Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Bitcoin γίνεται επίσημο νόμισμα για μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο

Παρά τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της σε διαμάντια, χρυσό και ουράνιο, οι πολίτες της Κεντροαφρικανής Δημοκρατίας (CAR) ζουν στη βαθιά φτώχεια. Μετά την ανεξαρτησία της το 1960, η χώρα μαστίζεται από εμφυλίους και συγκρούσεις.

Το 2013, μουσουλμάνοι επαναστάτες πήραν τον έλεγχο της κατά πλειοψηφίας χριστιανικής χώρας, παραστρατιωτικές χριστιανικές ομάδες σχηματίστηκαν και οι σφαγές στο όνομα της θρησκείας συνεχίστηκαν. Μετά την εκλογή του Προέδρου Faustin-Achange Touadera το 2016, η χώρα άλλαξε στρατηγικά συμφέροντα και από τη Γαλλία πλέον υποστηρίζει τη Ρωσία.

Οι νομοθέτες της Κεντροαφρικανής Δημοκρατίας λοιπόν ψήφισαν ομόφωνα την υιοθέτηση του Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα της χώρας, “βάζοντας την CAR στο χάρτη των πιο τολμηρών και οραματιστών χωρών”. Προς το παρόν, η CAR χρησιμοποιεί το CFA φράγκο ως νόμισμα που υποστηρίζεται από τη Γαλλία, όπως και οι περισσότερες πρώην γαλλικές αποικίες στην Αφρική.

Ωστόσο, η χρήση οποιουδήποτε κρυπτονομίσματος προϋποθέτει τη χρήση του internet και στην CAR έχει πρόσβαση μόλις το 4% του πληθυσμού.

Το πλαίσιο, δεδομένης της συστημικής διαφθοράς και μία Ρωσία ως συνεταίρο η οποία είναι υπό διεθνείς κυρώσεις, εγείρει υποψίες. – Thierry Vircoulon, Γάλλος αναλυτής

Η υποδοχή των νέων στην πρωτεύουσα Bangui, ήταν μικτή. Από τη μία ορισμένοι υποστηρίζουν πως θα γινόταν ευκολότερη η ζωή καθώς οι συναλλαγές θα γίνονταν με smartphones και θα μπορούσε να μετατραπεί το Bitcoin σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. Επιπλέον, υπάρχει ένα γενικότερο κάλεσμα να σταματήσουν να χρησιμοποιούν οι αφρικανικές χώρες το φράγκο, το οποίο επιτρέπει στη Γαλλία να ασκεί οικονομικό έλεγχο.

Οι επιχειρηματίες δε θα χρειάζεται να περπατούν με βαλίτσες γεμάτες με CFA φράγκα τα οποία θα πρέπει να μετατρέψουν σε δολάρια ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα για να κάνουν αγορές από το εξωτερικό. – Yann Daworo, οικονομολόγος

Άλλοι υποστηρίζουν πως η υιοθέτηση του Bitcoin στη χώρα είναι πρώιμη και ανεύθυνη.

Η πρόσβαση στο internet είναι ακόμα υποανάπτυκτη στη χώρα, τη στιγμή που το Bitcoin βασίζεται εξ ολοκλήρου στο internet. Η χώρα έχει πιο επείγοντες ανάγκες όπως η ασφάλεια, η εκπαίδευση και η πρόσβαση σε πόσιμο νερό. – Sydney Tickaya, επιστήμονας υπολογιστών.

By