Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το αυτονόητο για τον Κατσίφα

Νίκος Ανδρουλάκης

Ενας από τους κύριους λόγους που επέλεξα την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν η δυνατότητα που μου έδινε να παρακολουθώ από κοντά τις διαπραγματεύσεις και την πρόοδο των υπό ένταξη κρατών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μάλιστα ως υπεύθυνος εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας για την ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου συμμετέχω κάθε χρόνο στην επεξεργασία των φακέλων αυτών.

Το πρώτο βήμα κάθε φορά είναι η δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των εκθέσεων προόδου όλων των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκεί αποτυπώνονται τα βήματα που έχουν γίνει, οι ελλείψεις αλλά και τα σημεία στα οποία απαιτούνται περαιτέρω δράσεις. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζει τη δική του έκθεση για κάθε χώρα ξεχωριστά, όπου εκφράζει τη δική του άποψη. Ενα πρώτο σχέδιο ετοιμάζεται από τον ευρωβουλευτή που έχει οριστεί υπεύθυνος για την κάθε χώρα και μετά εναπόκειται στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές να καταθέσουν τροπολογίες επί του σχεδίου αυτού. Τέλος, οι τροπολογίες αυτές ψηφίζονται στην Επιτροπή και το τελικό κείμενο πηγαίνει προς έγκριση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από αυτή τη διαδικασία πέρασε και η έκθεση προόδου για την Αλβανία και των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Μετά την παρουσίαση τον περασμένο Απρίλιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αρμόδιος εισηγητής για την Αλβανία, Γερμανός συνάδελφος από τη Σοσιαλιστική Ομάδα Κνουτ Φλέκενσταϊν παρουσίασε την έκθεσή του στις αρχές Ιουλίου. Στο στάδιο αυτό εγώ, όπως και η συνάδελφος Σοφία Σακοράφα, που επίσης συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, κατέθεσα τροπολογίες για την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων τους, τη σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τις μειονότητες, το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό καθώς και τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση των κανόνων που τους αφορούν.

Βεβαίως στις τροπολογίες αναφέρθηκα και στην ανάγκη του σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και στη σημασία τους στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών. Οπως υπογράμμισα μάλιστα, είναι σημαντικό να αποφεύγονται δηλώσεις και ενέργειες οι οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες όπως η πρόσφατη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα ότι «Η Αλβανία έχει κακομάθει την Ελλάδα», υπονοώντας το υποτιθέμενο ζήτημα των Τσάμηδων. Η μεγάλη πλειοψηφία των τροπολογιών αυτών έγινε δεκτή και συμπεριελήφθη ήδη από την Επιτροπή στο τελικό κείμενο που έφτασε στην Ολομέλεια.

Ωστόσο, καθώς η ψηφοφορία στην Επιτροπή έλαβε χώρα στις 9 Οκτωβρίου, αρκετές ημέρες πριν από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, δεν υπήρχε στο κείμενο σχετική αναφορά. Για τον λόγο αυτό, σε συνεργασία με τον εισηγητή Φλέκενσταϊν καταθέσαμε την τροπολογία στην Ολομέλεια που υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και η οποία καλεί σε αυτοσυγκράτηση και ζητάει από τις αλβανικές αρχές την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Ελληνα ομογενή. Χωρίς φανατισμό ή μισαλλοδοξία, ζητάμε το αυτονόητο, να γνωρίζουμε τις συνθήκες θανάτου ενός ανθρώπου που ήταν μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας με διπλή ιθαγένεια, ελληνική και αλβανική.

Οι καθυστερήσεις στην παραλαβή της σορού από την οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα και οι δυσκολίες που έθεσαν οι αλβανικές αρχές στην εξέταση από Ελληνες ειδικούς δημιούργησαν σκιές οι οποίες πρέπει να διαλευκανθούν. Αρχές όπως το Κράτος Δικαίου και η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι από τα βασικά κριτήρια ένταξης μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι καθήκον μας να εξασφαλίσουμε ότι γίνονται σεβαστά από όλους.

* Eυρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής

(Visited 1 times, 1 visits today)
By