Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τι αποφάσισαν οι 30 χώρες του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Το μήνυμα στη Ρωσία και η προειδοποίηση στην Κίνα

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα εξοπλίσει την Ουκρανία με σημαντικές δυνάμεις drone, αντιπυραυλικά συστήματα και με ανθρωπιστική βοήθεια – Επίσης θα δώσει συσκευές προστασίας έναντι ακτινολογικών, ραδιενεργών, χημικών και βιολογικών όπλων – Κάλεσε την Κίνα να μην στηρίζει τις πολεμικές προσπάθειες στη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ συμφώνησε για περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας, τόνισε ο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Στόλτενμπεργκ μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μεγάλη ενίσχυση των χωρών που βρίσκονται στο ανατολικό κομμάτι της Συμμαχίας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι θα προστεθούν 40.000 στρατιώτες και θα ενισχυθεί η μεταφορά στρατευμάτων και αεροπορικών δυνάμεων από τον Βορρά προς τις μεσογειακές χώρες. «Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να βρούμε λύση για να αντιμετωπίσουμε μια νέα κατάσταση ασφάλειας» πρόσθεσε.

Ειδικότερα, οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν την ανάπτυξη περισσότερων τζετ στον αέρα και την ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας. Στη θάλασσα θα τοποθετηθούν πολλά μαχητικά πλοία και υποβρύχια σε μόνιμη βάση, ενώ θα ενισχυθούν οι γραμμές άμυνας και οι ομαδικές ασκήσεις, με στόχο να αυξηθεί η διαλειτουργικότητα και ο συγχρονισμός δυνάμεων.

Παροχή εξοπλισμού στην Ουκρανία

Οι ηγέτες αποφάσισαν να παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία. Ειδικότερα, θα εξοπλίσουν το Κίεβο με σημαντικές δυνάμεις σε drone, αντιπυραυλικά συστήματα, ενώ θα υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια σε ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα δώσει βοήθεια στο ζήητμα προστασίας έναντι ακτινολογικών ραδιενεργών, χημικών και βιολογικών όπλων. «Θα δώσουμε συσκευές προστασίας και συμβουλές, όπως και εξοπλισμό για την προστασία και τον έλεγχο χρήσεων» διευκρίνισε.

«Έχουμε την ευθύνη να μην υπάρχει επιδείνωση του κινδύνου του πολέμου γιατί θα υπάρξουν περισσότερα θύματα σε όλο τον κόσμο. Θα υποστηρίξουμε όλα τα μέρη που βρίσκονται σε κίνδυνο να βρεθούν σε κίνδυνο, μεταξύ αυτών και η Γεωργία», πρόσθεσε.

By