Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Τι μπορεί να ανακόψει το ράλι της τιμής του πετρελαίου

Το ράλι που σημειώνει η τιμή του πετρελαίου, η οποία στις αρχές της εβδομάδας εκτοξεύτηκε σε υψηλό τριετίας φθάνοντας τα 70, 37 δολάρια  έχει οδηγήσει πολλούς επενδυτές να αναρωτιούνται αν τα 70 δολάρια αποτελούν το peak τη στιγμή μάλιστα που μόλις λίγους μήνες νωρίτερα η τιμή είχε πέσει κάτω από τα 45 δολάρια.

Ο βασικός λόγος ανησυχίας έγκειται σε μεγάλο βαθμό στην αναβίωση της βιομηχανίας του σχιστόλιθου στις ΗΠΑ, η οποία ύστερα από τη κάμψη που κατέγραψε εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών αναμένεται να επανέλθει με υψηλότερη παραγωγή φέτος. Την Παρασκευή, ο  Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής στα 1,35 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018, κάτι που υποδεικνύει τη μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής όσον αφορά σε χώρες εκτός ΟΠΕΚ.

Η αμερικανική παραγωγή θα μπορούσε να ξεπεράσει εκείνη της Σαουδικής Αραβίας. Όπως ανέφερε ο οργανισμός, ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι, είναι σαν να επιστρέφουμε στις ξέγνοιαστες ημέρες του 2013-2015 όπου η γοργή ανάπτυξη του σχιστόλιθου οδήγησε στο τέλος της εποχής των 100 δολαρίων και κατά συνέπεια στην κατάρρευση της τιμής κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, η διαφορά αυτή τη στιγμή είναι ότι η ζήτηση αυξάνεται πιο γρήγορα από ό,τι κατά το πρώτο μισό αυτής της δεκαετίας, κάτι που θα επηρεάσει την τιμή. Η μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο και οι σχετικά χαμηλότερες τιμές αναμένεται να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια κατανάλωση κατά τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια βαρέλια φέτος. Μάλιστα, ο οργανισμός αναγνωρίζει ότι αυτή η πρόβλεψη είναι «συντηρητική» σε σχέση με άλλες προβλέψεις, οι οποίες κάνουν λόγο για αύξηση της ζήτησης κοντά στα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή διπλάσια σε σχέση με το διάστημα 2011-2014.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος που τα hedge funds συνέχισαν να ποντάρουν στο ράλι των τιμών ενώ η πτώση στην τιμή του μπρεντ κατά 2% από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή αντιμετωπίστηκε ως διόρθωση παρά ως απαρχή της πτωτικής πορείας.

Ωστόσο και οι προμηθευτές διατρέχουν κίνδυνο. Ο ΙΕΑ επεσήμανε ότι αν ο ΟΠΕΚ και οι άλλες χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία για μείωση της παραγωγής θα οδηγήσει σε εξισορρόπηση της αγοράς φέτος αλλά προειδοποίησε ότι η επιδείνωση της κατάστασης στη Βενεζουέλα, η οποία είναι μέλος του ΟΠΕΚ, είναι κρίσιμης σημασίας.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης στη χώρα, η παραγωγή στη Βενεζουέλα σημείωσε πτώση κατά 490.000 βαρέλια την ημέρα κατά τους 12 μήνες που προηγήθηκαν του Δεκεμβρίου και βρίσκεται κοντά σε χαμηλό τριακονταετίας στα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή κατά 50% μειωμένη από τότε που ο Hugo Chavez ανέλαβε τα ηνία το 1999.

«Το λογικό είναι να συμπεράνουμε ότι η πτώση θα συνεχιστεί αλλά δεν ξέρουμε μέχρι ποιο βαθμό», προειδοποιεί ο ΙΕΑ. Αν και δεν αποκλείεται πτώση της τιμής στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, υπάρχουν στοιχεία τα οποία συνηγορούν στο ότι η τιμή δεν έχει ακόμη «πιάσει ταβάνι».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By