Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Την Τετάρτη ξεκινούν οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια

Η Ελλάδα θα συναντηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια των τριών θεσμών στις Βρυξέλλες

Eurogroup Finance ministers meeting

Διεθνή μέσα ενημέρωση κάνουν λόγο για αρχή στις επαφές μεταξύ Ελλάδας και των τεχνικών κλιμακίων των τριών θεσμών θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες.

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, χωρίς να αναμένεται να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν για τη χώρα μας. Η σύσκεψη συνεχίζεται με άλλα θέματα στην ατζέντα.

Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι οι εταίροι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι με το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς προηγουμένως να έχει συζητήσει το θέμα με τους θεσμούς.

Όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τόνισαν πως πλέον είναι ώρα να υπάρξει πρόοδος, που μπορεί εκληφθεί ως προτροπή για άμεση έναρξη των διαβουλεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των τριών θεσμών.

Αυτό το μήνυμα είχε στείλει νωρίτερα και ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τη συγκεκριμενοποίηση των προτάσεών της και να αρχίσει άμεσα τις τεχνικές επαφές με τους τρεις θεσμούς.

Η Ελλάδα, προσέθεσε, πρέπει να σταματήσει «να χάνει χρόνο».

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου στο Eurogroup αποφασίστηκε να ξεκινήσει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί «θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup», προσθέτοντας ότι «οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν».

Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνεται επίσης ότι διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα, αλλά και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By