Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με Τραμπ και Μέρκελ

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης. Αυτό έχει καταστεί σαφές από τις πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές στο σημερινό παρθενικό υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, όμως, δεν χάνει χρόνο. Εκτός από τις συσκέψεις με τους συνεργάτες του για τη δρομολόγηση κινήσεων στα επόμενα 24ωρα, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του, μάλιστα, θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στη Λευκωσία, όπως είθισται, άλλωστε, για όλους σχεδόν τους Έλληνες πρωθυπουργούς. Οι λεπτομέρειες της επίσκεψης είναι ήδη αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημαντική παράμετρος είναι η ανάρρωση του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος χειρουργήθηκε προσφάτως στο πόδι.

Μέσω της επίσκεψης αυτής, ο νέος πρωθυπουργός θα διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι βέβαιο ότι θα επαναλάβει σε αυστηρό τόνο τις θέσεις περί ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, αν αυτή συνεχίσει να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται από την Κύπρο να στείλει μήνυμα για τις προθέσεις της κυβέρνησής του και να θέσει όρια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Τρίτης με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τον συνεχάρη για την εκλογή του.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στον κ. Τραμπ ότι η προτεραιότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η τόνωση των επενδύσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι αυτοί ήταν και οι δικοί του στόχοι, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την ανάγκη συνέχισης και εμβάθυνσης των εξαιρετικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Μάικ Πενς.

Ο κ. Πενς συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του.

Στο τηλεφώνημα, που διήρκεσε πάνω από 20 λεπτά, συζητήθηκαν ουσιαστικά ζητήματα και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν για την περαιτέρω εμβάθυνση των ούτως ή άλλως πολύ καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέλαβε την πρωτοβουλία, επικοινωνώντας τηλεφωνικά χθες το πρωί με τον Έλληνα ομόλογό της.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Η Άνγκελα Μέρκελ, ως είθισται, συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός την ευχαρίστησε και ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση. Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, αναμένεται να καθοριστεί ο ακριβής χρόνος της επίσκεψης, η οποία θα γίνει μετά τις 20 Αυγούστου, όταν και θα ανοίξει η Βουλή. Στη συνάντηση αυτή θα υπάρχει ένα “νέφος”, η αρνητική θέση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ενδεικτική είναι η απάντηση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος κληθείς να απαντήσει στο αν υπάρχουν προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά ειδικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε: «η επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης από τις κυβερνήσεις στα Σκόπια και στην Αθήνα είναι ένα ιστορικό επίτευγμα και αυτό το έχει πει επανειλημμένα η κυβέρνηση και η Καγκελάριος.

Είναι ένα επίτευγμα το οποίο καθιστά εφικτή και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας και ελπίζουμε πολύ ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αυτήν την θετική διαδικασία εξομάλυνσης».

Και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, όμως, έχει για τα καλά βάλει μπροστά τις μηχανές. Ο Νίκος Δένδιας ενημερώνεται, επικοινωνεί και καταστρώνει σχέδια για τις κινήσεις το επόμενο διάστημα.

Τα ανοιχτά μέτωπα, άλλωστε, που έχει κληρονομήσει είναι αρκετά και “καυτά”. Στην χθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής δήλωσε ότι η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις και απαρίθμησε τους τέσσερις στόχους της νέας ηγεσίας του υπουργείου: Πρώτον, συναίνεση στην εξωτερική πολιτική.

Δεύτερον, προάσπιση των δικαιωμάτων της Ελλάδας. Τρίτον, ανάπτυξη της οικονομικής διπλωματίας και τέταρτον, ενίσχυση των δεσμών με την ομογένεια.

Προφανώς πρόκειται για πολύ γενικούς στόχους, οι οποίοι δεν φωτίζουν το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών. Το γεγονός, πάντως, ότι έθεσε ως πρώτο στόχο την επίτευξη συναίνεσης με την αντιπολίτευση για τα εθνικά θέματα είναι αναμφισβήτητα ένα καλό πρώτο σημάδι, ειδικά μετά την περίοδο της υπουργίας του Νίκου Κοτζιά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By