Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Το υπ. Οικονομίας προωθεί αλλαγές στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος λύνει σημαντικά προβλήματα, για τους επενδυτές και τις ξένες εταιρείες τονίζουν στελέχη του υπουργείου

lefta

Σε αλλαγές αναφορικά με τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track) προχωρά άμεσα το υπουργείο Οικονομίας με στόχο την ενθάρρυνση των επενδύσεων και από το εξωτερικό.

Αυτό ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας στο ΑΜΠΕ, με αφορμή τη συζήτηση του αναπτυξιακού νόμου τη Δευτέρα στην Eπιτροπή Oικονομικών Yποθέσεων της Βουλής.

Σημείωσαν ακόμη ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος λύνει σημαντικά προβλήματα, για τους επενδυτές και τις ξένες εταιρείες, που αφορούν στα «Service Support Centers» και τις άδειες παραμονής.

Ο νόμος, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, έρχεται να θεραπεύσει ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι ξένες εταιρείες που επέλεγαν την Ελλάδα ως βάση για Service Support Centers. Μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν με αυτά να εξυπηρετήσουν άλλες θυγατρικές μονάδες τους στην Ελλάδα. «Αυτό πλέον αλλάζει» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη και συνεχίζουν: «Κράτη της Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Πολωνία) έχουν μπει δυναμικά στην προσέλκυση τέτοιου είδους δραστηριοτήτων. Στην Πολωνία έχουν δημιουργηθεί έτσι 130.000 θέσεις εργασίας».

Επίσης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού συστήματος επικοινωνίας με τις πρεσβείες, ώστε η όλη διαδικασία χορήγησης αδειών παραμονής όταν πραγματοποιεί κάποιος επένδυση στην Ελλάδα, να διευκολυνθεί περαιτέρω.

Μέχρι σήμερα για να λάβει κάποιος άδεια παραμονής, έπρεπε να αποδείξει ότι πρόκειται για νέα επένδυση και ότι αυτή ωφελεί την οικονομία. Πλέον η υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο αρκεί. Επιπλέον, επιτρέπεται η χορήγηση άδειας παραμονής και σε ανιόντα μέλη της οικογένειας (π.χ. γονείς που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους Κινέζους).

By