Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Το «φιλί της ζωής» προσδοκούν οι έμποροι από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις

Οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις ξεκινούν από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Νοεμβρίου κι αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 15, ενώ στις 23 Νοεμβρίου είναι η πολυαναμενόμενη «Black Friday».

Ανάσα αναμένουν οι έμποροι να δώσουν στην αγορά οι ενδιάμεσες εκπτώσεις μετά από έναν Σεπτέμβριο που χαρακτηρίστηκε υποτονικός εξαιτίας των πωλήσεων που ακολούθησαν φθίνουσα πορεία.

Οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις ξεκινούν από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Νοεμβρίου κι αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 15 Νοεμβρίου, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα, συγκεκριμένα στις 23 Νοεμβρίου η πολυαναμενόμενη ημέρα προσφορών της «Black Friday».

Κατά πολλούς μάλιστα η «Black Friday» μπορεί φέτος να μετατραπεί και σε «Black Week» («Μαύρη Εβδομάδα»), ώστε να αναθερμάνει την πεσμένη αγορά των ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών, η οποία είδε και κατά την καλοκαιρινή περίοδο τις πωλήσεις να πέφτουν. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο κλάδος των κλιματιστικών που τα προηγούμενα χρόνια αποδείχτηκε σωτήριος για τους στόχους των καταστημάτων, φέτος δεν απέδωσε καρπούς αφού το καλοκαίρι δεν ήταν ιδιαίτερα θερμό.

Πέρα από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις βέβαια και την Black Friday η Black Week, θα υπάρξει και η πρώτη Κυριακή Νοεμβρίου του Νοεμβρίου όπου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

«Αν και μέχρι σήμερα οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι δεν έχουν αποδειχθεί αποδοτικές, εντούτοις η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής, οπότε ευελπιστούμε οι προσεχείς φθινοπωρινές εκπτώσεις να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και να δώσουν μια σημαντική ανάσα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων. Το έχουν ανάγκη όλες οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας», δήλωσε με αφορμή την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Βασίλης Κορκίδης.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι πραγματοποιούνται άλλες περιόδους μέσα στον χρόνο, με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη σε κάποιες περιφερειακές ενότητες υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η σχετική απόφαση έχει δημοσιευθεί έως την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους που προηγείται της εφαρμογής των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων (εν προκειμένω η σχετική απόφαση έπρεπε να είχε δημοσιευθεί πριν από τον περυσινό Δεκέμβριο).

Κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένη, ενώ συμπληρωματικά μόνο δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης.

Σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην περίπτωση ανακριβών ή παραπλανητικών εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

By