Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Τι περιμένει η Αθήνα από το σημερινό EuroWorkingGroup

Η κυβέρνηση περιμένει με αγωνία την εκταμίευση των χρημάτων για να καλύψει τις υποχρεώσεις της

euroworking

Η Αθήνα περιμένει τα αποτελέσματα του EuroWorking Group. Στο τραπέζι τα μέτρα που πρέπει να νομοθετήσει η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση αγωνιά για την εκταμίευση των χρημάτων, κατά μείζονα λόγο.

Ο μηχανισμός αυτόματης περικοπής μισθών και συντάξεων, σε περίπτωση που δεν πιάσει η Ελλάδα τους στόχους, ο περίφημος «κόφτης» θα νομοθετηθεί – πιθανόν και ως τροπολογία – χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου. Ενώ η καταιγίδα έμμεσων φόρων έρχεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Στην ουσία το EWG θα «νομοθετήσει» για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup. Επιπλέον, δεν αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για το χρέος.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να αποφασισθούν:

-Οι έμμεσοι φόροι που θα νομοθετηθούν μέχρι τις 21 Μαΐου, ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να πάει «έτοιμος» στο Eurogroup της 24ης του μηνός
-Το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογής τους, καθώς άλλα θα ισχύουν από τον Ιούνιο κιόλας, άλλα τον Ιούλιο, άλλα το 2017 και κάποια το 2018.
-Τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια,
-Το πλαίσιο λειτουργίας του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων

Όταν αυτά λυθούν και το Eurogroup αποφανθεί θετικά, θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα. Γιατί ποσά μιλάμε όμως και πότε;

Κατ” αρχάς, η εκταμίευση αναμένεται να γίνει στις 24 Μαΐου, αμέσως μετά το Eurogroup.

Ωστόσο στα χρήματα αυτά δεν θα υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ καθώς η συζήτηση για το χρέος αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα, μετά τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, μεγάλο μέρος των ποσών αυτών θα πάει για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ώστε να «ζεσταθεί» η αγορά.

Το Eurogroup αναμένεται να δώσει σίγουρα το ποσό των 5,7 δισ. Ευρώ. Παράλληλα όμως, η Αθήνα αναμένει να εκταμιευθούν και άλλα χρήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Στην Ελλάδα έπρεπε να κατευθυνθούν 4,9 δισ. ευρώ το α” τρίμηνο του 2016 και άλλα 4,5 δισ. ευρώ για το β” τρίμηνο. Δηλαδή 9,4 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους δεν δόθηκαν στην Ελλάδα επειδή καθυστέρησε η αξιολόγηση.

Ωστόσο, είναι απίθανο να χορηγηθεί στην Αθήνα το συνολικό ποσό των 15,1 δισ. ευρώ καθώς το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στην παρούσα φάση.

-Σύμφωνα με το «καλό» σενάριο μπορεί να δοθούν μέχρι και 12 δισ. ευρώ,
-Σύμφωνα με το χειρότερο, με το ζόρι 8-9 δισ. ευρώ.

By