Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Τι είπαν οι ξένοι ηγέτες για τον Φιντέλ Κάστρο

Ο Φίντελ Κάστρο έφυγε και όλοι οι μεγάλοι ξένοι ηγέτες εξέφρασαν την θλίψη τους στέλνοντας τα πρώτα τους μηνύματα.

 Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόεδρος Ρωσίας
«Το όνομα αυτού του διακεκριμένου πολιτικού ορθώς θεωρείται σύμβολο μίας εποχής στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ειλικρινής και αξιόπιστος φίλος της Ρωσίας. Κατάφερε να χτίσει μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Κούβα, έγινε σημαίνον μέλος της διεθνούς κοινότητας και αποτέλεσε έμπνευση για πολλές χώρες και ανθρώπους.

Ο Κάστρο ήταν ένα ισχυρό και σοφό άτομο, που πάντα κοίταζε με εμπιστοσύνη το μέλλον. Ενσάρκωνε τα υψηλά ιδεώδη ενός πολιτικού, ενός πολίτη και ενός πατριώτη που ήταν ειλικρινά πεπεισμένος για την ορθότητα του σκοπού στην οποία αφιέρωσε όλη του τη ζωή. Η μνή του θα μείνει για πάντα στην καρδιά των Ρώσων».

Ισπανική κυβέρνηση
«Μία φιγούρα μεγάλης ιστορικής σημασίας έφυγε. Ενας άνθρωπος που έφερε ένα σημείο καμπής στην εξέλιξη της χώρας και του οποίου η μεγάλη επιρροή ήταν αισθητή σε όλη την περιοχή. Ως γιος Ισπανών γονέων, ο πρώην πρόεδρος Κάστρο πάντα διατήρησε ισχυρισμούς δεσμούς με την Ισπανία και ήταν δεσμευμένος με δεσμούς αίματος και κουλτούρας».

Ναρέντα Μόντι, πρωθυπουργός Ινδίας
«Στέλνω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην κυβέρνηση και τον λαό της Κούβας για τον λυπηρό θάνατο του Φιντέλ Κάστρο. Στηρίζουμε την κουβανική κυβέρνηση και τον λαό σε αυτή την τραγική ώρα. Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Η Ινδία θρηνεί για την απώλεια ενός σπουδαίου φίλου».

Ενρίκε Πένια Νέτο, πρόεδρος Μεξικού
«Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας μεγάλος φίλος του Μεξικού. Προωθούσε τις διμερείς σχέσεις με βάση τον σεβασμό, τον διάλογο και την αλληλεγγύη. Λυπάμαι για τον θάνατο του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης και ενός εμβλήματος του 20ου αιώνα»

Νικολάς Μαδούρο, πρόεδρος Βενεζουέλας
«Προς όλους τους επαναστάτες του κόσμου: Πρέπει να συνεχίσουμε την κληρονομιά του και να κρατήσουμε τη σημαία του για την ανεξαρτησία, τον σοσιαλισμό, την πατρίδα».

Ραφαέλ Κορέα, πρόεδρος Εκουαδόρ
«Ηταν ένας σπουδαίος. Ο Φιντέλ είναι νεκρός. Ζήτω η Κούβα! Ζήτω η Λατινική Αμερική!»

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
«Ο Φιντέλ ύψωσε το ανάστημά του και ενίσχυσε τη χώρα του κατά τη διάρκεια του πιο σκληρού αμερικανικού αποκλεισμού, όταν υπήρχε τεράστιε πίεση πάνω του και παρόλα αυτά έβγαλε τη χώρα του από αυτόν τον αποκλεισμό και την έβαλε στο μονοπάτι της ανεξάρτητης ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια, ακόμη κι αν ο Φιντέλ Κάστρο δεν ήταν επίσημα στην εξουσία, ήταν τεράστιος ο ρόλος του στην ενίσχυση της χώρας. Θα τον θυμούνται ως εξέχοντα πρλιτικό που κατάφερε να αφήσει ένα βαθύ σημάδι στην ιστορία της ανθρωπότητας»

(Visited 1 times, 1 visits today)