Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

«Επί της αρχής» υποστήριξη στην Παλαιστίνη εξέφρασε η Ευρώπη

palaistini_3

Υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους «επί της αρχής» τάχθηκε σήμερα Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς όμως να ζητήσει από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν το ίδιο, όπως το επιθυμούν πολλές πολιτικές ομάδες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «υποστηρίζει καταρχήν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και μια λύση που θα βασίζεται σε δύο κράτη», όμως αυτό «θα πρέπει να συμβαδίζει με την ειρηνευτική διαδικασία, η οποία πρέπει να ξεκινήσει» εκ νέου, σύμφωνα με την απόφαση που υιοθετήθηκε με 489 ψήφους υπέρ έναντι 88 κατά από τους ευρωβουλευτές.

Η απόφαση αυτή, που δεν είναι δεσμευτική, συντάχθηκε από πέντε πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η άκρα αριστερά επιθυμούσαν να ζητηθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, όμως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης της προοπτικής αυτής με την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Οι διαφορετικές αυτές απόψεις είχαν οδηγήσει στην αναβολή της ψηφοφορίας τον Νοέμβριο.

«Δεν θα υπάρξει άμεση αναγνώριση χωρίς όρους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο σοσιαλιστής ομόλογός του Τζάνι Πιτέλα χαιρέτισε «μια ιστορική απόφαση» και «μια νίκη του συνόλου του Κοινοβουλίου».

Ο συμβιβασμός που επετεύχθη είναι μια υποχώρηση σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις σε κάποια κράτη μέλη. Η Σουηδία αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος, ενώ το γαλλικό, το βρετανικό και το ισπανικό κοινοβούλιο ζήτησαν να υπάρξει αναγνώριση.

Οι ευρωβουλευτές που τάσσονται «χωρίς επιφυλάξεις υπέρ της λύσης των δύο κρατών στη βάση των συνόρων του 1967» προειδοποίησαν σήμερα «για τους κινδύνους να υπάρξει μια νέα κλιμάκωση της βίας αναφορικά με τους ιερούς τόπους, η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη σε θρησκευτική σύγκρουση».

Ζήτησαν επίσης από την ΕΕ να υιοθετήσει «μια κοινή θέση» και «να γίνει ένας πραγματικός παράγοντας και μεσολαβητής στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε «να δεσμευθεί σε μια πρωτοβουλία με τον τίτλο “Βουλευτές υπέρ της ειρήνης” με στόχο την προσέγγιση των ευρωπαίων, των ισραηλινών και των παλαιστίνιων βουλευτών» ώστε να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By