Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Το ευρώ αναγεννιέται από τις «στάχτες» του και σαγηνεύει τους επενδυτές

Τελείως «έξω» φαίνεται πως έπεσαν οι αναλυτές που τον Ιανουάριο προέβλεπαν απόλυτη ισοτιμία για το ευρώ έναντι του δολαρίου, επικαλούμενοι τον αυξημένο πολιτικό κίνδυνο, τον χαμηλό πληθωρισμό και την… ατέρμονη Ποσοτική Χαλάρωση της ΕΚΤ.

Αντ’ αυτού, το ευρωπαϊκό νόμισμα κατόρθωσε να σκαρφαλώσει στα 1,12 δολάρια καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο, χάρη στα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη και την εκλογική νίκη του Μακρόν στη Γαλλία που πυροδότησε ράλι ανακούφισης στην αγορά συναλλάγματος.

Από την αρχή του έτους, το ευρώ φιγουράρει στην υψηλότερη θέση των νομισμάτων του G10 σε όρους αποδόσεων, σημειώνοντας ράλι 7% έναντι του δολαρίου. Όπως το θέτει η Morgan Stanley, παρατηρείται στην αγορά μια «στροφή στην Ευρώπη». «Τα οικονομικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Καθώς δεν διαφαίνεται κάποιος πολιτικός κίνδυνος στον ορίζοντα, η Ευρώπη μπαίνει ξανά στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών», επιβεβαιώνει ο Ούγκο Λαντσίονι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Neuberger Berman.

Τη Δευτέρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ χαρακτήρισε το ευρώ «πολύ αδύναμο», πυροδοτώντας αγορές που οδήγησαν το κοινό νόμισμα σε άνοδο 0,5%. Οι επενδυτές ερμήνευσαν τη δήλωση της καγκελαρίου της Γερμανίας –η οποία επωφελείται κατά κόρον από το φθηνό νόμισμα– ως προθυμία εκ μέρους του Βερολίνου να ισορροπήσει την πλάστιγγα προς όφελος της περιφέρειας.

Οι επενδυτές που πριν λίγο καιρό δήλωσαν ιδιαίτερα καχύποπτοι απέναντι στο ευρώ, σήμερα δυσκολεύονται να βρουν κάποια αρνητική ένδειξη για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος. Αντιθέτως, τα θετικά ορόσημα που διαφαίνονται στον ορίζοντα είναι πολλά. Πρώτον, η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί ανάμεσα για το ελληνικό χρέος.

Δεύτερον, η ατζέντα του Μακρόν που αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον επόμενο μήνα που θα διενεργηθούν οι εκλογές της Εθνοσυνέλευσης.

Τρίτον, στο τέλος του καλοκαιριού θα διεξαχθούν οι γερμανικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να ανοίξουν τον δρόμο για την παροχή δημοσιονομικών κινήτρων στην Ευρωζώνη. Σε συνδυασμό με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ μετά το καλοκαίρι.

Μακροπρόθεσμα, η αγορά θα επικεντρωθεί στο κατά πόσο ο άξονας Μέρκελ-Μακρόν θα μπορεί να εγγυηθεί την ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, να δημιουργήσει το πρόσφορο έδαφος για τη συνεργασία σε τομείς όπως οι κεφαλαιαγορές και να καταστείλει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει έναντι της ΕΕ σε πολλές περιοχές, ιδίως στην Ιταλία.

Αυτά, όμως, θα απασχολήσουν αργότερα τους επενδυτές. Σήμερα οι traders επικεντρώνονται στις κεφαλαιαγορές όπου το ευρώ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, παραδέχονται ότι η δυναμική ανάκαμψη του νομίσματος τους αιφνιδίασε. Το αποτέλεσμα ήταν τα ευρωπαϊκά funds να προσελκύσουν μεγάλο όγκο επενδυτικών κεφαλαίων τους τελευταίους μήνες και οι εισροές αναμένεται να αυξηθούν μετά την προσδοκώμενη αναθεώρηση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ προς τα επάνω τον επόμενο μήνα.

Στο θετικό αυτό περιβάλλον, το ευρώ δεν περιμένει την εξασθένηση του δολαρίου για να πάρει τα «πάνω του». Παρ’ όλα αυτά, το αμερικανικό νόμισμα δέχεται ισχυρές πιέσεις για τους δικούς του λόγους –ή έστω τους λόγους του Ντόναλντ Τραμπ– καθώς η αγορά φαίνεται να χάνει την εμπιστοσύνη της στις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου για ευνοϊκές μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και κλιμάκωση των δαπανών στις υποδομές.

«Η ραγδαία ανατίμηση του ευρώ φτάνει σε ένα σημείο που κάνει την ΕΚΤ να νιώθει άβολα», σχολιάζει ο Ροντρίγκο Κάτριλ από την National Australia Bank. Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει τις προσπάθειές της για ενδυνάμωση του πληθωρισμού αλλά το ισχυρό ευρώ θα δυσκολεύσει αυτές τις προσπάθειες.

Σύμφωνα με την Τζέιν Φόλεϊ από τη Rabobank, πάντως, αυτές οι συζητήσεις είναι πρώιμες, καθώς τα σημερινά επίπεδα του ευρώ δεν εμπνέουν λόγο ανησυχίας, αφού και ο ΟΟΣΑ έχει ενσωματώσει στο μοντέλο του την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,25. «Υπό αυτή την έννοια, το ευρώ είναι υποτιμημένο και το δολάριο υπερτιμημένο, οπότε κατά τη γνώμη μου έχει ακόμη περιθώρια ανόδου το ευρωπαϊκό νόμισμα», καταλήγει.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By