Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Ο γάμος των ομοφυλόφιλων έχει ήδη κερδίσει

Time US Edition: Το Δικαστήριο δεν αποφάσισε, αποφάσισε, όμως, η κοινωνία. Ο γάμος των ομοφυλόφιλων κέρδισε.

 

Untitled-2Αφιερωμένο στους γάμους ομοφυλόφιλων είναι το προσεχές τεύχος της αμερικανικής έκδοσης του περιοδικού Time,  με αφορμή τις ακροαματικές διαδικασίες στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σχετικά τη νομιμότητα της απαγόρευσης του γκέι γάμου στην Καλιφόρνια, με την περίφημη «Πρόταση 8».

Η «Πρόταση 8» ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2008, μέσω δημοψηφίσματος, αφότου λίγους μήνες πριν, το ίδιο έτος, είχαν επιτραπεί στην πολιτεία της Καλιφόρνια οι γάμοι ομοφυλόφιλων. Μέχρι την απαγόρευση, είχαν πραγματοποιηθεί 18.000 γάμοι. Δύο ομόφυλα ζευγάρια κατέθεσαν μήνυση κατά της «Πρότασης 8».

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο σε μία περίοδο που αρκετές πολιτείες αρχίζουν να αναγνωρίζουν τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και το ζήτημα κοντεύει να γίνει το νέο πεδίο «ιδεολογικής μάχης» για τα αστικά δικαιώματα στη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ. Εννέα πολιτείες μέχρι στιγμής έχουν θεσμοθετήσει το γάμο ατόμων του ίδιου φύλου.

Οι αναλυτές κρίνουν το Ανώτατο Δικαστήριο ως «κατά πλειοψηφία συντηρητικό», και σύμφωνα με τα διεθνή μέσα η απόφασή του δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου. Πιθανότερο σενάριο από τους αναλυτές είναι η «ενδιάμεση λύση» για την έκβαση της απόφασης που θα αφορά μόνο την Καλιφόρνια αποφεύγοντας να νομιμοποιήσει άμεσα τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων σε όλη τη χώρα.

[content_center title=»»][soliloquy id=»17536″][/content_center]

Πριν λίγες μέρες, στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Παρίσι, περίπου 300.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις επίσημες αρχές, διαδήλωσαν κατά του νομοσχέδιο που επιτρέπει σε ομοφυλόφιλους να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά. Η Γαλλία στις 12 Φεβρουαρίου έγινε η δωδέκατη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τους γάμους και αναγνώρισε το δικαίωμα των ζευγαριών του ίδιου φύλου στην υιοθεσία, με τη σχετική διάταξη να υπερψηφίζεται από την γαλλική Βουλή, ενώ κατά την αναγγελία του αποτελέσματος βουλευτές χειροκρότησαν όρθιοι φωνάζοντας «ισότητα, ισότητα».

Η πρώτη φορά που ομοφυλόφιλοι απέκτησαν όλα τα δικαιώματα ενός νόμιμου ζευγαριού, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος της υιοθεσίας, ήταν τον Απρίλιο του 2001 στην Ολλανδία, αφού  τέθηκε σε ισχύ νόμος του ολλανδικού κράτους περί γάμων ομοφυλοφίλων, και το ίδιο βράδυ τρία ζευγάρια ανδρών και ένα ζευγάρι γυναικών παντρεύτηκαν πανηγυρικά στο δημαρχείο του Άμστερνταμ.

[space size=»30″]

By