Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Τι προβλέπει το ν/σ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών υπολογίζονται σε 14 δισ. ευρώ

tsakalotos - stathakis

Στην Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο θα ψηφιστεί το Σάββατο το βράδυ. Το ν/σ θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σημαντικές αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση του ΤΧΣ, υιοθέτηση συστήματος αξιολόγησης των διοικήσεων, ρυθμίσεις για τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και το ποσοστό των κοινών μετοχών με το δημόσιο.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα ανακοινωθούν επισήμως το Σάββατο στις 11.30 το πρωί, με τη δημοσιοποίηση των stress test που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται το Reuters, οι ανάγκες θα κινηθούν στα 14 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου, ενώ νωρίτερα η Goldman Sachs σε έκθεση της τοποθετούσε τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα 13 δις. ευρώ.

Στο βασικό σενάριο, τα stress test θα δείξουν κεφαλαιακό κενό περίπου 4,5 δισ. ευρώ και για τις τέσσερις τράπεζες – την Εθνική Τράπεζα, την Πειραιώς, την Eurobank και την Alpha Bank, ανέφερε μια εκ των πηγών.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, δήλωσε οτι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και την επιτυχία της νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Όπως είπε, η νέα ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να είναι η τελευταία και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία τόσο στην επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων», όσο και στη σύνδεση της όλης διαδικασίας με την παραγωγική ανασυγκρότηση, με στόχο την ανάκαμψη της απασχόλησης και των εισοδημάτων.

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκινήσουν οι ενέργειες για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2015.

Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, η νέα ανακεφαλαιοποίηση και το υπό κατάθεση νομοσχέδιο επιφέρουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές όπως:

– Οι νέες μετοχές που θα αποκτήσει το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου σε αντίθεση με το ό,τι ίσχυε έως τώρα.

– Δημιουργείται πλαίσιο που ενισχύει τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία τόσο των τραπεζών όσο και του ΤΧΣ.

– Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, διαδικασία περιοδικής αξιολόγησης των διοικήσεων και των ανώτερων στελεχών των τραπεζών στη βάση συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων.

Στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η εκτίμησή του είναι ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρησιμοποιηθούν 10 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ συν ακόμα 5 με 6 δισ. ευρώ.

Στο κεφάλαιο των τραπεζών την πλειοψηφία θα έχουν οι ιδιώτες, και το υπόλοιπο θα είναι σε Cocos και κοινές μετοχές που θα ελέγχει το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ.

Πιο συγκεκριμένα, οι κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου θα καλυφθούν από ιδιώτες επενδυτές. Οι κεφαλαιακές ανάγκες του ακραίου σεναρίου, αν δεν μπορέσουν να καλυφθούν από ιδιώτες, θα καλυφθούν από το ΤΧΣ.

Το ΤΧΣ θα αγοράσει ένα μείγμα από κοινές μετοχές και Cocos, δηλαδή μετατρέψιμα ομόλογα. Το Cocos είναι ειδικού τύπου τίτλοι-υβριδικά ομόλογα, με ημερομηνία λήξης. Αν μέχρι την λήξη τους δεν έχουν αποπληρωθεί, το υπόλοιπο μετατρέπεται σε κοινές μετοχές υπέρ του ΤΧΣ σε τιμή η οποία θα είναι κατά 50% μειωμένη σε σχέση με την τιμή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Οι τράπεζες συνηθίζουν να τα εκδίδουν για να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το 70% του κεφαλαίου που θα δώσει το ΤΧΣ θα είναι σε Cocos και το 30% σε κοινές μετοχές, ενώ το κουπόνι για τα μετατρέψιμα ομόλογα θα κινηθεί στο 7% με 9%.

Το ΤΧΣ θα διατηρήσει έτσι συμμετοχές στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών, οι οποίες θα κινηθούν γύρω στο 20%, ανάλογα και με το ύψος και τις ανάγκες της αυξήσεως σε κάθε τράπεζα.

Σημαντικές αλλαγές προβλέπει το σχέδιο και στο ΤΧΣ, το ΔΣ του οποίου θα είναι πλέον εξαμελές. Τρία εκ των έξι μελών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, θα τοποθετούνται από τους δανειστές, ένα μέλος θα τοποθετεί η Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ τα υπόλοιπα δύο θα τοποθετεί το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται ότι η ψήφος του προέδρου είναι διπλή.

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα μέλη του ΔΣ των τραπεζών και τα διευθυντικά στελέχη θα διορίζονται χωρίς καμία παρέμβαση από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ ενισχυμένες θα είναι οι εποπτικές αρμοδιότητες του ΤΧΣ για τις τράπεζες.

Ειδικότερα, το ΤΧΣ θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός μηχανισμού αξιολόγησης των ΔΣ των τραπεζικών ιδρυμάτων, με τη βοήθεια ανεξάρτητου διεθνούς συμβούλου, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2016 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση των ΔΣ.

By