Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τι ενώνει και τι χωρίζει Παρίσι και Βερολίνο

Άμεσα ξεκινούν Παρίσι και Βερολίνο τις συνομιλίες για να καθορίσουν κοινές θέσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, προκειμένου μέχρι το Μάρτιο να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, όπως συμφώνησαν Μέρκελ και Μακρόν.

Πριν το Μάρτιο υποσχέθηκε, άλλωστε η Άγκελα Μέρκελ ότι θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία.

Όμως, παρά το θετικό μομέντουμ που έφερε στη συζήτηση ο Μάρτιν Σουλτς και η 28-σελίδων συμφωνία Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών, όπου συγκεκριμένες αναφορές για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης έχουν την τιμητική τους, ευρωπαίοι αξιωματούχοι επεξηγούν στο insider.gr ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, οι οποίες καθιστούν δύσκολη την ανεύρεση κοινά αποδεκτής γραμμής.

Τη χρυσή τομή θα επιχειρήσει να αναζητήσει ομάδα δεκαπέντε κορυφαίων οικονομολόγων από τις δύο χώρες, η οποία κατά πληροφορίες του Insider.gr περιλαμβάνει τους Νικολά Βερόν του Ινστιτούτου Bruegel, την Αγκνές Ντενασύ-Κερέ, επικεφαλής του γαλλικού Ινστιτούτου Οικονομικών αναλύσεων, τον Μάρκους Μπρουνερμέιερ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, τον Λαρς Φελντ, την Μπεατρίς Βέμπερ ντι Μαούρο και την Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλη του γερμανικού Συμβουλίου Οικονομολόγων, τον Φιλίπ Μαρτίν, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Γαλλίας, την Ελέν Ρέι, καθηγήτρια στο LSE, τον Τζερομίν Ζετελμέιερ, επικεφαλής οικονομολόγο του υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων της Γερμανίας, τον Χένρικ Έντερλαϊν καθηγητή του γερμανικού πανεπιστημίου Hertie, τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Εμανουέλ Φαρί, τον Κεμένστ Φουέ, επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo στο Μόναχο, τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια Πιέρ Ολιβιέ Γκουρινχάς, τον Ζαν Πιζανί-Φερί, πρώην σύμβουλο του Εμανουέλ Μακρόν και τον Μαρσέλ Φράτζερ, πρόεδρο του ινστιτούτου οικονομικών μελετών DIW στο Βερολίνο.

Αναμφισβήτητα υπάρχει και από τις δύο πλευρές πολιτική βούληση για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, όμως, Παρίσι και Βερολίνο έχουν διαφορετικές απόψεις για το τι σημαίνει ένας προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, ένας ευρωπαίος υπουργός οικονομικών και ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνει ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στη Γερμανία τα προβλήματα της ευρωζώνης αποδίδονται στην ανεπαρκή εσωτερική πολιτική των κρατών μελών και απαιτούν αυστηρότερη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, επεξηγεί. Στη Γαλλία θεωρούν απαραίτητο τον καταμερισμό κινδύνου στην ζώνη του ευρώ.

Για τον Μακρόν ο προϋπολογισμός θα δίνει τη δυνατότητα αυτόματης σταθεροποίησης στη ζώνη του ευρώ. Η Μέρκελ, αντιθέτως, σκέφτεται ένα μικρό ταμείο που θα υποστήριζε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες της ευρωζώνης. Όσον αφορά στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, οι ιδέες είναι εξίσου διαφορετικές. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει τον σημερινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ώστε να μπορέσει να ασκήσει αυστηρή εποπτεία των πολιτικών των κρατών μελών. Η Γαλλία θέλει να δώσει μεγαλύτερη δύναμη σε έναν τέτοιο θεσμό.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξουν αμοιβαίοι ουσιαστικοί συμβιβασμοί, τότε η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης θα καταλήξει σε «συμβολικές» αλλαγές χωρίς να καθιστά την Ευρωζώνη ουσιαστικά ανθεκτικότερη σε μελλοντικές κρίσεις, προοπτική που αποτελεί το ίδιο το ζητούμενο των πρωτοβουλιών αυτών.

By