Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι φοβούνται για τις ελληνικές τράπεζες οι ξένοι επενδυτές

Καθώς ο άθλος της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαντάζει γιγάντιος για τις ελληνικές τράπεζες, οι ξένοι επενδυτές φαίνεται να τον βλέπουν άπιαστο με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική Οικονομία. 

Οι ξένοι επενδυτές δεν βλέπουν πώς οι ελληνικές τράπεζες θα ξεφύγουν από την παγίδα των NPLs, χωρίς να μειωθούν τα κεφάλαιά τους και ο κύριος φόβος τους, όπως τον διαμήνυσαν κατά τις επαφές στο road show του ΧΑ στο Λονδίνο, είναι ότι θα απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες που θα βρουν, όμως, κλειστές τις πόρτες των αγορών και των ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ο εντεινόμενος αυτός προβληματισμός απεικονίζεται σταθερά στο σφυροκόπημα που δέχονται από τις 30 Αυγούστου οι τραπεζικές μετοχές, με ένα νέο – 6% χθες και με μία σωρευτική απομείωση της τάξεως του 50% από τις τιμές τους σχεδόν ένα μήνα πριν. Σημειώνεται ότι οι προ μηνός τιμές κινούνταν στα επίπεδα που είχαν γίνει οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες το 2015, άρα οι τιμές των μετοχών τους βρίσκονται σήμερα 50% χαμηλότερα από αυτές των τελευταίων ΑΜΚ.

Πρόκειται για επίπεδα απαγορευτικά για νέα «ένεση» κεφαλαίων από τις αγορές. Όπως εκτιμούν οι ξένοι επενδυτές, αυτή θα καταστεί απαραίτητη προς τα τέλη του 2019 (το νωρίτερο) όταν θα έχουν διαφανεί οι επιπτώσεις στα κεφάλαια των τραπεζών από την επιθετικότερη πολιτική για τη μείωση των NPEs που καλούνται να ακολουθήσουν. Όμως, για να μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω ΑΜΚ στις αγορές, θα απαιτηθεί άνοδος των τιμών των τραπεζικών μετοχών τουλάχιστον στα επίπεδα τιμών των ΑΜΚ του 2015. Διαφορετικά, οι παλιοί μέτοχοι είναι αδύνατον να ξανασυμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, νέοι ιδιώτες επενδυτές (και πάλι ξένοι, αφού το Έλληνας επενδυτής έχει καταντήσει… ανέκδοτο) δεν προσελκύονται να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες και αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με τα δεδομένα τους, αλλά και με το «χλωμό» χρηματιστηριακό περιβάλλον του ΧΑ.

Έτσι, η αίσθηση που αποκομίζουν τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών από τις επαφές τους με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα είναι ότι οι ξένοι κοιτάνε την ελληνική αγορά συνολικά όπως κάποιος κοιτάζει τις βιτρίνες στις εκπτώσεις. Βλέπουν και δεν ψωνίζουν. Νέοι «παίκτες» δεν έχουν ενδιαφέρον να μπουν στην αγορά, οι παλιοί θεώρησαν ότι η Ελλάδα είναι μη επενδύσιμη και πούλησαν τις μετοχές τους, ταρακουνώντας τις τιμές σε μία ήδη ρηχή αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρια (ούτε καλά, ούτε όμως κακά) αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες μπαίνουν στον μεγεθυντικό φακό και προκαλούν απώλειες 50% στις μετοχές τους, αντί του 15% που θα ήταν λογικό όταν οι πωλήσεις μετοχών διενεργούνται από 2 – 3 funds.

Όπως μετέφεραν οι ξένοι επενδυτές στους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών που παρευρέθηκαν στο road show του Λονδίνου, οι τράπεζες είναι στον σωστό δρόμο.  Παρά τις δυσκολίες όπως π.χ. στο μέτωπο της συρρίκνωσης των εσόδων τους, αυτά όπως εκτιμούν, θα μπορούσαν να «χτιστούν» σε έναν ορίζοντα 6 -12 μηνών. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να φτιάξει το κλίμα στην αγορά ώστε οι τράπεζες να ενισχύσουν, με εκδόσεις ομολόγων, τα εποπτικά κεφάλαια που θα τους λείψουν από τη δραστικότερη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Η αλλαγή του κλίματος στην αγορά που οι ξένοι επενδυτές βλέπουν μόνο μέσω της πολιτικής σταθερότητας (φοβίζει κάθε κίνηση μικροπολιτικής) και μιας κυβέρνησης φιλικής προς τις αγορές, είναι, όπως αναφέρουν, απαραίτητη προϋπόθεση για να επενδύσουν στις τράπεζες. Θα ευνοήσει δε την επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό, η οποία, μέσω μόχλευσης, θα δώσει πολλαπλάσια δυνατότητα στις τράπεζες για χορηγήσεις νέων δανείων, οδηγώντας στην αύξηση των εσόδων τους που τώρα προβληματίζουν με τη συρρίκνωσή τους.

By