Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τι θα συμβεί στη λίρα μετά τις βρετανικές εκλογές;

Τελικά ένα «ήπιο» Brexit θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη πτώση τη στερλίνα ή θα αποτελέσει ένα «μαξιλάρι» για το νόμισμα;

Η αδύναμη λίρα αποτελεί συχνό φαινόμενο μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ένα σχεδόν χρόνο νωρίτερα,  για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στερλίνα δέχθηκε όπως ήταν αναμενόμενο πλήγμα την Παρασκευή μετά τις βρετανικές εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν μια κυβέρνηση χωρίς αυτοδυναμία και ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει πλειοψηφία. Ωστόσο, μερικοί στην αγορά συναλλάγματος αναρωτιούνται αν θα λειτουργήσει αυτό υπέρ της στερλίνας.

Πρακτικά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το κόμμα  των Συντηρητικών θα έπρεπε να ακολουθήσει μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, παρέχοντας πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα αυξάνει τις πιθανότητες να χρειαστεί η Μεγάλη Βρετανία να κάνει μεγαλύτερους συμβιβασμούς με την ΕΕ», κάτι που περιορίζει «την ευκαιρία για έντονη μεταβλητότητα», σημειώνει ο Mike Clements, από την SYZ Asset Management.

Έχοντας υποχωρήσει στα επίπεδα των 1,27 δολαρίων η στερλίνα βρίσκεται κοντά στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την αιφνίδια ανακοίνωση των εκλογών τον Απρίλιο από την Τερέζα Μέι. Αντίθετα, η λίρα παραμένει αρκετά πιο αδύναμη σε σχέση με το ευρώ από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν εκλογές.

Ο Mark Burgess, επικεφαλής επενδύσεων στην Columbia Threadneedle Investments αναφέρει ότι: «φαίνεται λογικό ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit θα αποτελεί τώρα αντικείμενο μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού ελέγχου και ότι η κυβέρνηση ίσως να είναι πιο θετική στο να αναζητήσει να κρατήσει κάποια στοιχεία από την ενιαία αγορά».

Ο Mike Amey, στέλεχος της Pimco, αναφέρει ότι «κοιτάζοντας μπροστά και υποθέτοντας ότι θα υπάρξει μια βάση για πιο εύκολη δημοσιονομική πολιτική και ένα πιο ήπιο Brexit θα μπορούσαμε να περιμένουμε υψηλότερες αποδόσεις, μια καμπύλη αποδόσεων με μεγαλύτερη κλίση και επαναφορά της ισορροπίας στη λίρα.

Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο τι θα κάνει η Fed. Η προοπτική να κάνει και τέταρτη αύξηση επιτοκίου δεν κατάφερε να αποτρέψει το ράλι των ομολόγων, το οποίο «έστειλε»  τις αποδόσεις στα δεκαετή αναφοράς  από το 2,63% στο χαμηλό των 2,14% την προηγούμενη εβδομάδα.

Με τα πρόσφατα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία να είναι δυσμενή, ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές είναι αν εκείνοι που χαράσσουν οικονομική πολιτική έχουν λάβει επιπλέον μέτρα. Οποιαδήποτε ένδειξη ότι όντως το έχουν κάνει είναι σαν να δίνει επιπλέον ώθηση στο «ράλι» των ομολόγων.

Παράλληλα, αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον η απόφαση της Fed σχετικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει για να συρρικνώσει τον ισολογισμό των 4,4 τρισεκατομμυρίων που «έκτισε» από την αγορά ομολόγων. Οικονομολόγοι στην Morgan Stanley αναμένουν ότι μετά τη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα , η κεντρική τράπεζα θα επικεντρωθεί εκ νέου στον ισολογισμό της.

Περιμένουμε ότι στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου η Fed θα σταματήσει να ανεβάζει τα επιτόκια και θα ανακοινώσει ότι θα αρχίσει μια σταδιακή μείωση του ισολογισμού, η οποία θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και μετά θα συνεχίσει σταδιακά με την αύξηση των επιτοκίων στη συνάντηση του Δεκεμβρίου.

Άλλο ένα θέμα παραμένει το εάν η ΕΕ θα μεταφέρει την «εκκαθάριση» που κάνει γύρω από το ευρώ από το Λονδίνο σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο. Αυτή θα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για το μέλλον του City μετά το Brexit, όταν οι Βρυξέλλες θα αποκαλύψουν τις προτάσεις τους για τα assets της αμερικανικής τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο τα οποία υπολογίζονται σε 850 δισ. δολάρια.

To μέλλον της βιομηχανίας έχει καταστεί επίσης ένα πεδίο μάχης για το Brexit γιατί οι διαδικασίες περιστρέφονται γύρω από τα τρία τέταρτα της αγοράς των swaps, την οποία οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές χρησιμοποιούν για αντιστάθμιση κινδύνου. Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η Ευρώπη θέλει μεγαλύτερο έλεγχο για να παρέμβει σε περιόδους που η αγορά δέχεται πίεση και ανησυχεί για το ενδεχόμενο να βρεθεί αποδυναμωμένη σε περίπτωση που η Βρετανία βρεθεί εκτός της επιρροής της.

Οι τράπεζες ανησυχούν ιδιαίτερα για τα πάνω από 80 δις. δολάρια που δίνουν στα γραφεία συμψηφισμού για να μπλοκάρουν τις συναλλαγές παραγώγων. Οι περισσότερες θα προτιμούσαν να κάνουν εκκαθάριση από τα παράγωγα που κυριαρχούνται από το ευρώ γιατί μπορούν να συγκεντρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε μικρότερα πεδία και να περιορίσουν τους κινδύνους και ως εκ τούτου να εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια δολάρια.

Μία επιλογή είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε αναγκαστική επιστροφή των παραγώγων του ευρώ, κάτι που θα μπορούσε να διαιρέσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων και θα αύξανε τα περιθώρια κέρδους.  Ένας βρετανικός όμιλος εκτιμά ότι τα κόστη θα μπορούσαν σχεδόν να διπλασιαστούν στα 160 δις. δολάρια. Η Deutsche Börse, η οποία θα μπορούσε να κερδίσει από μια τέτοια πολιτική θεωρεί ότι αυτό το ποσό δεν είναι ρεαλιστικό.

By