Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Την αγορά της Σ. Αραβίας βάζουν στο μάτι Amazon και Apple

Σε συνομιλίες βρίσκεται Apple και Amazon με το Ριάντ για να επενδύσουν στην Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν αποκλειστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάνς, προσπαθεί εδώ και καιρό να δώσει στο συντηρητικό του βασίλειο μια τεχνολογική όψη.

Τις συνομιλίες της Apple με τις αρμόδιες για τις ξένες επενδύσεις αρχές (SAGIA) επιβεβαίωσε και μια τρίτη πηγή, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Και οι δύο εταιρείες πωλούν ήδη τα προϊόντα τους στη Σαουδική αραβία μέσω τρίτων αντιπροσώπων την ώρα που και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες προσπαθούν να διασφαλίσουν μια άμεση παρουσία αντί μιας εκπροσώπησης μέσω τρίτων.

Σύμφωνα με την πηγή οι συνομιλίες της Amazon πραγματοποιούνται μέσω της θυγατρικής της για τις υπηρεσίες Cloud, Amazon Web Services. Ενδεχόμενη είσοδος στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας ωστόσο θα αύξανε δραματικά τον ανταγωνισμό μεταξύ των μικρότερων παρόχων αντίστοιχων λύσεων που δραστηριοποιούνται ήδη στην εν λόγω αγορά όπως οι STC και Mobily.

Το Ριάντ τα δύο τελευταία χρόνια, από την στιγμή δηλαδή που συνειδητοποίησε πως πρέπει να αλλάξει την οικονομία της ώστε να μην στηρίζεται αποκλειστικά στο πετρέλαιο, προχωρά σε τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας της, συμπεριλαμβανομένων και των περιορισμών για την ξένη ιδιοκτησία που κρατούσαν τους επενδυτές μακριά από την περιοχή,.

Υπό αυτό το πρίσμα τόσο η Αpple όσο και η Amazon θα διευκόλυναν τον νέο μεταρρυθμιστικό στόχο του πρίγκιπα Μοχάμεντ σύμφωνα με το οποίο πρέπει να αυξηθεί το προφίλ των ξένων εταιρειών σε αυτή την σχετικά νέα και εύπορη αγορά, η οποία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα πσοσοστά χρήσης διαδικτύου και έξυπνων κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί πως περίπου το 70% του Σαουδαραβικού πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών και είναι εθισμένο με τα κοινωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τις πηγές η συμφωνία αδειοδότησης για τα καταστήματα της Apple θα δοθεί από την SAGIA περίπου τον Φεβρουάριο με το αρχικό κατάστημα λιανικής πώλησης να είναι έτοιμο έως το 2019.

Σε αντίθεση με την Apple οι συνομιλίες της Amazon βρίσκονται σε πρώιμα στάδια χωρίς να υπάρχουν ορισμένες ημερομηνίες για τα εν λόγω επενδυτικά σχέδια.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Apple κατέχει ήδη τη δεύτερη θέση στη αγορά συσκευών κινητής τηλεφωνίας της Σαουδικής Αραβίας, με πρώτη τη Samsung, σύμφωνα με το Euromonitor.

Ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι η Amazon εξαγόρασε το διαδικτυακό κατάστημα Souq.com στο Ντουμπάι νωρίτερα το 2017, σε μια προσπάθεια να ανοίξει την πρόσβαση και για τα καταστήματα Amazon.

Ωστόσο παρότι τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε όλους τους τομείς με τους οποίους φλερτάρουν έντονα οι μεγάλοι παίκτες της Silicon Valley, τα τελευταία χρόνια προσηλώνουν τις φιλοδοξίες τους συγκεκριμένα στις τεχνολογικές εταιρείες.

Ο ίδιος ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είναι λάτρης της τεχνολογίας έχοντας περιγράψει τον εαυτό του ως μια «διαταραγμένη μίξη» του Steve Jobs, του Mark Zuckerberg και του Bill Gates.

Κατά την επίσημη επίσκεψή του την περασμένη χρονιά στις ΗΠΑ, είχε ραντεβού με στελέχη μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως Facebook, Microsoft και Uber, στην οποία μάλιστα το επενδυτικό fund που ηγείται επένδυσε αργότερα περί τα 3.5 δισ. δολάρια μετοχών.

Έκτοτε έχει δημιουργήσει κι ένα ακόμα επενδυτικό ταμείο σε συνεργασία με την Softbank της Ιαπωνίας. Μάλιστα έχει ανακοινώσει και πως στα μελλοντικά σχέδιά του περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός φουτουριστικού πάρκου αξίας 500 δις. δολαρίων το οποίο θα έχει εντός του περισσότερα ρομπότ από ότι ανθρώπους.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν που σε περίπτωση που επιτευχθεί η συμφωνία και οι δύο εταιρείες θα ενισχυθούν αισθητά και θα έχουν το προβάδισμα στην παγκόσμια αγορά έναντι των ανταγωνιστών τους.

Η AWS της Amazon άλλωστε αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση υπηρεσιών cloud παγκοσμίως μετά την Microsoft, η οποία δραστηριοποιείται το διπλάσιο διάστημα στον κλάδο.

By