Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025

Το διακύβευμα και τα καθαρά διλήμματα που θέτει ο Μητσοτάκης με φόντο τις εκλογές

Καθαρά διλήμματα που αναδεικνύουν το διακύβευμα των προσεχών εκλογών θα συνεχίσει να θέτει το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας το μήνυμα εδραίωσης κλίματος πολιτικής σταθερότητας για την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας, απέναντι στις αντίξοες συνθήκες στην Ευρώπη και διεθνώς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε από το βήμα της ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή να περιγράψει με ενάργεια το εθνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα και για την υπέρβαση των δυσκολιών λόγω της ενεργειακής ακρίβειας, να υπογραμμίσει τους κινδύνους και το πλάνο των κατάλληλων κινήσεων για την υπέρβασή τους και να δώσει τις δικές του απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για την προοπτική της χώρας και των πολιτών της. Έθεσε χωρίς περιστροφές το ερώτημα «εμείς, αλλιώς ποιοι;», μεταφέροντας έτσι στο πεδίο της σύγκρισης τα πεπραγμένα της νυν κυβέρνησης με την προηγούμενη και εστίασε στο αποτύπωμα που θα αφήσει μια ενδεχόμενη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα Βαρουφάκη και το ΚΚΕ, προβλέποντας «πολιτική τερατογένεση».

Κυβερνητικά στελέχη λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές των μηνυμάτων του πρωθυπουργού βάζουν ψηλά τον πήχη για τις εκλογικές επιδόσεις της ΝΔ από την πρώτη Κυριακή, εξηγώντας ότι θα διαμορφώσουν σε σημαντικό βαθμό το μετεκλογικό τοπίο. Το μόνο ισχυρό «αντίδοτο» στις περιπέτειες που «υπόσχεται» το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής είναι -σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη- ένα υψηλό ποσοστό στήριξης της μάχης που θα δώσει η Νέα Δημοκρατία από τον πρώτο γύρο και η επιβεβαίωση στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο. Όπως εξηγούν μια «χαλαρή ψήφος» την πρώτη Κυριακή κάθε άλλο παρά θα συμβάλει στην εδραίωση του πεδίου πολιτικής σταθερότητας, που έχει ανάγκη η χώρα για να «ξεκλειδώσει» μέσα στο 2023 όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητές της. Η ορθή διαχείριση -προσθέτουν- του δημοσιονομικού πλαισίου και τα συνεπή αδιάκοπα βήματα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι βασικές προτεραιότητες, τις οποίες ακολουθεί η κυβέρνηση με τη δέσμευση ότι δεν θα επιτρέψει πισωγυρίσματα. Ταυτόχρονα φροντίζει να στηρίζει τα ευάλωτα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τα κεκτημένα ή να παροχολογεί προκαλώντας αβεβαιότητες. Τα 21 μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ εκτιμούν ότι θα δώσουν ισχυρή ώθηση στο κυβερνητικό «αφήγημα» και θα πείσουν τους πολίτες για την αναγκαιότητα εφαρμογής τους στις δύσκολες συνθήκες.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι διαμορφώνεται σταδιακά το πλαίσιο της αυτοδυναμίας κι ότι οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες έχοντας πλήρη εικόνα για τις πολιτικές και τα πρόσωπα που εγγυώνται την υπέρβαση άλλης μίας κρίσης. «Ο ελληνικός λαός θα κρίνει τελικά και θα επιλέξει αν θέλει να δώσει τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αν θα αναγκαστούμε μετά τις δεύτερες εκλογές να διερευνήσουμε το σενάριο μιας εκλογικής συνεργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας από το βήμα της ΔΕΘ «μια «δεύτερη ευκαιρία», μια δεύτερη εντολή προόδου και όχι μιας δεύτερης συμφοράς». Το σκεπτικό της κυβερνητικής παράταξης αναλύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος σε όλες τις μετά ΔΕΘ παρεμβάσεις του:

«Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα για την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η χώρα: συνέχισης στη διάσταση της σταθερότητας, της συνέπειας, της συνέχειας, της οικονομικής ανάπτυξης, και όχι της κοινωνικής και οικονομικής καθήλωσης. Και η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, (εξαιτίας του ότι η «νάρκη» της απλής αναλογικής οδηγεί προς την ακυβερνησία, δυσκολεύει την ισχυρή Κυβέρνηση στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση) να έρθει να εδραιώσει την κατεύθυνση αυτή με την ισχυρή εντολή που ζητάμε και που ελπίζουμε ο κόσμος να μας δώσει».

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών υπογραμμίζουν επίσης το γεγονός ότι η πίστη τους στις ισχυρές κυβερνήσεις με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν ακυρώνει, δεν σημαίνει ότι η αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία θα είναι μία Κυβέρνηση με πρόσωπα που θα προέρχονται μόνο από ένα κόμμα. Το υπόδειγμα διακυβέρνησης και τα δείγματα γραφής είναι συγκεκριμένα και αποτελούν καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της χώρας καθώς -αναφέρει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας- στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν προσωπικότητες σε Υπουργεία, Οργανισμούς και σε άλλες θέσεις, που δεν ανήκαν στο παρελθόν στη Νέα Δημοκρατία. «Έχουν, όμως, υιοθετήσει το όραμα του αστικού δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της χώρας, των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε η χώρα να βαδίζει σε μία τροχιά ανάπτυξης, παρά τις δυσκολίες που ζούμε. Αυτό είναι το υπόδειγμα διακυβέρνησης που έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια και αυτή την ανανέωση της εμπιστοσύνης θα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό την ώρα των εκλογών, μαζί με όλα τα υπόλοιπα διλήμματα και διακυβεύματα που υπάρχουν», λέει αναλύοντας όλες τις πτυχές του κυβερνητικού αφηγήματος για τους επόμενους προεκλογικούς μήνες και τον μετεκλογικό σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συνεχίζει να κόβει πρώτος και με διαφορά το νήμα σε όλα τα δημοσκοπικά κάδρα σύγκρισης με τον Αλέξη Τσίπρα.

By