Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τι θα αλλάξει για τους διανομείς με την νέα νομοθεσία της ΕΕ

Διανομείς και οδηγοί σύντομα θα γίνουν επίσημα αναγνωρισμένοι εργαζόμενοι βάσει νέας νομοθεσίας που έρχεται στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να “περάσει” νέους κανονισμούς που θα στοχεύουν τις επιχειρήσεις του gig economy και τους καταναλωτές που θα πιστωθούν το κόστος του νέου αυτού εργασιακού πλαισίου.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, πάνω από 28 εκατ. άτομα στην ΕΕ εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 43 εκατ. μέχρι το 2025. Ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι αυτοαπασχολούμενοι, εκτιμάται ότι 5,5 εκατ. έχουν καταταγεί εσφαλμένα σε αυτήν την κατηγορία.

Οι οδηγοί, οι καθαρίστριες, οι κούριερ, οι μασέρ και άλλοι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν εφαρμογές ή άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες για την εργασία τους θα δικαιούνται, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, κατώτατο μισθό, επίδομα αδείας, παροχές υγείας και νομική προστασία.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, τα νέα αυτά σχέδια της ΕΕ αποσκοπούν στην βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των συγκεκριμένων υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν ήδη προσφέρει πολλά σε μια αγορά που διαρκώς διογκώνεται. Προς το παρόν, οι gig εργαζόμενοι είναι freelancer σε πολλές περιπτώσεις και θεωρούνται ανεξάρτητοι συνεργάτες. Η πρόταση της Κομισιόν ενδέχεται να περιλαμβάνει συλλογικές συμβάσεις για την εδραίωση ενός πιο fairplay χώρου.

Η Επιτροπή θέλει να διασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου σε μια εποχή που τα food apps και γενικότερα οι ψηφιακές πλατφόρμες συσσωρεύουν κοινό και ανθρώπινο δυναμικό. Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία θα βοηθήσει τους ψευδό-αυτοαπασχολούμενους που εργάζονται στις πλατφόρμες προσδιορίζοντας οι ίδιοι το καθεστώς απασχόλησής τους, παρέχοντας τους πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Το νέο δίκαιο σχετικά με το καθεστώς εργασίας των λεγόμενων αυτοαπασχολούμενων θα προστατεύει τους πάντες από τυχόν απάτες. Πρόκειται γενικά για ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο κοινωνική ψηφιακή οικονομία.

Αξιοποιώντας την δυναμική των online πλατφορμών που δημιουργούν συνεχώς νέες θέσεις εργασίας, η Ευρώπη επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο το θέμα της gig αγοράς, παρέχοντας μια βάση για περισσότερο “ποιοτικές θέσεις εργασίας”.

Η πρόταση της Επιτροπής θέτει σαφή κριτήρια για να διαπιστωθεί αν μια πλατφόρμα είναι εργοδότης, και αν ναι, οι εργαζόμενοί της δικαιούνται ορισμένα πράγματα. Η τεχνολογική πρόοδος οφείλει να είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς, γι’ αυτό και η πρόταση ασχολείται τόσο με τη διαφάνεια όσο και με την εποπτεία των αλγορίθμων των πλατφορμών.

By