Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Τo Brexit κάνει καλό στα ενοίκια του Λονδίνου

Η προσπάθεια της Βρετανίας να διασφαλίσει μια συμφέρουσα συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ μπορεί να προκαλεί πονοκέφαλο στην πρωθυπουργό της χώρας Τερέζα Μέι αλλά κάνει το Λονδίνο ελκυστικό προορισμό για όσους ξένους θέλουν να αγοράσουν κάποι ακίνητο για επενδυτικούς σκοπούς.

Περίπου το 12% των σπιτιών που νοικιάζονται στην βρετανική πρωτεύουσα ανήκει σε ξένους ιδιοκτήτες, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης της Hamptons International. Πέρσι το ποσοστό αυτό ήταν 7%. Η υποχώρηση της στερλίνας έχει κάνει την αγορά ακινήτου στη Βρετανία πιο φθηνή για τους ξένους επενδυτές που αγοράζουν ακίνητα στο τοπικό τους νόμισμα, ενώ τα υψηλά ενοίκια που επικρατούν στη βρετανική πρωτεύουσα κάνουν αυτές τις επενδύσεις ακόμη πιο ελκυστικές.

Δεν περίμεναν όλοι μια τέτοια εξέλιξη. «Ήμουν πεπεισμένος πως τα ενοίκια θα υποχωρήσουν καθώς ο κόσμος θα έφευγε από τη Βρετανία μετά από τη ψήφο του Brexit. Στην πραγματικότητα όλοι περίμεναν να έρθει ο Αρμαγεδδών», αναφέρει ο Άγκους Μάρκος Μπλάνκο, ένας 39χρόνος φαρμακοποιός από τη Βαρκελώνη ο οποίος ανέβαλε τα σχέδια του να αγοράσει σπίτι στο Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα του Brexit το 2016. Τώρα, με τα ενοίκια να βρίσκονται σταθερά σε επίπεδα ρεκόρ αναζητεί και πάλι να αγοράσει στο Λονδίνο ένα ακίνητο με στόχο να το νοικιάσει.

Δεν είναι όλα ρόδινα για τους ξένους ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία η αύξηση των ενοικίων επιβραδύνεται με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές να καταγράφεται και πτώση. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής της Βρετανίας τα ενοίκια στην πρωτεύουσα της χώρας υποχώρησαν κατά 0,3% τον Ιούλιο του 2018 σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Ακόμη, η υποχώρηση της αξίας των σπιτιών μπορούν εύκολα να διαγράψουν τα επενδυτικά κέρδη από την ενοικίαση καθώς η οικιστική αγορά της Βρετανίας ακόμη προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία υποχώρησαν κατά 0,5% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο καταγράφοντας την μεγαλύτερη μηναία πτώση από το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών.

Και όμως η αύξηση του ενδιαφέροντος από ξένους αποτελεί δώρα για την αγορά ακινήτων του Λονδίνου καθώς οι Βρετανοί αποφεύγουν την αγορά κατοικίας λόγω υψηλού κόστους. Η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης έχει σπρώξει το μέσο ενοίκιο στο Λονδίνο στις 1.615 λίρες τον μήνα, σύμφωνα με την υπηρεσία Homelet. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό από το 2011 που συλλέγει στοιχεία η συγκεκριμένη υπηρεσία και περίπου 72% υψηλότερο από το μέσο ενοίκιο της χώρας που διαμορφώνεται στις 937 λίρες τον μήνα.

Ο Χουάν Γκερέρο, επικεφαλής αγοράς συναλλάγματος στην Banca March στη Μαρδίτη εκτιμά ότι η στερλίνα μπορεί να ανακάμψει έως και κατά 15% έναντι του ευρώ αν η Βρετανία διαπραγματευτεί επιτυχώς το διαζύγιό της με την ΕΕ. Αυτό σημαίνει πως ένα σπίτι στο Λονδίνο με μέση τιμή τις 430.000 λίρες που κοστίζει για έναν ευρωπαίο 537.500 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία μπορεί να γίνει κατά 70.000 ευρώ ακριβότερο.

Αν και η στερλίνα έχει καταγράψει ράλι τις τελευταίες ημέρες καθώς η πιθανότητα μιας μη συμφωνίας για το Brexit απομακρύνεται, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως το βρετανικό νόμισμα μπορεί να υποχωρήσει στα επίπεδα του 2009 έναντι του ευρώ.

Αυτό το ενδεχόμενο δεν φοβίζει τον Μάρκος Μπλάνκο που έχει καταθέσει προσφορά για να αγοράσει ένα δυάρι στο Ανατολικό Λονδίνο. «Πιστεύω ότι όλα τα αρνητικά νέα έχουν προεξοφληθεί και ο μόνος δρόμος είναι προς τα πάνω», αναφέρει. «Ο καιρός θα δείξει».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By