι, με dinner parties κεκλεισμένων των θυρών. Εκεί ο tycoon αφήνει πίσω για λίγο τις επιχειρήσεις, απολαμβάνοντας την παρέα των πιο δικών του ανθρώπων.

Ανήσυχο πνεύμα

Ο κ. Θεοδωρόπουλος σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και το 1981 άρχισε να δουλεύει στην ιταλική εισαγωγική εταιρεία ζαχαρωδών προϊόντων και παγωτών Aligel, όπου και σταδιακά ανέλαβε τη γενική διεύθυνση. Πέντε χρόνια αργότερα οι Ιταλοί του ανέθεσαν τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου στην Interia, μια εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

Εκείνη την περίοδο καταργήθηκε το κρατικό μονοπώλιο στα σπίρτα κι εκείνος, ανήσυχο πνεύμα ων, διέβλεψε σε αυτό μια σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, τις προσβάσεις του στην Ιταλία, εισάγει σε μεγάλες ποσότητες εκείνα τα σπίρτα, που άναβαν σε όλες τις επιφάνειες, επιτυγχάνοντας τρελές πωλήσεις, που του εξασφάλισαν σημαντικά κέρδη.

Η συνέχεια εξίσου, αν όχι πιο πετυχημένη ακόμη. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος συνέδεσε το όνομά του με ένα από τα μεγαλύτερα deals στο ελληνικό επιχειρείν. Αυτό της πώλησης της Chipita σε έναν πολυεθνικό κολοσσό, τη Mondelez και σε μία αποτίμηση, που έφτασε το μυθικό ποσό των 2 δισ. δολαρίων. Από τη «χρυσή» συμφωνία ο ταλαντούχος επιχειρηματίας, όντας κάτοχος του 14% της εταιρείας, αποκόμισε μια σημαντική προσωπική ρευστότητα, που αποτιμάται σε περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ.

O Σπύρος Θεοδωρόπουλος, δηλωμένος Παναθηναϊκός, με τον Γιάννη Αλαφούζο

To success story της Chipita, το οποίο είναι ένα case study από μόνο του, για το πώς μια βιοτεχνία μπορεί να μετατραπεί σε έναν πολυεθνικό κολοσσό με παγκόσμιο εκτόπισμα, ξεκινά από τον δεύτερο όροφο ενός διαμερίσματος στο Μοσχάτο. Ήταν τότε που ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, σε ηλικία μόλις 28 ετών, εξαγοράζει το 50% μιας βιοτεχνίας, που φτιάχνει γαριδάκια, με 45 εργαζόμενους. Τρία χρόνια αργότερα εξαγοράζει το υπόλοιπο 50% και έφτιαξε ένα business plan για ένα πρωτοποριακό προϊόν: Το πρώτο συσκευασμένο κρουασάν με γέμιση σοκολάτα.

Πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, στην προσπάθειά του να βρει επενδυτές, αλλά όλοι αρνούνταν, κάνοντάς του απαξιωτικά σχόλια. Δεν το έβαλε κάτω, όμως. Η είσοδος των πρώτων επενδυτών του ομίλου Olayan, που βρήκαν αξία στο project του, οδήγησαν στη δημιουργία του πρώτου κρουασάν 7DAYS, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά το 1991 – εγχείρημα τολμηρό, που του απέδωσε και το παρατσούκλι Mr. Chipita.

Τον Ιανουάριο του 2021 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της εταιρείας και ο master των deals παρέμεινε στο τιμόνι της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας».

Το απόλυτο success story

Στη συνέχεια εξαγόρασε το 45% της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ, τη βιομηχανία «Ελληνικοί Χυμοί» μαζί με το fund EOS Capital Partners, που έχει επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη Απόστολο Ταμβακάκη, καθώς και την εταιρεία «Έδεσμα» στη Θεσσαλονίκη.

Μπήκε στον κλάδο της εμφιάλωσης νερού, μέσω κοινής εταιρείας με τους κ.κ. Νίκο Καραμούζη και Απόστολο Ταμβακάκη. Στις 18 Δεκεμβρίου 2023 συστάθηκε η ανώνυμη εταιρεία XYZ Productions με μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ. Βασικός μέτοχος, ελέγχοντας το 90% της νέας αυτής επιχείρησης, που χρησιμοποιεί ως επωνυμία τα τρία τελευταία γράμματα της αγγλικής αλφαβήτου, είναι ο 32χρονος Γιάννης Θεοδωρόπουλος, ο γιος του Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Με γνώμονα τις αξίες

Η περίπτωση του κ. Θεοδωρόπουλου είναι από εκείνες, που κρύβουν πολλά διδάγματα για τους επίδοξους μιμητές της πορείας του. Άνθρωπος που, όπως έχει δηλώσει, μεταξύ άλλων, θεωρεί σημαντικό να απολαμβάνει τη διαδρομή, δίνει ιδιαίτερη σημασία στις αρχές και στις αξίες.

Στο CEO Initiative το 2019 είχε μιλήσει για το «ταξίδι» της επιχειρηματικότητας: «Χωρίς αρχές και χωρίς αξίες δεν μπορείς να πας ιδιαίτερα μακριά. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις, ουσιαστικά, με τις οποίες λειτουργεί μια επιχείρηση. Είναι ο μόνος τρόπος, να διακριθείς σε μια μεγαλύτερη και ευρύτερη ομάδα. Αν δεν έχουμε αρχές και αξίες ή αν αυτές δεν είναι ξεκάθαρες ή αν δεν έχουν διαχυθεί και δεν είναι κτήμα όλων των ανθρώπων μιας επιχείρησης, τα πράγματα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα. Αντίθετα, έτσι μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να παίρνουν αποφάσεις – μπορεί να διαχυθεί η ευθύνη και η λήψη της απόφασης.

Chipita – Mondelez: Πράσινο φως από την Κομισιόν στο deal των 2 δισ. δολαρίων – MononewsTV
Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Επιπλέον, εάν η εταιρεία έχει αρχές και αξίες, θα καταφέρει σιγά – σιγά να γίνει εξαιρετική και να διακριθεί από τους καταναλωτές της».

Όλα αυτά τα χρόνια, που τιμά με τη δυναμική παρουσία του το επιχειρείν, ο κ. Θεοδωρόπουλος έκανε πάρα πολλές σημαντικές συνεργασίες, αντίθετα με τη συμβουλή, που του είχε δώσει ο πατέρας του, «μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα».

Όπως έχει πει ο ίδιος: ««Πραγματικά στην Ελλάδα δεν έχουμε κουλτούρα να συνεργαζόμαστε, αυτό είναι αλήθεια, αλλά ο πατέρας μου, μου έδωσε μια συμβουλή: «Μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα». Είναι από τις ελάχιστες συμβουλές του, που δεν άκουσα ποτέ, γιατί δεν έκανα ούτε μια δουλειά μόνος μου. Από την πιο μεγάλη ως την πιο μικρή δουλειά, που έκανα στη ζωή μου, πάντα είχα συνεταίρους. Και είναι κάτι, το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να το προσπαθούν οι άνθρωποι».

By