Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το Μαξίμου βλέπει σχέδιο αποστασίας από συμφέροντα και Μητσοτάκη

Δίχως κοινό βηματισμό η ΕΕ για τη διεύρυνση με ΠΓΔΜ και Αλβανία – Την ώρα που το ΝΑΤΟ ετοιμάζει πρόσκληση στα Σκόπια, η Ένωση εμφανίζεται διχασμένη, με την Γερμανία και τις χώρες-«δορυφόρους» της να θέλουν την ΠΓΔΜ στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά τον Μαρόν να αντιδρά, από κοινού με Ολλανδία και Δανία

Διχασμένη απέναντι στην προοπτική της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Μακεδονίας» (όπως την αναφέρει το Reuters) και της Αλβανίας εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που το ΝΑΤΟ τις καλωσορίζει στη Συμμαχία.

Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θεωρεί καλοδεχούμενες τις δύο βαλκανικές χώρες στη Συμμαχία, η Ολλανδία και η Γαλλία, με την υποστήριξη της Δανίας, βάζουν «φρένο» στην ένταξή τους στην «ευρωπαική οικογένεια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Reuters.

Ολλανδία και Γαλλία αντιστέκονται στην άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, όπως και με την Αλβανία, ζητώντας περισσότερες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, όπως επισημαίνει το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, που δεν κατονομάζονται.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε δηλώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι δεν θα μπορούσε να στηρίξει την διεύρυνση της ΕΕ χωρίς μεγαλύτερη εσωτερική μεταρρύθμιση του μπλοκ και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες υπογραμμίζουν ότι η γαλλική θέση δεν έχει αλλάξει.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η Γερμανία κάλεσε την Γαλλία και την Ολλανδία να επιτρέψουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης των δυτικών Βαλκανίων.

«Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροτ, προσερχόμενος σε συνάντηση με τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο. «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το πράσινο φως. Θα ενθάρρυνα τους φίλους μας στην Ολλανδία και την Γαλλία να μας ακολουθήσουν» είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας για τα Βαλκάνια.

Η Αλβανία, η Βοσνία, το Κόσοβο, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο και η Σερβία προσβλέπουν σε ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενώ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Σερβία και το Μαυροβούνιο βρίσκονται σε εξέλιξη, η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ, και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η οποία έφθασε σε συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της, ελπίζουν ότι θα λάβουν σήμερα το πράσινο φως.

Ομως, οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ που προετοίμασαν τη σημερινή σύνοδο δεν κατόρθωσαν να συντάξουν κείμενο συμφωνίας, για να υπογραφεί από τους υπουργούς. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποστηριζόμενος από την Ολλανδία, δήλωσε ότι η Ενωση πρέπει πρώτα να μεταρρυθμισθεί πριν από την εισδοχή νέων μελών, αν και Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν ότι η πηγή της ανησυχίας του είναι η αύξηση των αντιμεταναστευτικών αισθημάτων στην χώρα του.

Η εσπευσμένη ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας το 2007 και η κακή διαχείριση της μετανάστευσης εργαζομένων από την ανατολική Ευρώπη στην Βρετανία, γεγονός που έστρεψε πολλούς Βρετανούς κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν καταστήσει δυσκολότερη την διεύρυνση της ΕΕ, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το ολλανδικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έναρξη συνομιλιών με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μετά την συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή της ονομασίας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Αλλά ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι η ολλανδική κυβέρνηση θέλει να κινηθεί πριν από την Γαλλία και ίσως το θέμα παραπεμφθεί για την Πέμπτη, στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών κατά την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Η περίπτωση της Αλβανίας είναι πιο περίπλοκη, καθώς το Παρίσι και η Χάγη επικαλούνται έλλειψη δικαστικών μεταρρυθμίσεων, ενδημική διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, έχει ανακοινώσει ότι η Αλβανία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχουν σημειώσει πρόοδο ως προς τα θέματα αυτά.

By