Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Tη μισή του περιουσία σε φιλανθρωπίες θα δώσει ο Σερ Χατζηιωάννου

Την μισή του περιουσία για φιλανθρωπικούς σκοπούς δεσμεύεται να δωρίσει ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, ο κυπριακής καταγωγής ιδρυτής της easyJet, του ομίλου easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation.

Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου έγινε πρόσφατα μέλος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Giving Pledge, εμπνεόμενος από τον Bill Gates, και δεσμεύεται μέσω της διαθήκης του να διαθέσει τη μισή του περιουσία που υπολογίζεται περίπου στα 2 δισ. λίρες στους φιλανθρωπικούς σκοπούς του Ιδρύματός.

Μάλιστα ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου είναι ο πρώτος ελληνοκύπριος που γίνεται μέλος της διεθνούς εκστρατείας Giving Pledge ομάδα που αναλαμβάνει φιλανθρωπικές δράσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η πρωτοβουλία Giving Pledge ξεκίνησε στην Αμερική το 2010 από τους Bill και Melinda Gates και τον Warren Buffett και αποτελεί μία διεθνή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα πιο έντονα κοινωνικά προβλήματα, μέσω της ευαισθητοποίησης εύπορων ατόμων και οικογενειών που δεσμεύονται δημόσια ότι θα διαθέσουν, είτε κατά τη διάρκεια της ζωής τους, είτε μέσω της διαθήκης τους, πάνω από το μισό της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Στην επιστολή που δήλωνε δημόσια την ένταξή του στην ομάδα της Giving Pledge, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου δήλωνε μεταξύ άλλων: «Έχω αποφασίσει να γνωστοποιήσω τα σχέδια μου, με τη βοήθεια του Giving Pledge, για δύο σκοπούς: αφενός αυτή η γνωστοποίηση θα διατηρήσει το Φιλανθρωπικό μου Ίδρυμα και τα μελλοντικά του μέλη, σε μια πειθαρχημένη στάση, συνεχίζοντας την προσφορά του Ιδρύματος για πολλές γενιές στο μέλλον κι αφετέρου, ελπίζω μέσω της δημοσιοποίησης της δικής μου πρωτοβουλίας, να εμπνεύσω και άλλους στην Κύπρο και την Ελλάδα να αφιερωθούν στη φιλανθρωπική δράση. Πρέπει να παραδεχθώ ότι ο Bill Gates αποτέλεσε για εμένα πηγή έμπνευσης όταν με κάλεσε προσωπικά, πριν από την ανακοίνωση της συμμετοχής μου στο Giving Pledge και ελπίζω να μπορέσω να συνεργαστώ τόσο με τον ίδιο όσο και με άλλα μέλη αυτής της ομάδας, για να προσφέρουμε στο θεσμό ακόμα μεγαλύτερη διεθνή προβολή στο μέλλον».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Stelios Philanthropic Foundation www.stelios.org, διοργανώνει τα τελευταία εννέα χρόνια στην Κύπρο τα βραβεία Δικοινοτικής Συνεργασίας που στοχεύουν στην ενίσχυση των κοινωνικο – οικονομικών δεσμών μεταξύ των δυο κοινοτήτων στο νησί, καθώς και στην ενθάρρυνση συνεργασιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Από το 2009, η συνολική αξία των βραβείων που προσφέρονται με απώτερο στόχο την προώθηση της διαρκούς ειρήνης στο νησί, ανέρχεται στα 2.750.000 ευρώ.

O Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου ήταν 28 ετών όταν ίδρυσε την easyJet το 1995 με δύο μισθωμένα αεροσκάφη Boeing 737-200 σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια εταιρεία χαμηλού κόστους ικανή να συναγωνιστεί την παραδοσιακό αερομεταφορέα της Βρετανίας, British Airways. Το εγχείρημά του στέφθηκε με επιτυχία κι έκτοτε η επιχείρηση αύξησε τόσο το στόλο της που έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας στην Ευρώπη, μετά την Ryanair, από άποψη αριθμού επιβατών. Παρότι δεν ασχολείται καθημερινά με την διοίκηση της επιχείρησης ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του προέρχεται από το ποσοστό (34%) που διαθέτει στην EasyJet.

By