Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

Τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – Στη Θεσσαλονίκη πολυμελής αντιπροσωπεία από 60 φορείς

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) είναι η τιμώμενη χώρα κατά τη διάρκεια της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η οποία άνοιξε το πρωί του Σαββάτου τις πύλες της. 
Η αραβική χώρα συμμετέχει στη ΔΕΘ με μια αποστολή, η οποία αποτελείται από 60 φορείς του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα. Στόχος είναι να αναδειχθεί η οικονομική πρόοδος της χώρας, τα τελευταία τεχνολογικά προϊόντα, καθώς και οι νέοι τομείς δραστηριοποίησης της οικονομίας.

Η συμμετοχή των ΗΑΕ στην 86η ΔΕΘ, σύμφωνα με ενημέρωση της πρεσβείας, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να προσελκύσει 150 δισ. δολάρια σε εισερχόμενες ξένες επενδύσεις τα επόμενα 9 χρόνια, ώστε να καταστεί ένας από 10 κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως έως το 2030.

Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκεται και η ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις επιχειρηματικές κοινότητες της Ελλάδας, των Βαλκανίων και του συνόλου των ευρωπαϊκών αγορών, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και τις αμοιβαίες επενδύσεις στα ΗΑΕ και τις χώρες αυτές.

Επίσης, η συμμετοχή των ΗΑΕ αναμένεται να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη φετινή έκθεση, χάρη στον μεγάλο αριθμό μελών και την ποικιλομορφία της αποστολής της χώρας, η οποία αποτελείται τόσο από κρατικούς όσο και από ιδιωτικούς φορείς από τα διαφορετικά εμιράτα της.

Η συμμετοχή των ΗΑΕ θα εστιάσει στην ανάδειξη του ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας και της πληθώρας των διαθέσιμων επενδυτικών ευκαιριών σε όλους τους οικονομικούς της τομείς, ειδικότερα σε αυτούς της Νέας Οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του τεχνολογικού τομέα.

  • Στόχος των ΗΑΕ είναι να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη οικονομία που βασίζεται στη γνώση, καθώς και ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης παγκόσμιας κλάσης. 
  • Τα ΗΑΕ επενδύουν συστηματικά στη δημιουργία ενός κορυφαίου πλαισίου για τις επιχειρήσεις πληροφορικής (ΙΤ) / τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και στην ανάπτυξη υποδομών με σκοπό τη δημιουργία του καλύτερου δυνατού οικοσυστήματος τεχνολογικών επενδύσεων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις ΜΜΕ και τις πολυεθνικές εταιρείες. 
  • Η αγορά του φαρμάκου στα ΗΑΕ παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες.  
  • Βασικός στόχος της Κυβέρνησης των ΗΑΕ είναι ο υπερδιπλασιασμός της συνεισφοράς της μεταποιητικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ των ΗΑΕ, σε ένα ποσοστό της τάξης του 25%.  

Οι σχέσεις με την Ελλάδα

Οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στα ΗΑΕ και την Ελλάδα ενισχύθηκαν πρόσφατα, όταν ο Σεΐχης Mohamed Bin Zayed Al Nahyan, Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2022, ανοίγοντας την αυλαία σε μια νέα φάση γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε όλους τους στρατηγικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με έναν τρόπο που ενισχύει τις βιώσιμες αναπτυξιακές δράσεις και των δύο χωρών.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπού Ντάμπι, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία ενίσχυσης του διμερούς εμπορίου.

Η Ελλάδα και τα ΗΑΕ συμφώνησαν να αναπτύξουν μια πρωτοβουλία 4 δισ. ευρώ (4,22 δισ. $) για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε τομείς όπως οι υποδομές, οι ανανεώσιμες και νέες πηγές ενέργειας, η υγειονομική περίθαλψη, ο φαρμακευτικός τομέας, τα τρόφιμα και η γεωργία, και η υλικοτεχνική υποστήριξη (logistics).

By