Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Το ΙΚ κατέλαβε το 90% παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού στη Δαμασκό

«Η κατάσταση στο Γιαρμούκ συνιστά προσβολή για την ανθρωπότητα, είναι πηγή ντροπής για όλο τον κόσμο»

isis

Το Ισλαμικό Κράτος έχει πάρει τον έλεγχο του 90% του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Γιαρμούκ στα περίχωρα της Δαμασκού, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, το ΙΚ και το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία Μέτωπο Αλ Νόσρα, προήλασαν στη διάρκεια της νύχτας βορειοανατολικά της περιοχής όπου βρίσκεται ο καταυλισμός και πλησίασαν στην κεντρική Δαμασκό.

Η κατάληψη του Γιαρμούκ ενισχύει την παρουσία των τζιχαντιστών στην πρωτεύουσα. Το ΙΚ είναι η ισχυρότερη ένοπλη οργάνωση στη Συρία και τώρα απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την έδρα της εξουσίας του προέδρου Άσαντ.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την ασφάλεια και την προστασία των Σύρων και των Παλαιστινίων στον καταυλισμό. Οι πολίτες οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι εκεί έχουν επί μακρόν υποφέρει από την πολιορκία των κυβερνητικών δυνάμεων που έχει οδηγήσει στην εμφάνιση ασθενειών και στον λιμό.

«Η κατάσταση στο Γιαρμούκ συνιστά προσβολή για την ανθρωπότητα, είναι πηγή ντροπής για όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Κρις Γκάνες, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Το Γιαρμούκ είναι μία δοκιμασία, μία πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα. Δεν θα πρέπει να αποτύχουμε. Η αξιοπιστία του διεθνούς συστήματος κινδυνεύει», είπε ο ίδιος.

Το ΙΚ εξαπέλυσε χθες επίθεση εναντίον άλλων ένοπλων οργανώσεων στο Γιαρμούκ και ειδικά της Ακνάφ Μπέιτ αλ-Μακντίς, μίας πολιτοφυλακής Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων του καταυλισμού που αντιτίθεται στον Άσαντ.

Το Γιαρμούκ φιλοξενούσε 500.000 Παλαιστίνιους προτού ξεκινήσει ο εμφύλιος στη Συρία το 2011. Από τότε έχουν σκοτωθεί 220.000 άνθρωποι κι έχουν εκτοπιστεί εκατομμύρια.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι για να σχολιάσουν. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA μετέδωσε ότι οι «τρομοκράτες» μέσα στον καταυλισμό εμπόδισαν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι ο στρατός έχει περικυκλώσει το Γιαρμούκ.

By