Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τι φέρνει το 2022 για τα κρυπτονομίσματα

Κραχ στην αγορά των crypto αναμένουν αρκετοί αναλυτές – Οι νέες, αποκεντρωμένες και βασισμένες σε τεχνολογία blockchain υπηρεσίες αλλά και τα κρυπτονομίσματα στο «μικροσκόπιο των αρχών» – Ποιά είναι τα κρυπτονομίσματα που θα προσελκύσουν επενδυτές το 2022

To Bitcoin είχε μια -γενικά- καλή χρονιά. Η αξία του ψηφιακού νομίσματος έχει αυξηθεί κατά 70% από την αρχή του έτους, οδηγώντας την αγορά κρυπτονομισμάτων σε συνολική αποτίμηση $2 τρισεκατομμυρίων.

Το 2021 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για τα κρυπτονομίσματα. Η ΙΡΟ της μεγάλης εταιρείας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Coinbase τον Απρίλιο, η είσοδος μεγάλων τραπεζών της Wall Street όπως η Goldman Sachs στο χώρο των κρυπτονομισμάτων και τα πρώτα βήματα για την έγκριση του πρώτου bitcoin exchange-traded fund (ETF/ΔΑΚ) των ΗΠΑ, ήταν σημαντικά βήματα για την εξέλιξη του τομέα.

Από την άλλη, η μεταβλητότητα των τιμών και τα μέτρα των ρυθμιστικών αρχών έχουν «φρενάρει» την καλπάζουσα πορεία του Bitcoin. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η αγορά κρυπτονομισμάτων ενδέχεται να παρουσιάσει φθίνουσα πορεία.

Κραχ στα crypto

Αρκετοί είναι οι αναλυτές οι οποίοι αναμένουν ραγδαία πτώση της αξίας των bitcoin τους επόμενους μήνες.

Μετά από το ρεκόρ υψηλό των $69.000 το Νοέμβριο, το Bitcoin τώρα κυμαίνεται υπό τα $50.000, πτώση της τάξης του 30%. Από την άλλη, όπως αναφέρουν, το κρυπτονόμισμα είναι γνωστό για τη μεταβλητότητά του.

Η Carol Alexander, καθηγητής οικονομικών στο Sussex University υποστηρίζει πως η αξία του bitcoin θα μειωθεί στα $10.000 το 2022, εξαλείφοντας οποιαδήποτε κέρδη της προηγούμενης διετίας.

Η Alexander υπενθυμίζει την κατάρρευση των bitcoin σε $3.000 το 2018 και την ραγδαία επάνοδό του σε $20.000 μερικούς μήνες αργότερα. Οι επενδυτές, όμως, υποστηρίζουν πως τα πράγματα είναι πλέον διαφορετικά, αφού αρκετοί θεσμικοί επενδυτές έχουν μπει στο παιχνίδι.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του Bitcoin είναι πως αποτελεί προστασία έναντι στον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τον Todd Lowenstein, chief equity strategist της Union Bank, η επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού μπορεί να μειώσει το ενδιαφέρον γιαεπενδύσεις σε bitcoin.

Αρκετοί, όμως, είναι αυτοί που αναμένουν συνέχεια του επενδυτικού πυρετού. Σύμφωνα με τον Yuya Hasegawa της ιαπωνικής Bitbank «ο μεγαλύτερος κίνδυνος, αυτός των κινήσεων της Fed, έχει ήδη προϋπολογιστεί στην τρέχουσα τιμή του Bitcoin».

ΕTF

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην προαναφερθείσα εισαγωγή του πρώτου spot bitcoin ETF στις ΗΠΑ. Αν και η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» στην ίδρυση της ProShares Bitcoin Strategy ETF, οι υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία ακολουθούν τα futures του bitcoin αντί να προσφέρουν άμεση επενδυτική πρόσβαση στο ίδιο το κρυπτονόμισμα.

Η Grayscale Investments έχει κάνει αίτηση μετατροπής του bitcoin trust της, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο bitcoin fund του κόσμου, σε spot ETF. Την ίδια προσέγγιση, σύμφωνα με το πρακτορείο CNBC, μελετούν και πολλές άλλες επιχειρήσεις.

«DeFi»

Η αύξηση της δημοτικότητας άλλων κρυπτονομισμάτων όπως το ethereum έχει γίνει ήδη αισθητή, περιορίζοντας το αρχικό μονοπώλιο του Bitcoin. Οι αναλυτές αναμένουν πως το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί και το 2022, με τους επενδυτές να προχωρούν σε διαφοροποιημένες και περιορισμένου μεγέθους επενδύσεις σε πολλαπλά κρυπτονομίσματα, ελπίζοντας για μεγάλα κέρδη.

Η Alexander υποστηρίζει πως τα κρυπτονομίσματα που πρόκειται να κάνουν τη διαφορά το 2022 είναι τα ethereum, solana, polkadot και cardano.

Oι νέες προσεγγίσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων αυτή καθεαυτή, όπως το decentralized finance (σ.σ. DeFi: αποκεντρωμένες, ανοιχτού κώδικα, και βασισμένες σε τεχνολογίες blockchain χρηματοοικονομικές εφαρμογές οι οποίες προσφέρουν πρόσβαση σε άμεσα και αυτοματοποιημένα δάνεια με χαμηλά επιτόκια, επενδύσεις σε αποκεντρωμένα χρηματιστήρια χωρίς ενδιάμεσους και ψηφιακές συναλλαγές χωρίς επιπλέον κόστος μεταξύ άλλων), πρόκειται να προκαλέσουν ριζικές αλλαγές στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Οι συναλλαγές μέσω DeFi άγγιξαν τα $200 δισεκατομμύρια για πρώτη φορά φέτος, ενώ οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς.

Την ίδια αίσθηση του αποκεντρωμένου διαδικτύου και της ελεύθερης πρόσβασης στην τεχνολογία προκαλεί και η πρόταση Web3 η οποία συμπεριλαμβάνει τη DeFi μεταξύ άλλων βασισμένων σε blockchain υπηρεσιών (π.χ. ΝFTs).

Ρυθμιστικές παρεμβάσεις

Η Κίνα απαγόρευσε οτιδήποτε έχει να κάνει με κρυπτονομίσματα φέτος, ενώ οι ΗΠΑ ήδη έχουν αρχίσει να παρεμβαίνουν σε πολλά σημεία της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Οι αναλυτές υπολογίζουν πως οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις θα αποτελέσουν κύριο μέλημα των επενδυτών και το 2022.

Σύμφωνα με τον Vijay Ayyar, στέλεχος της crypto exchange Luno, τα πράγματα όσον αφορά τη νομιμότητα της «γκρίζας ζώνης» της αγοράς κρυπτονομισμάτων εκτός bitcoin και ethereum θα ξεκαθαρίσουν.

Παράλληλα, η εταιρεία blockchain Ripple βρίσκεται σε διαμάχη με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσον αφορά τη νομιμότητα του XRP. Η SEC υποστηρίζει πως το XRP αποτελεί μη καταχωρημένο τίτλο και τα κρυπτονομίσματα αξίας $1,3 δισ που πωλήθηκαν από δύο στελέχη της Ripple ήταν παράνομα.

Η τρίτη ρυθμιστική παρέμβαση αφορά τα λεγόμενα stablecoins, όπως το Tether, τα οποία αποτελούνται από ψηφιακά νομίσματα τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αξία πραγματικών νομισμάτων. Οι ρυθμιστές καλούνται να μελετήσουν το εάν τα αποθεματικά του Tether δικαιολογούν τη σύνδεσή του με το αμερικανικό νόμισμα.

Τέλος, οι ρυθμιστές έχουν αρχίσει να δίνουν ιδιαίτερα σημασία στα τεκταινόμενα της αγοράς DeFi, με τη Bank for International Settlements να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για υπηρεσίες που ισχυρίζονται πως είναι αποκεντρωμένες χωρίς πραγματικά να είναι.

By