Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τι απαντά ο Νίκος Καρανίκας για τον διορισμό του

Τι αποκαλύπτει το πρόσωπο που προκάλεσε τόσο ντόρο με τον διορισμό του από τον πρωθυπουργό

Ο Νίκος Καρανίκας, ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα της περασμένης εβδομάδα,ς απάντησε σε όλα τα ερωτήματα σε δηλώσεις του στο Πρώτο Θέμα.

Ο κ. Καρανίκας, ο οποίος διορίστηκε σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, μίλησε για το διορισμό του, τις προσλήψεις της Αριστεράς, την Ελένη Μενεγάκη, αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει ποια είναι ακριβώς τα καθήκοντά του στη θέση που του έδωσε ο πρωθυπουργός.

«Αδίκως και ματαίως δύο ημέρες τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με εμένα. Έχουμε το Προσφυγικό, 10.000 ανήλικα προσφυγόπουλα, έχουμε σοβαρά προβλήματα για να δίνουμε ως τροφή εμένα. Η άποψή μου είναι ότι πρόκειται για κενό γεγονός με το οποίο προσπαθούν να θίξουν στο τέλος τον πρωθυπουργό για τις επιλογές που κάνει σχετικά με το ποιους θα έχει πολιτικούς συμβούλους και συνεργάτες», ανέφερε ο Νίκος Καρανίκας.

Διαβάστε τη δήλωσε στην εφημερίδα.

Ποιο είναι, όμως, το αντικείμενο της εργασίας του κ. Καρανίκα

«Αυτό είναι δική μας υπόθεση. Της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έβγαλε ένα ΦΕΚ. Περιοριστείτε στα γεγονότα τα πραγματικά, ας μην κάνουμε ιστορίες. Αυτό δεν είναι ούτε ευθύνη ούτε ενδιαφέρον του υπόλοιπου κόσμου. Είναι κουτσομπολιό. Εχω έναν επικουρικό ρόλο δίπλα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση κι εσείς το μεγεθύνετε».

Τίθεται ζήτημα αξιοκρατίας και βιογραφικού;

Ο κ. Καρανίκας εμφανίζεται ως πρώην σερβιτόρος, «αδιόριστος εκπαιδευτικός», αν και έχει φοιτήσει σε ΤΕΙ Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενώ οι αναρτήσεις του στα social media είναι γεμάτες τα ορθογραφικά λάθη.

«Τι σημαίνει αξιοκρατία για μία πολιτική θέση; Εσείς ξέρετε ποια είναι τα προσόντα που χρειάζονται; Οι προηγούμενοι σύμβουλοι και βοηθοί των πρωθυπουργών είναι στους εισαγγελείς; Τι θεωρείται αξιοκρατία και ποια είναι τα τυπικά προσόντα; Το βιογραφικό μου δεν το παρουσίασε η Γενική Γραμματεία δημόσια. Αυτό το πράγμα που αποκαλείτε βιογραφικό είναι ένα πασάλειμμα που θίγει ακόμη και τη δεοντολογία απέναντι στο τι σημαίνει δημοσιογραφική έρευνα. Ισχύουν πολλά από αυτά που λένε, ότι ήμουν σερβιτόρος, ότι είμαι ανορθόγραφος. Θα μπορούσα όμως να σας πω ότι αν ήμουν δυσλεκτικός θα μου ζητούσαν συγγνώμη;» αναρωτιέται ο 46χρονος αφήνοντας ένα μυστήριο.

«Σαφώς μου αρέσει η Ελένη Μενεγάκη»

Παράλληλα απάντησε και για την Ελένη Μενεγάκη την οποία αποθέωνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Συνεχίζω. Και σαφώς μου αρέσει η Ελένη Μενεγάκη. Αν η λαϊκή μου καταγωγή και η αισθητική θίγει κάποιους, εμένα δεν με θίγει. Προφανώς πήραν υπόψη και τη λαϊκή μου καταγωγή, πέραν της πολιτικής μου μόρφωσης, για να με βάλουν σε μια θέση που είναι πολιτική. Δεν θίγομαι από τίποτα από αυτά που λένε. Αλλά να ξέρετε ότι δεν τα λένε όλα. Δεν έκαναν κάποια έρευνα».

«Αυτή είναι μία θέση πολιτική, έτσι το αντιμετωπίζουν όλοι σε όλες τις χώρες, αλλά και οι προηγούμενοί μας πρωθυπουργοί. Δεν έπαιρναν από ΑΣΕΠ, αλλά επέλεγαν έναν έμπειρο άνθρωπο με πολιτικό κριτήριο και γνώση. Και στη Δεξιά οι αρχηγοί τους, τους πολιτικούς τους έμπιστους έβαζαν. Ρωτήστε τι έκαναν ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Παπανδρέου, ο Ολάντ, η Μέρκελ. Δεν θα το κάνει η Αριστερά, που ξέρει τι θα πει έμπιστος επειδή δεν υπάρχει ιδιοτέλεια; Μη λαϊκίζετε τσάμπα και βερεσέ χωρίς να υπάρχει ένας πυρήνας που ανατρέπει κάτι», απαντά.

Όταν η εφημερίδα του θυμίζει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού περί αξιοκρατίας και κατάργησης των μετακλητών υπαλλήλων με κομματικά κριτήρια, ο κ. Καρανίκας έχει και εκεί απάντηση: «Οχι, καταδικάζαμε ότι αυτούς που έβαζαν το ποινικό τους μητρώο δεν ήταν τόσο λευκό. Γι’ αυτό και κάποιοι πήραν ό,τι πήραν. Να ξαναδείτε λίγο αυτές τις δηλώσεις του πρωθυπουργού».

«Είμαστε αριστεροί άνθρωποι. Εμείς έχουμε έναν δικό μας τρόπο ζωής, αυτόν του συλλογικού βίου. Δεν είμαστε οι μόνοι στον πλανήτη. Μην κάνουμε τώρα τον φιλελευθερισμό κυρίαρχο και μοναδικό είδος ζωής. Οι δικές μας σχέσεις δεν είναι κάτι το οποίο επενδύεις για το αύριο. Είναι η παραγωγή αισθήματος και συμβολισμού των πράξεων, που παράγει δέκα κοινά πράγματα και γίνονται βίωμα. Αυτό το βίωμα κάνει τη σχέση των ανθρώπων στην Αριστερά. Δεν έχει μονάχα με εμένα στενές σχέσεις κάποιος, ούτε εγώ έχω μονάχα με εσάς στενές σχέσεις. Δεν είναι τυχαίο που τα παιδιά μας εμπλέκονται στα κινήματα και όχι σε ΜΚΟ για να βγάζουν λεφτά. Ερωτευόμαστε συναγωνιστές και συναγωνίστριες και συντρόφισσές μας, κάνουμε παιδιά και ζούμε μέσα σε αυτή την πολιτική κατάσταση», αναφέρει και συνεχίζει:

«Αυτοί που δεν είναι αριστεροί πρέπει πρώτα να μας πουν γιατί δεν έχουν επιλέξει τον συλλογικό βίο και προτιμούν την ιδιώτευση, αυτό το πράγμα που έβριζαν οι αρχαίοι Ελληνες. Γιατί βρίζουν το συλλογικό αυτό που ύμνησαν οι Νοέλληνες, αλλά και όλος ο κόσμος. Μόνοι τους στρέφονται. Εμείς δεν είμαστε ενάντιά τους».

«Εμπιστος άνθρωπος, με πολιτικό κριτήριο και γνώση» είναι τα στοιχεία που πρέπει λοιπόν να χαρακτηρίζουν κάποιον για να κριθεί αντάξιος για τη θέση ειδικού συμβούλου για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. «Η γνώση κατακτιέται σε 30 χρόνια πολιτικής και κοινωνικής δράσης και συμμετοχής σε ό,τι έχει σχέση με τον συλλογικό βίο. Έχω σπουδάσει και Διοίκηση Οικονομίας στα ΤΕΙ», αποκαλύπτει στο τέλος αλλά, όπως διευκρινίζει, «αυτό δεν έχει καμία σχέση». Προέχει φαίνεται η γνώση που έχει κατακτηθεί μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες.

Όσον αφορά την περίφημη ρήση «η καριέρα είναι χολέρα», δεν μετανιώνει γι’ αυτή ούτε τώρα. «Είναι αλήθεια αυτό. Εμείς δεν κάνουμε καριέρα, μας προκύπτουν υπεύθυνες θέσεις. Είναι μεγάλη η διαφορά. Το ίδιο και ο πρωθυπουργός, το ίδιο και οι υπουργοί μας, το ίδιο και οι βουλευτές μας, το ίδιο όλοι μας. Το κυνήγι για την ιδιώτευση, για όλα αυτά, είναι χολέρα! Διότι αυτό σημαίνει καριέρα. Εμείς δεν κάνουμε τέτοιο πράγμα».

By