Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Το 50% των Βρετανών υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα

Το 26% των Βρετανών πιστεύει ότι είναι δικαιολογημένο τα γλυπτά να παραμένουν στη Βρετανία

marmara

Το 26% των Βρετανών πιστεύει ότι είναι δικαιολογημένο τα γλυπτά που κοσμούσαν στην αρχαιότητα τον Παρθενώνα να παραμένουν στη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα και που ενισχύει την θέση της Αθήνας, η οποία ζητάει την επιστροφή τους στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια.

Σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων (συγκεκριμένα το 49%) πιστεύει ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα την στιγμή που το 24% δεν εκφράζει γνώμη, όπως δείχνει η δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ινστιτούτο YouGov σε δείγμα 1.589 προσώπων το διάστημα μεταξύ 7ης και 8ης Δεκεμβρίου για λογαριασμό της εφημερίδας The Times.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε λίγες ημέρες αφότου το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε στο μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας άγαλμα από τα γλυπτά του Παρθενώνα, αυτό του θεού Ιλισσού, μια κίνηση που προκάλεσε την οργή της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο σχετικό ερώτημα που τέθηκε στη δημοσκόπηση, το 39% των ερωτηθέντων εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ενέργεια αυτή είναι δικαιολογημένη έναντι του 37% που θεωρεί ότι δεν είναι.

Αντίθετα, γενικότερα για το ζήτημα του δανεισμού των εκθεμάτων που εκτίθενται στα βρετανικά μουσεία σε άλλα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ σε ποσοστό 57% έναντι 25% που τάσσονται κατά με το επιχείρημα ότι θα μπορούσαν να προκληθούν ζημιές στα γλυπτά.

By