Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

«Θρίλερ» με την Evergrande: Λήγει η προθεσμία για νέο ομόλογο – Πουλά μερίδιο $1,5 δισ. σε κινεζική τράπεζα

Ακόμα μια κρίσιμη προθεσμία λήγει σήμερα Τετάρτη για την κινεζική Evergrande, η οποία ανακοίνωσε την πώληση μεριδίου αξίας 1,5 δισ. δολαρίων που κατέχει στην Shengjing Bank, σε κρατική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Ο κολοσσός ακινήτων που λυγίζει κάτω από το βάρος χρέους 300 δισ. δολαρίων, προσπαθεί να βρει κεφάλαια καθώς σήμερα πρέπει να πληρώσει τόκους 47,5 εκατ. Δολαρίων. Επίσης χρωστά σε τράπεζες και προμηθευτές.

Σε ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ αναφέρει ότι έκλεισε συμφωνία για την πώληση 1,75 δισ. μετοχών που κατέχει στην Shengjing Bank με αγοραστή την Shenyang Shengjing Finance Investment Group, με τίμημα 5,70 γουάν ανά μετοχή. Οι μετοχές αυτές αντιστοιχούν στο 19,93% του εκδιδόμενου μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η μετοχή της στο Χονγκ Κονγκ έκανε άλμα σχεδόν 10% στις πρώτες συναλλαγές.

Τα προβλήματα της Evergrande ήρθαν στο προσκήνιο μετά τις προειδοποιήσεις της δύο φορές τον Σεπτέμβριο ότι μπορεί να αθετήσει τις πληρωμές της. Οι φόβοι για πιθανή χρεοκοπία της έπληξε τις διεθνείς χρηματαγορές, αν και οι αμερικανικές μετοχές έκαναν ριμπάουντ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία ακινήτων αθέτησε την πληρωμή κουπονιού ύψους 83,5 εκατ. δολ. για 5ετές δολαριακό ομόλογο λήξης Μαρτίου του 2022 ύψους 2 δισ. δολ. Τα δολαριακά ομόλογα, όπως σημειώνει το CNBC, συνήθως τα έχουν ξένοι επενδυτές.

Για την πληρωμή της περασμένης εβδομάδας που τελικά δεν έγινε ποτέ, η Evergrande τηρεί σιγήν ιχθύος.

Πάντως, η εταιρεία δεν θα πάει σε τεχνική χρεοκοπία εκτός κι αν δεν μπορέσει να κάνει την πληρωμή εντός των επόμενων 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας.

Για το υπόλοιπο του έτους, η Evergrande έχει πληρωμές τόκων κάθε μήνα, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Με τους επενδυτές να αποχωρούν από τις θέσεις τους σε ομόλογα της Evergrande, οι αποδόσεις στο 7ετές ομόλογο (οι τόκοι του οποίου έπρεπέ να πληρωθούν την περασμένη Πέμπτη) έχουν εκτιναχθεί στο 90% από 14% στις αρχές του έτους. Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις κινούνται αντίθετα από την τιμή ενός ομολόγου.

Με έξι διαφορετικές πηγές να υποστηρίζουν στο πρακτορείο Reuters ότι η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας φαίνεται απίθανο να παρέμβει ευθέως για να διασώσει την Evergrande. Μεταξύ των πηγών αυτών είναι τέσσερις αξιωματούχοι κυβερνητικών και ρυθμιστικών φορέων.

Οι αρχές ελπίζουν, ωστόσο, ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα εξαλείψουν ή τουλάχιστον θα μετριάσουν τυχόν κοινωνικές αντιδράσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει μια άτακτη χρεοκοπία της Evergrande, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

Ηδη η Evergrande έχει προχωρήσει στην πώληση μονάδων ακινήτων σε προμηθευτές και κατασκευαστές για να καλύψει μέρος των πληρωμών που επείγουν περισσότερο. Ως τις 27 Αυγούστου τα χρέη αυτά ανέρχονταν στα 25,17 δισ. γουάν ή 3,8 δισ. δολ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By