Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Τι έλεγε ο Γ. Προβόπουλος για τον Ευ. Βενιζέλο

«O Βαγγέλης Βενιζέλος έχει κάνει πολύ περισσότερα για τη χώρα από όσα θα του αναγνωρίσει η Ιστορία»

provopoulos

Μια και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αγάπησε τον Προβόπουλο, ας θυμηθούμε κάποια πράγματα. Διαβάστε το άρθρο του Δημήτρη Μητρόπουλου στην εφημερίδα τα «Νέα» στις 29/4/2013.

Ο Γιώργος Προβόπουλος θεωρεί ότι «ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει κάνει πολύ περισσότερα για τη χώρα από όσα θα του αναγνωρίσει η Ιστορία». Είναι μια άποψη που εκφράζεται κατ” ιδίαν από πρόσωπο που ξέρει. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είναι – με εξαίρεση τον Κάρολο Παπούλια – η μόνη σταθερή θεσμική αναφορά της χώρας από το 2008 μέχρι σήμερα. Κι έχει δει από μέσα μια σειρά από κυβερνήσεις να προσπαθούν απελπισμένα να κρατήσουν το τιμόνι της χώρας μέσα στη δίνη της κρίσης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το δωδεκάμηνο μεταξύ Ιουνίου 2011 και Ιουνίου 2012 – δηλαδή από τον τελευταίο ανασχηματισμό του Γιώργου Παπανδρέου ώς τη συγκρότηση της κυβέρνησης Σαμαρά – ήταν το πιο σκοτεινό και το πιο κρίσιμο.

Ο Βενιζέλος κράτησε στο διάστημα αυτό το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών. Είναι η γνώση των δύσκολων στιγμών τις οποίες έζησε εκείνη την περίοδο που πυροδοτεί την ψυχολογία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις όπως η χθεσινή. Και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την κρύα οργή με την οποία αντιμετωπίζει τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Βενιζέλος αισθάνεται επίσης πρόωρα δικαιωμένος όχι από την Ιστορία αλλά από την εξέλιξη των πολιτικοοικονομικών γεγονότων. Δηλαδή από την οικονομική τραγωδία της Κύπρου. Οπως υπενθύμισε και χθες από το βήμα της Βουλής, μετά τα όσα συνέβησαν εκεί δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για να υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το λεγόμενο εναλλακτικό σενάριο σε σχέση με το αν τα πράγματα από το 2010 και μετά θα μπορούσαν να είχαν τρέξει διαφορετικά με άλλες επιλογές.
Στην πραγματικότητα, ο Βενιζέλος επιχειρεί μια τιτάνια άσκηση πολιτικής παιδαγωγίας. Θέλει με το βάρος των επιχειρημάτων του να επανακαθορίσει το αφήγημα της τελευταίας τριετίας σαν μια ιστορία όπου υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις – μια από τις οποίες λέγεται ΠΑΣΟΚ – έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία και τα χειρότερα, κόντρα στον λαϊκισμό. Κάθε συζήτηση στη Βουλή αντιμετωπίζεται λοιπόν σαν μια ευκαιρία. Πέρα όμως από την αντεπίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βενιζέλος είχε επίσης τον αέρα του κυβερνητικού εταίρου που πέτυχε να επηρεάσει σημαντικά τον χαρακτήρα του πολυνομοσχεδίου, πιέζοντας ώς την τελευταία στιγμή για ρυθμίσεις με κοινωνικό χαρακτήρα όπως η πρωτοβουλία για την ανεργία. Με δεδομένες τις υποχωρήσεις Βρούτση – στην περικοπή κατά 35% των συντάξεων του ΟΑΕΕ και την αντικατάσταση Κικίλια – αλλά και τη βόλτα με τον Πρωθυπουργό ώς το Κιάτο, ο Βενιζέλος είχε επίσης το ατού ενός πολιτικού αρχηγού που στηρίζει αλλά δεν τσουβαλιάζεται.

Κάπως έτσι η κυβέρνηση των τριών εμφανίστηκε για πρώτη φορά, αν όχι ομοούσια και αδιαίρετος – μην το παρακάνουμε! -, πάντως ενωμένη σε σημαντικό βαθμό. Αυτό φάνηκε τόσο στις αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο που δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας όσο και στο μέτωπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που αυτή τη φορά είχε έκφραση και στη ΔΗΜΑΡ. Η άνοδος στο βήμα της Ολομέλειας του υπουργού Διοικητικής Αποκέντρωσης Αντώνη Μανιτάκη συνοδεύτηκε από μια κρύα και πολύ αιχμηρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Ολα αυτά εν τη απουσία από το βήμα των ομιλητών τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Φώτη Κουβέλη οι οποίοι θέλησαν να αποθερμάνουν έτσι την επικαιρότητα μιας εβδομάδας που ανέδειξε σημαντικές αρρυθμίες. Συμπέρασμα: η κυβέρνηση των τριών κατάφερε να ρεφάρει πολιτικά χθες βράδυ – αν και πολλά μένουν να γίνουν ώς τον Ιούνιο, ανάμεσά τους και ο ανασχηματισμός!

πηγή: tanea.gr

By