Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Το ΙΚΑ δανείστηκε για να καταβάλει τις συντάξεις του Απριλίου

Η έλλειψη ρευστότητας αρχίζει να φαίνεται στα ασφαλιστικά ταμεία με το ΙΚΑ να δανείζεται για να πληρώσει τις συντάξεις του Απριλίου

tameio661_440

Μεγάλες διαστάσεις αναμένεται να πάρει το πρόβλημα της ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων όσο καθυστερεί η επίτευξη συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ηδη το ΙΚΑ προκειμένου να καταβάλλει κανονικά τις συντάξεις Απριλίου, στο τέλος Μαρτίου, προχώρησε σε νέο δανεισμό, υπό μορφή ταμειακής διευκόλυνσης. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση του Δ.Σ. του ΙΚΑ για ολιγοημέρη χορήγηση δανείου 100 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ. Στην απόφαση, τονίζεται ότι το δάνειο- αν και ολιγοήμερο- θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο που αντιστοιχεί με το λογαριασμό (Κοινό Κεφάλαιο), που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και στον οποίο καταλήγουν τα αποθεματικά όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων, είτε κύριας, είτε επικουρικής ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι το ΙΚΑ προβαίνει στη λύση του εσωτερικού δανεισμού, κάθε μήνα κατά την τελευταία πενταετία, για να καταφέρει να καταβάλλει χωρίς καθυστερήσεις τις συντάξεις, σε περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους.

Ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, αξιοποιεί είτε τα αποθεματικά του ΤΑΠ ΔΕΗ, είτε εκείνων του ΤΥΔΚΥ και του πρώην ΟΠΑΔ. Υπολογίζεται ότι η μηνιαία δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων, από το μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας, ανέρχεται σε 850 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα της ρευστότητας όσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και εντείνεται η αβεβαιότητα σε οικονομικό και οικονομικό επίπεδο. Το θέμα της έλλειψης ρευστότητας φαίνεται πως δεν απασχολεί τους εκπροσώπους της τρόικα, καθώς όπως είπε χθες ο κ. Κουτεντάκης, το ΔΝΤ προτείνει καθυστέρηση καταβολής συντάξεων μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.