Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το Ελληνικό είναι… δάσος, λένε οικολογικές οργανώσεις και ζητούν να ακυρωθεί η επένδυση

Δεύτερη προσφυγή σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας – Είχε προηγηθεί αίτηση ακύρωσης από 507 κατοίκους – Δεν προέρχονται από το δήμο μας οι κάτοικοι και φορείς που υπογράφουν την προσφυγή, καταγγέλλει ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης

Δεν πρόλαβε να σβήσει ο απόηχος της πρώτης αίτησης ακύρωσης που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από 507 κατοίκους κ.λπ. κατά του Προεδρικού Διατάγματος για την επένδυση στο Ελληνικό Αττικής και σήμερα κατατέθηκε δεύτερη αίτηση από δυο οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες αφορούν το δασικό τμήμα της όλης έκτασης.

Υπενθυμίζεται, ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει 507 κάτοικοι της περιοχής του Ελληνικού (Κάτω και Άνω Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς, Αργυρούπολης και όμοροι Δήμοι), όπως και 4 νομικά πρόσωπα (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού).

“Όλοι ζητούν να ακυρωθεί το από 28.2.2018 Προεδρικό Διάταγμα για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» (έκταση 6.000 στρεμμάτων). Οι κάτοικοι, κ.λπ. υποστηρίζουν ότι το επίμαχο Π.Δ. είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και παράνομο.

Σήμερα προσέφυγαν στο ΣτΕ το «Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων» και η «Οικολογική Συνεργασία» και ζητούν να ακυρωθεί το επίμαχο Π.Δ. ως αντισυνταγματικό και παράνομο ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά το δασικό τμήμα του, έκτασης των 243 στρεμμάτων.

Υποστηρίζουν οι οικολογικές οργανώσεις ότι η γνωμοδότηση (29/2018) των 111 σελίδων της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018, επί του τότε σχεδίου Προεδρικό Διάταγμα και άναψε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της επένδυσης, πλανήθηκε ως προς την κρίση της αναφορικά με το δασικό τμήμα της έκτασης στο Ελληνικό.

Η σχετική μελέτη, σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, προβλέπει τη διατήρηση ή την μεταφύτευση τμήματος της δασικής έκτασης, ενώ χαρακτηρίζει την επίμαχη δασική έκταση ως «τεχνητή δασική φυτεία».

Αυτή όμως η πλάνη περί των πραγμάτων, μαζί με την έλλειψη της πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, προσκρούει τόσο στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον στην έννοια του οποίου περιλαμβάνονται και οι δασικές εκτάσεις, όσο και στο δασικό νόμο 998/1979.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το εν λόγω Π.Δ. πάσχει από νόμιμη αιτιολογία σε σχέση με το θεωρημένο αλλά παρανόμως μη αναρτηθέντα δασικό χάρτη της επίμαχης περιοχής.

Τέλος, επισημαίνουν ότι εκκρεμεί άλλη αγωγή τους στην Δικαιοσύνη ως προς το ζήτημα του δασικού χάρτη της επίμαχης έκτασης.

By