Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Το Μαξίμου καλωσορίζει τις δηλώσεις Ζάεφ για το «erga omnes, αλλά απορρίπτει τη «Μακεδονία του Ίλιντεν»

«Λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes», αναφέρεται στην ανακοίνωση , στην οποία όμως γίνεται αναφορά σε ονομασία με γεωγραφική ή χρονικό προσδιορισμό, προϋποθέσεις που δεν καλύπτονται από την «Μακεδονία του Ίλιντεν»Το Μαξίμου καλωσορίζει με ανακοίνωσή του τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργογού, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος νωρίτερα είχε αντιδράσει θετικά στην προοπτική του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Ωστόσο, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρέπει να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, κάτι που δεν καλύπτεται από την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» απορρίπτοντας έτσι τη σχετική πρόταση.

Το πρωθυπουργικό γραφείο τονίζει πως «καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων», χωρίς, ωστόσο να κάνει αναφορά στη συγκεκριμένα ονομασία, η οποία προκάλεσε την αντίδραση σύσωμης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, καθώς και του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ.

«Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς», προσθέτει η ανακοίνωση του Μαξίμου και ολοκληρώνει αναφέρονας πως «τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».

«Ναι» από τον Ζάεφ στο «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν»

Με θετικό τρόπο υποδέχθηκε την πρόταση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Με ανάρτησή του στο Τwitter, δηλώνει ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω».

Νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ και τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων αναφορικά με τις λεπτομέρειες της προσφατης συνάντησης που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό.

Βουλγαρία: Δεν έχουμε πρόβλημα με το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» για την ΠΓΔΜ

Θετική στην προοπτική της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» εμφανίστηκε η ηγεσία της Βουλγαρίας. Όπως δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, Σράζιμιρ Καρακατσάνοφ, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» με τη συγκεκριμένη επιλογή του ονόματος.

«Δεν μας νοιάζει. Την 1η Αυγούστου του 2017 υπογράψαμε μια συμφωνία που μας δεσμεύει σε κοινό εορτασμό. Το Ίλιντεν είναι η μέρα της μεγαλύτερης εξέγερσης. Νομίζω ότι δεν έχουμε θέμα με το όνομα. Για μας, όταν μιλάμε για αμοιβαίες σχέσεις, είναι σημαντικό να αφήνουμε πίσω τις πρακτικές του παρελθόντος -δηλαδή το να κλέβουμε την ιστορία και να αλλάζουμε τα ιστορικά γεγονότα», τόνισε ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός και Υπουργός Αμυνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα του ονόματος είναι μια διαφωνία που θα έπρεπε να διευθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων: «Προσπαθούμε απλά να βοηθήσουμε τη διαδικασία σε μια προσπάθεια να λύσουμε εκκρεμότητες στα Βαλκάνια. Εάν οι δύο χώρες καταλήξουν σε συμφωνία για το ‘Ιλιντεν’, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα σε αυτό» πρόσθεσε ο Καρακατσάνοφ.

By