Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Πούτιν

Οι δυο άντρες μίλησαν για το θέμα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και για τις σχέσεις των δυο χωρών. Μητσοτάκης και Πούτιν τα είπαν για πρώτη φορά μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη, η οποία είναι η πρώτη των δυο ανδρών μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Αυτή είναι η πρώτη τηλεφωνική επαφή που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Πούτιν μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, ενώ τον Μάιο υπήρξε επαφή σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου συζητήθηκαν όλα τα διμερή θέματα και η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μίλησαν Μητσοτάκης και Μέρκελ πριν το τηλεφώνημα της στον Ερντογάν
Ενεργό ρόλο στα ελληνοτουρκικά φαίνεται να παίζει η Γερμανία με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να επικοινωνεί με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας την Τρίτη 21/07/2020.

Τα χρονικά γεγονότα έχουν ως εξής: Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χθες το απόγευμα επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.Η κ. Μέρκελ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για τον εποικοδομητικό ρόλο του στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης 22/07/2020 η Τουρκική Προεδρία ανακοίνωσε ότι επικοινώνησαν τηλεφωνικά η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρότι δεν αναφέρεται πότε έγινε η επικοινωνία ανάμεσα στους δυο ηγέτες, εκτιμάται ότι το τηλεφώνημα στον Ερντογάν έγινε ή αργά το βράδυ της Τρίτης ή νωρίς σήμερα το πρωί.

Σχεδόν… αξημέρωτα, στις 07:10 το πρωί της Τετάρτης (22.07.2020), η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Επισήμως, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι Ερντογάν και Μέρκελ συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη. Ωστόσο, σημείωσε, το τηλεφώνημα της καγκελαρίου (που είτε έγινε αργά το βράδυ είτε νωρίς το πρωί) έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας στην Αθήνα, όπου ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην περιοχή και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By