Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Tο λογισμικό κινητοποιεί επενδύσεις – Δύο εξαγορές σε μία εβδομάδα

Σε θέρετρο επιχειρηματικών συμφωνιών εξελίσσεται ο τομέας του λογισμικού, με τις ελληνικές εταιρείες να μπαίνουν συστηματικά πλέον στο στόχαστρο διεθνών ομίλων που αναζητούν λύσεις software για να εμπλουτίσουν το προϊοντικό τους χαρτοφυλάκιο.

Μόνο την εβδομάδα που διανύουμε δύο ελληνικές εταιρείες, με αντικείμενο την ανάπτυξη και την παροχή λύσεων λογισμικού, έγιναν αντικείμενο εξαγορών.

Αφενός, η αυστριακή Austrian Post εισήλθε -σύμφωνα με πληροφορίες- με ποσοστό 80% στην ελληνική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού Agile Actors, αφετέρου, η QUALCO προχώρησε στην απόκτηση του 30% της ελληνικής εταιρείας παροχής λύσεων λογισμικού INDICE.

Σαν «λοκομοτίβα» για την κινητικότητα στον κλάδο του λογισμικού λειτουργεί ο επιταχυνόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός, που έχει εκτοξεύσει τις ανάγκες των επιχειρήσεων, αλλά και του Δημοσίου, για λύσεις software. Η επιχειρηματική κινητικότητα πέριξ του λογισμικού, που εκδηλώνεται από τις αρχές του 2023, έρχεται ως συνέχεια μιας παράδοσης η οποία ξεκίνησε -ή μάλλον κορυφώθηκε- με την πανδημία, όταν η ψηφιοποίηση εξελίχθηκε σε κορωνίδα των επενδυτικών προτεραιοτήτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2022 η συντριπτική πλειονότητα των 29 επιχειρηματικών deals που έγιναν στην Ελλάδα πέριξ του κλάδου της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών αφορούσαν -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- το λογισμικό. Και, όπως μεταφέρουν στο powergame.gr στελέχη από την εγχώρια αγορά λογισμικού, το software θα παραμείνει «μαγνήτης» για επιχειρηματικά deals σε όλη τη διάρκεια του 2023.

Software is the king

Αυτό επιβεβαιώνει η επιχειρηματική κινητικότητα που αναπτύχθηκε την εβδομάδα που διανύουμε. Το deal για την απόκτηση του 80% των μετοχών της Agile Actors από την Austrian Post έρχεται ως επιστέγασμα της ήδη υφιστάμενης συνεργασίας των δύο εταιρειών, με την ελληνική Agile Actors να είναι ήδη στενός στρατηγικός συνεργάτης του αυστριακού ομίλου, παρέχοντας υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού και μηχανικής δεδομένων σε πελάτες στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Η στρατηγική συνεργασία με την Austrian Post προσφέρει τεράστιες δυνατότητες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους πελάτες της Agile Actors. Με την τεχνογνωσία μας στην ανάπτυξη λογισμικού και την ευέλικτη κουλτούρα μας, είμαστε σε καλή θέση να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας στους Ευρωπαίους πελάτες μας και να υποστηρίξουμε τα σχέδια ψηφιακού μετασχηματισμού της Austrian Post Group», σχολιάζει η διοίκηση της Agile Actors.

Η Agile Actors είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς ανάπτυξης λογισμικού στην Ελλάδα, προσφέροντας υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού και μηχανικής δεδομένων σε εταιρικούς πελάτες σε όλη την Ευρώπη. Από την πλευρά της, η Austrian Post, με ετήσια έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ και περισσότερους από 27.000 υπαλλήλους, είναι ο κορυφαίος πάροχος logistics και ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Αυστρία.

Επιπλέον, ο όμιλος έχει υπό τη σκέπη του μια σειρά από θυγατρικές στους τομείς των ταχυδρομικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Στην καρδιά του ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται στην καρδιά του deal για την απόκτηση του 30% της INDICE από την QUALCO, με την τελευταία να συμπληρώνει μέσω της εξαγοράς χαρτοφυλάκιό της με προϊόντα digital banking, digital insurance, e-commerce και e-mobility.

Και στην περίπτωση αυτής της συμφωνίας, επισφραγίζεται μια συνεργασία που ξεκίνησε σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν ανάμεσα στις δύο εταιρείες. «Οι επιχειρήσεις πλέον, θέλουν να προσφέρουν προσωποποιημένες ψηφιακές εμπειρίες στους πελάτες τους και αναζητούν ποιοτικές και αξιόπιστες λύσεις. Αυτό σκοπεύομε να τους προσφέρουμε με την INDICΕ, το νέο μέλος στον όμιλο της QUALCO», τονίζει ο Σπύρος Ρέτζεκας, chief operating officer της.

Η INDICE, με αντικείμενο την ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού και παροχής υπηρεσιών και μια ομάδα που αριθμεί 45 εξειδικευμένους μηχανικούς, μετρά 13 χρόνια ζωής και έχει ένα ευρύ πελατολόγιο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Προσφέρει προϊόντα και λύσεις σε επιχειρήσεις από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, την ιδιωτική ασφάλιση, το λιανικό εμπόριο, την ηλεκτροκίνηση, διευκολύνοντας την ψηφιακή αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και εταιρειών.

Η QUALCO, από την πλευρά της, με έδρα την Αθήνα και παρουσία σε Ηνωμένο Βασίλειο και ηπειρωτική Ευρώπη, εξυπηρετεί πλήθος μεγάλων οργανισμών σε πάνω από 35 χώρες, απασχολώντας πάνω από 400 εξειδικευμένους εργαζόμενους. Προσφέρει λύσεις για τον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό κλάδο μέσα από έναν συνδυασμό ψηφιακής τεχνολογίας, ΙΤ και Analytics.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By