Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Θεσσαλονίκη: Συνθήκες Νοεμβρίου στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού – Τα σενάρια που εξετάζονται

Πραγματική ασφυξία επικρατεί στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, καθώς μέσα σε ένα μήνα διπλασιάστηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.

Η επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης της πόλης έχει οδηγήσει τις αρχές της Θεσσαλονίκης στην εκ νέου εφαρμογή του μοντέλου Νοεμβρίου, με εκκενώσεις κλινικών κοινής νοσηλείας και διακομιδές περιστατικών σε ιδιωτικές μονάδες υγείας

Η σταθερά μεγάλη ροή ασθενών με κορονοϊό στις εφημερίες των νοσοκομείων και η δραματική αύξηση των διασωληνώσεων, που έχει προκαλέσει ασφυξία τις μονάδες εντατικής θεραπείας, έχει αναγκάσει τους αρμόδιους φορείς να ενεργοποιήσουν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που είχε υιοθετηθεί στην έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας σύμφωνα με την ιστοσελίδα voria.gr.

Η διαθεσιμότητα των κλινών ΜΕΘ είναι πλέον οριακή, καθώς μέσα σε έναν μήνα διπλασιάστηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, ο οποίος σήμερα έφτασε τους 154. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές θετικών περιστατικών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έχουν φτάσει κατά μέσο όρο τις 60, αριθμός που καθιστά αδύνατη την αποσυμφόρηση των κλινικών στο τριήμερο που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη εφημερία.

Έτσι, σχεδόν το σύνολο των νοσοκομείων της πόλης μετατρέπει κλινικές απλής νοσηλείας, προκειμένου να εξασφαλίσει χώρους και κλίνες ΜΕΘ για την εξυπηρέτηση των ασθενών. Επιπλέον, ασθενείς με κορονοϊό διακομίζονται είτε σε άλλα νοσοκομεία, όπου υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια, είτε στην ιδιωτική κλινική αποκατάστασης Αρωγή, η οποία όμως εξυπηρετεί κατεξοχήν περιστατικά που βρίσκονται σε φάση αποδρομής της νόσου.

Ταυτόχρονα, οι χειρουργικές επεμβάσεις περιορίζονται σημαντικά, ενώ υγειονομικοί ανέφεραν στη Voria.gr ότι υπάρχουν πλέον μεγάλες πιέσεις στα εξωτερικά ιατρεία, καθώς οι γιατροί των συγκεκριμένων τμημάτων έχουν κληθεί να συνδράμουν στις κλινικές COVID.

Ποια η κατάσταση στα νοσοκομεία
Η δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εθνικό σύστημα υγείας αντικατοπτρίζονται στους απολογισμούς της κάθε εφημερίας.

Η εφημερία στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο έκλεισε σήμερα το πρωί με 57 εισαγωγές, αριθμό συγκριτικά μειωμένο αριθμό εισαγωγών σε σχέση με την προηγούμενη, αλλά με κατειλημμένες και τις 30 κλίνες ΜΕΘ από 27 ασθενείς με κορονοϊό και τρεις με κοινή νοσηρότητα.

Υπό ασφυκτικές συνθήκες ξεκίνησε σήμερα η εφημερία στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου ήδη νοσηλεύονταν 33 ασθενείς σε ΜΕΘ. Τα περιθώρια είναι μικρά για την εξυπηρέτηση των περιστατικών που αναμένεται να προσέλθουν, οπότε οι υγειονομικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να αφαιρεθούν επιπλέον κλίνες από την κοινή νοσηλεία.

Με την εισαγωγή συνολικά 70 θετικών περιστατικών και όλες τις κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες έκλεισε χθες το πρωί η εφημερία στο Παπαγεωργίου. Μάλιστα, το νοσοκομείο αναγκάστηκε να διακομίσει ασθενείς τόσο στην Αρωγή, όσο και στον Άγιο Δημήτριο.

Αντίστοιχα, η τελευταία εφημερία του ΑΧΕΠΑ ολοκληρώθηκε με 64 εισαγωγές θετικών και 10 ύποπτων περιστατικών και μόλις μία κενή κλίνη ΜΕΘ.

Τα εναλλακτικά σενάρια
Με δεδομένο τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην πόλη οι υγειονομικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν τα μόνα δύο μέτρα που υιοθετήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο και δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί. Το πρώτο είναι η επιστράτευση στις εφημερίες του στρατιωτικού νοσοκομείου 424, όπου στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είχε λειτουργήσει και κινητή μονάδα έκτακτων υγειονομικών αναγκών.

Το δεύτερο είναι η εκ νέου μετατροπή του Αγίου Παύλου σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά COVID, κάτι όμως που οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν να αποφύγουν. Παράλληλα, εξετάζεται και η μετατροπή σε νοσοκομείο μόνο για κορονοϊό του Αγίου Δημητρίου.

Όλα τα εναλλακτικά σενάρια θα εξεταστούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη παρουσία του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By