Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Το κίνημα της «γραβάτας» σκληραίνει τη στάση του εναντίον της κυβέρνησης

Οικονομολόγοι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, φοροτεχνικοί, χημικοί και άλλοι κλάδοι επιστημόνων σκληραίνουν τη στάση τους έναντι της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

gravates-sintagma

Από αύριο αρχίζουν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υπουργεία, αρχής γενομένης από το υπουργείο Υποδομών. ενώ την ίδια ώρα οι λογιστές- φοροτεχνικοί απέχουν από τη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σε σύσκεψη που πραγματοποιείται σε λίγη ώρα οι σύλλογοι θα εξετάσουν και άλλες μορφές κινητοποιήσεων, όπως ο αποκλεισμός του υπουργείου Οικονομικών, η μαζική είσοδος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προκειμένου να δημιουργηθεί πρόβλημα στο σύστημα, κ.α.

Σε σύσκεψη των επιστημονικών φορέων, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή με τα αιτήματά τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων με τα αιτήματά τους.

Οι φοροτεχνικοί

Το μεσημέρι οι επικεφαλής όλων των Ομοσπονδιών, που εκπροσωπούν τους λογιστές φοροτεχνικούς υπό τον πρόεδρο του ΟΕΕ, προκειμένου να συντονίσουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους. Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, η αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, μόλις ανοίξει το σύστημα του taxis είναι δεδομένη. Πέρα όμως από αυτό θα προχωρήσουν και σε άλλες δράσεις μέχρι το υπουργείο Εργασίας να δώσει ποσοτικοποιήμενα τα στοιχεία του ασφαλιστικού.

Κοινή ανακοίνωση επιστημονικών φορέων

Σε κοινή ανακοίνωση των επιστημονικών φορέων τονίζεται ότι «επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η αταλάντευτη στάση μας έναντι ενός σχεδίου «ασφαλιστικού» συστήματος που μπορεί να χαρακτηριστεί φοροεισπρακτικό, πτωχοποιητικό, εκδικητικό έναντι του νέου κυρίως επιστήμονα και ελεύθερου επαγγελματία, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Δεν μπορεί να τα επιλύσει διότι δεν δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για κανένα, αντίθετα οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση περισσότερους γιατί:

  • Οδηγεί στην εξόντωση τον επιστήμονα – ελεύθερο επαγγελματία και την μικρομεσαία επιχείρηση, αυτούς δηλαδή που μέχρι σήμερα αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομίας και τους χρηματοδότες του δημοσίου.
  • Ενισχύει την εισφοροδιαφυγή, δηλαδή την αδήλωτη και μαύρη εργασία, και τη φοροδιαφυγή, γιατί αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσει ο μέχρι σήμερα συνεπής φορολογούμενος επαγγελματίας να επιβιώσει.
  • Οδηγεί σε λουκέτο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και σε κλείσιμο των βιβλίων πολλών χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών που δεν έχουν πλέον ούτε κίνητρο να δουλέψουν, αλλά ούτε και τη δυνατότητα να είναι συνεπείς με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των εισφορών στα ταμεία.

Εμείς υποστηρίζουμε, ότι ένα λογικό ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που θα διευρύνει τη φορολογική και ασφαλιστική βάση αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα, διότι αυξάνει τον πλούτο, ευνοεί την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που αποτελούν τις μοναδικές προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς των ταμείων. Για το λόγο αυτό ζητούμε, για να ξεκινήσει ένας διάλογος που να έχει ορθολογική και επιστημονική βάση και να μη στηρίζεται σε λαϊκιστικές ρητορικές και προσπάθεια διχασμού της κοινωνίας:

  • Την απόσυρση του σχεδίου που έχει κατατεθεί,
  • την κατάθεση των στοιχείων και των αναλογιστικών μελετών στις οποίες στηρίζεται η κυβέρνηση,
  • Την μελέτη των καλών πρακτικών των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών

Οι επιστημονικοί φορείς, που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, είναι:

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών,

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος & Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής

Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων,

Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών

Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών

Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος,

Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών,

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ελλάδος,

Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος
Πανελλήνια Ένωση Διαιτολόγων Ελλάδας
Ένωση Ελλήνων Χημικών
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας

(Visited 1 times, 1 visits today)