Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Το Ισράηλ βομβάρδισε δύο στρατόπεδα της Χαμάς στην Γάζα

Δεν υπήρξαν θύματα από τις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα για την εκτόξευση τουλάχιστον δύο ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Παρασκευής

gaza-air-strike

Δύο στρατόπεδα εκπαίδευσης των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κασάμ, ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας βομβάρδισε τις πρώτες πρωινές ώρες η ισραηλινή αεροπορία, όπως αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα.

Δεν υπήρξαν θύματα από τις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα για την εκτόξευση τουλάχιστον δύο ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Παρασκευής προς τις πόλεις Ασκελόν και Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ.

Οι ρουκέτες δεν προκάλεσαν τραυματισμούς, σύμφωνα με την αστυνομία και τον στρατό.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη την Παρασκευή, ημέρα της εβδομαδιαίας προσευχής των μουσουλμάνων.

Οι συγκρούσεις ήταν βίαιες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συγκεκριμένα στην παλαιστινιακή συνοικία Τζαμπάλ Μουκάμπερ όπου η ένταση διήρκησε έως το βράδυ παρά την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού δυνάμεων ασφαλείας.

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά όταν εμπρηστικός μηχανισμός έπληξε το όχημά τους. Οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τρεις ανήλικοι, συνελήφθησαν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών, με τη μια πλευρά να πετά πέτρες και την άλλη να κάνει χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών περιμετρικά του Όρους των Ελαιών, στις συνοικίες Αλ Τουρ, Ρας Αλ Αμουντ και δίπλα στον προσφυγικό καταυλισμό Σουάφατ.

Ηρεμία επικράτησε στην Παλιά Πόλη και την Πλατεία των Τζαμιών, σημεία που έχουν τεθεί υπό δρακόντεια αστυνομική επιτήρηση ύστερα από τρεις ημέρες βίαιων επεισοδίων στις αρχές της εβδομάδας. Περίπου 3.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην Ιερουσαλήμ για να αποτρέψουν τυχόν κλιμάκωση των επεισοδίων στον ευαίσθητης σημασίας τόπο, είπε η εκπρόσωπος.

Στη Δυτική Όχθη, όμως, οι συγκρούσεις ήταν σφοδρότερες σε σχέση με μια συνήθη Παρασκευή, που έχει καθιερωθεί ως ημέρα διαμαρτυρίας των Παλαιστινίων. Στο Καφρ Καντούμ, κοντά στη Ναμπλούς, τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά, ανακοίνωσε η τοπική Ερυθρά Ημισέληνος.

Νεαροί εκτόξευσαν βλήματα όπως και οι ισραηλινές δυνάμεις στα συνήθη σημεία της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης: κοντά στην ισραηλινή φυλακή Όφερ, στο σημείο διέλευσης Καλαντίγια και στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζούν. Ταραχές σημειώθηκαν στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.

Συνολικά, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυρά και 44 από πλαστικές σφαίρες.

By