Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Τηλεδιάσκεψη ΕΚΤ – ΤτΕ για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν την εξέλιξη της προσπάθειας σημειώνουν ότι είναι πολύ δύσκολο, με τα τρέχοντα δεδομένα, το Χ. Α να ανοίξει τη Δευτέρα

ethniki trapeza

Τηλεδιάσκεψη με θέμα την προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο το θέμα της επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών γίνεται αυτή την ώρα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος.  Αυτή την ώρα πάντως το άνοιγμα του Χ.Α., φαντάζει δύσκολο να διενεργηθεί την προσεχή Δευτέρα.

Κλιμάκιο στελεχών της ΤτΕ  βρίσκεται σε τηλεδιάσκεψη με αντίστοιχα στελέχη της ΕΚΤ προκειμένου να συμφωνηθούν σειρά επιμέρους θεμάτωνπου θα προετοιμάσουν το άνοιγμα του Χ. Α χωρίς περιορισμούς και για τους εγχώριους επενδυτές.

Στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν την εξέλιξη της προσπάθειας σημειώνουν ότι είναι πολύ δύσκολο, με τα τρέχοντα δεδομένα, το Χ. Α να ανοίξει τη Δευτέρα. «Αν είχαν λυθεί τα επιμέρους θέματα αυτή τη στιγμή το άνοιγμα τη Δευτέρα θα ήταν σίγουρο. Τώρα, θα κριθεί από το πότε θα δώσει το πράσινο φως η ΕΚΤ» σημειώνει στο euro2day.gr, πηγή που έχει γνώση των εξελίξεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ΤτΕ και υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε ετοιμότητα να βγάλουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την υπουργική απόφαση μόλις υπάρξει θετικό σήμα από την ΕΚΤ.

Η τελική πρόταση της Αθήνας για το άνοιγμα του ΧΑ

Το τελικό κείμενο που αναμένει έγκριση ώστε να καθαρογραφεί ως υπουργική απόφαση, κάνει λόγο για:

– Ελεύθερη πραγματοποίηση συναλλαγών για ξένους επενδυτές.

– Ελεύθερη πραγματοποίηση συναλλαγών για Ελληνες επενδυτές, δηλαδή επιστροφή στο προ capital controls καθεστώς.

– Απαγόρευση μεταφοράς κεφαλαίων (προϊόν πώλησης τίτλων) Ελλήνων στο εξωτερικό.

– Απαγόρευση πραγματοποίησης συναλλαγών από Ελληνες επενδυτές σε ξένες αγορές.

– Απαγόρευση – καθολική – του short selling

– Απαγόρευση εισροών – εκροών σε Αμοιβαία Κεφάλαια για διάστημα μίας εβδομάδος. Στο διάστημα αυτό, οι ΑΕΔΑΚ θα μπορούν να κάνουν διαχείριση για ίδιο λογαριασμό, ωστόσο οι επενδυτές δεν θα μπορούν να προχωρούν σε διάθεση και εξαγορά μεριδίων.

Με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη επανέναρξη λειτουργίας της αγοράς, η χθεσινή σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της ΤτΕ ΕΛΛ +2,08%, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστηρίου και ΣΜΕΧΑ, κατέληξε στα παραπάνω σημεία τα οποία και έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως.

Την πρόταση συνοδεύει μελέτη, βάσει της οποίας αποδεικνύεται πως με την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου δεν αναμένονται υπέρογκες εκροές κεφαλαίων, ικανές να προκαλέσουν ουσιαστική στρέβλωση.

By