Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

To Bitcoin κοντά στο να σπάσει το «φράγμα» των 10.000 δολαρίων

Η ξέφρενη πορεία του κρυπτονομίσματος – Άνοδος 1.240% σε έναν χρόνο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Mike Novogratz γνωστός fund manager προέβλεψε ότι το Bitcoin θα ξεπεράσει τα 10.000 δολάρια μέχρι το τέλος του χρόνου (αυτή τη στιγμή η μέση αξία του φτάνει τα 8.300 δολάρια). Την ίδια πρόβλεψη είχε κάνει ο Tim Draper, επίσης επενδυτής, αλλά πριν τρία χρόνια όταν το κρυπτονόμισμα ήταν στα 424 δολάρια.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι οι προβλέψεις πέφτουν μέσα, καθώς την Κυριακή έφτασε τα 9.000 δολάρια και τη στιγμή που γραφόταν αυτό το άρθρο άγγιζε τα 9.760 δολάρια.

Μόλις πριν ένα χρόνο πριν το bitcoin ήταν μόλις στα 730 δολάρια. Μιλάμε για αύξηση 1.240% σε έναν χρόνο.

Πολλά στελέχη κεντρικών τραπεζών εκφράζουν έντονους προβληματισμούς ότι η επιτυχία του Bitcoin και άλλων cryptocurrencies αποτελεί «φούσκα»- ωστόσο προκαλεί ανησυχία επειδή απειλούν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, υπονομεύοντας τις νομισματικές πολιτικές που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του πληθωρισμού.

Αρκετές κεντρικές τράπεζες ζητούν επιβολή κανονιστικών/ ρυθμιστικών πλαισίων ελέγχου, ενώ άλλες εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων ψηφιακών νομισμάτων και δικών τους πλατφορμών πληρωμών.

«Το πρόβλημα με το Bitcoin είναι πως θα μπορούσε εύκολα να σκάσει και μετά οι κεντρικές τράπεζες θα κατηγορηθούν πως δεν έκαναν τίποτα» είπε στο Reuters ο Έβαλντ Νοβότνι, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να καταλάβουμε αν η τραπεζική δραστηριότητα σε σχέση με τις συναλλαγές cryptocurrencies πρέπει να ρυθμιστεί καλύτερα».

Η αξία της παγκόσμιας αγοράς cryptocurrencies ανέρχεται στα 245 δισ. δολάρια- πολύ μικρότερη σε σχέση με τα κανονικά νομίσματα, ωστόσο τα cryptocurrencies διαφέρουν ως προς το ότι δεν υπόκεινται σε κεντρικό έλεγχο. Αντ’αυτού, για τους σκοπούς τους χρησιμοποιούνται τεχνολογίες όπως το blockchain, ένα online «κατάστιχο» συναλλαγών που λειτουργεί χάρη σε ένα δίκτυο ανώνυμων υπολογιστών στο Ίντερνετ. Αυτό συνεπάγεται ανωνυμία, αλλά ταυτόχρονα εγείρει προβληματισμούς σχετικά με το πόσο τρωτό είναι το σύστημα σε χάκερ, καθώς και για το ότι ενδείκνυται για χρήση από εγκληματίες.

Η Κίνα και η Νότια Κορέα, όπου ο «τζόγος» σε cryptocurrencies είναι διαδεδομένη δραστηριότητα, απαγόρευσαν το λανσάρισμα νέων ψηφιακών νομισμάτων και έχουν προβεί σε κλεισίματα ανταλλακτηρίων. Επίσης η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει πει πως θα μπλοκάρει ιστοσελίδες που πωλούν bitcoins και άλλα νομίσματα, ενώ η ΕΚΤ ενημέρωση τους Ευρωβουλευτές πέρυσι πως δεν θα έπρεπε να προωθούν τη χρήση εικονικών/ ψηφιακών νομισμάτων, επειδή αυτό υπονομεύει τον έλεγχο της ροής του χρήματος και του πληθωρισμού

(Visited 1 times, 1 visits today)
By